У Мінську помер засновник інформаційного агентства БелаПАН Алесь Липай

У Мінську помер засновник інформаційного агентства БелаПАН Алесь Липай

24 Серпня 2018
1266

У Мінську помер засновник інформаційного агентства БелаПАН Алесь Липай

1266
23 серпня у Мінську на 53-му році життя раптово помер засновник інформаційної компанії БелаПАН Алесь Липай.
У Мінську помер засновник інформаційного агентства БелаПАН Алесь Липай
У Мінську помер засновник інформаційного агентства БелаПАН Алесь Липай

Про це повідомляється на сайті БелаПАН.

Похорон відбудеться в неділю, 26 серпня, в Руденську Мінської області.

Як повідомляється, Алесь Липай - засновник і керівник інформаційного агентства БелаПАН, найстарішого незалежного інформаційного агентства в Білорусі, яке працює з 1991 року. Член Спілки білоруських письменників і Білоруського ПЕН-центру. Першу книгу поезії «Пад снегам» видав в 2000 році. У 2007 році вийшла збірка поезії «Рэшта», в 2017-м - «Абдымкі».

Народився в 1966 році в селі Андросовщіна Копильського району (Мінська область). У 1988 році під час навчання на факультеті журналістики БГУ переслідувався за участь у виготовленні стінгазети «Лірнік». Наприкінці 1980-х років - учасник товариства молодих літераторів «Тутэйшыя». У 1988 році став першим кореспондентом «Радіо Свобода» в Білорусі.

У 1991 році під час роботи в газеті «Знамя юности» вів білоруськомовну сторінку «Родны склон». Автор перекладу на білоруську мову договору про виведення ядерної зброї з Білорусі. На початку 1990-х років організував перевезення до Білорусі понад тисячі книг, виданих білоруською діаспорою в Німеччині, і поширив їх по школах та бібліотеках. У червні 1996 року під час операції по звільненню дітей, взятих в заручники терористом в дитячому саду в Мінську, брав інтерв'ю у терориста, відволікаючи тим самим його увагу на себе.

У 2004 році БелаПАН під керівництвом Липая був удостоєний премії імені Дмитра Завадського «За мужність і професіоналізм» як «підтвердження бездоганної репутації БелаПАН і визнання високого професіоналізму журналістів».

У 2005 році інформаційна компанія БелаПАН була названа лауреатом премії імені Герда Буцеріуса «Молода преса Східної Європи».

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що у віці 85 років помер письменник та дисидент Володимир Войнович.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1266
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду