«Важливо, щоб люди бачили війну в Україні очима українців». Представники Bellingcat і «Слідства» розповіли про документування злочинів росіян

«Важливо, щоб люди бачили війну в Україні очима українців». Представники Bellingcat і «Слідства» розповіли про документування злочинів росіян

27 Листопада 2022
2340
27 Листопада 2022
12:00

«Важливо, щоб люди бачили війну в Україні очима українців». Представники Bellingcat і «Слідства» розповіли про документування злочинів росіян

2340
На вебінарі «Електронні докази воєнних злочинів» Еліот Гіґінс і Анна Бабінець поділились досвідом збирання та архівування даних про дії росіян в Україні.
«Важливо, щоб люди бачили війну в Україні очима українців». Представники Bellingcat і «Слідства» розповіли про документування злочинів росіян
«Важливо, щоб люди бачили війну в Україні очима українців». Представники Bellingcat і «Слідства» розповіли про документування злочинів росіян

25 листопада в Києві відбувся вебінар «Електронні докази воєнних злочинів», організований Групою друзів безпеки журналістів та свободи медіа за підтримки Ради Європи. Його учасники обговорили роль журналістів, медіа та соціальних мереж у збиранні, фіксації та оприлюдненні електронних свідчень війни в Україні. Перед ними виступив британський журналіст і засновник Bellingcat Еліот Гіґґінс, який розповів про роботу розслідувачів в Україні та накопичений досвід. За його словами, їхня система дає змогу фіксувати й документувати перевірену інформацію, яка може використовуватися іншими дослідниками.

«Ми надаємо перевірену інформацію щодо зображень і це дозволяє відповідним організаціям проводити свої розслідування. Ми працюємо над архівуванням і розслідуванням, яке націлене на притягнення до відповідальності. Ми добре розуміємо, що буде прийнято в суді, таким чином вдосконалюємо нашу систему і процедури», — сказав  Еліот Гіґґінс.

Засновник Bellingcat Еліот Гіґґінс (праворуч)

За його словами, така система була відпрацьована під час війни в Сирії, де виклики були схожими на українські.

«Інформацію, яку ми перевірили, ми зберігаємо, архівуємо. Ми почали так працювати в Сирії: архівували мільйони відеозаписів і фотознімків, це було грандіозне завдання. Але ті, хто над цим працював, накопичили величезний досвід. Якщо говорити про шкоду мирним людям, то ця інформація архівується, ми намагаємося визначити найважливіші інциденти з точки зору притягнення до відповідальності і того, як провести подальші розслідування, використовуючи методологію, яка в нас є. Ми зосереджені на відкритих джерелах, тому що не можемо проводити інші розслідування; ми не можемо опитувати свідків на місцях, не можемо проводити розслідування із закритих джерел», — сказав керівник Bellingcat.

В Україні таку роботу робить редакція «Слідство.Інфо», яку очолює редакторка Анна Бабінець. Із початком війни редакція перейшла з корупційних розслідувань до розслідувань воєнних злочинів, створення бази даних російських воєнних злочинців. Анна докладно розповідала про це в інтерв’ю «Детектору медіа».

«Важливо, щоб люди бачили війну в Україні очима українців, а не когось іншого. Ми використовуємо багато інструментів, про які говорив Еліот, бо Bellingcat — наш великий вчитель, але наша головна мета — документування і оприлюднення злочинів, адже ми — медіа. Всі наші статті перекладаються англійською і російською. Ми збираємо всі ці докази, щоб вони дійшли до суду. До війни протягом 10 років ми проводили класичні розслідування, і те, з чим доводиться працювати нині, — це дуже важко. Я починаю мріяти про часи, коли ми знову будемо розслідувати корупцію», — розповіла Анна Бабінець.

Анна Бабінець, керівниця «Слідства.Інфо» 

За її словами, розслідувачі змогли підготуватися до великої війни завчасно, а перша «воєнна» історія вийшла в них за 14 годин після великого вторгнення. Тоді вдалося ідентифікувати пілота російського гелікоптера.

«Спочатку Bellingcat показав нам, потім ми показали представникам влади, як знаходити російських військових у соцмережах. Зазвичай ми не співпрацювали з офіційною владою, бо ми — медіа, але вирішили, що в цих обставинах можемо проводити тренінги й передавати наші знання, щоби процес був результативним і швидшим. Тепер ми щодня працюємо над базою, вміщуємо туди нових і нових людей, бо певні, що хтось вчинив ці злочини і ми повинні ідентифікувати якомога більше російських військових, щоб розуміти, хто що зробив. За ці 9 місяців війни ми ідентифікували понад двісті російських військових, які вчинили злочини», — розповіла керівниця «Слідства.інфо».

Перед учасниками вебінару виступив Тарас Семків, заступник начальника Департаменту протидії злочинам, скоєним в умовах збройного конфлікту, начальник управління процесуального керівництва та підтримання публічного обвинувачення Офісу Генерального прокурора України. Він розповів про злочини, скоєні росіянами в Україні.

Керівниця проєкту «Європейський союз та Рада Європи працюють разом для підтримки свободи медіа в Україні» Галина Смірнова  та Тарас Семків, заступник начальника Департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту

«Національна поліція веде базу воєнних злочинців, де концентрується інформація від усіх правоохоронних органів про військових Росії, які брали участь у війні проти України. Ми намагаємося знайти й арештувати майно всіх людей,причетних до агресії проти України, створили платформу для свідків і потерпілих, куди можна повідомляти та надавати матеріали», — зазначив Тарас Семків.

Він розповів, що Генпрокуратура веде розслідування масових убивств, зокрема, в Бучі та інших територіях Київщини, обстрілів цивільних об'єктів і людей. За його словами, кількість порушених справ щодня збільшується, зараз (станом на 25 листопада) їх понад 300. Учасники вебінару також обговорили, куди та як можна надсилати свідчення про воєнні злочини, які є інструменти для їх фіксації та розслідування, а також яку участь у цьому можуть взяти пересічні громадяни та журналісти. Докладніше дивіться на відео.

Фото надані Радою Європи

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2340
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду