detector.media
03.01.2023 16:57
ЗМІ: Росія просила Україну обміняти Медведчука
ЗМІ: Росія просила Україну обміняти Медведчука
Про те, що саме російська сторона запропонувала обміняти Віктора Медведчука, розповіли турецькі ЗМІ.

Запит на обмін підозрюваного в державній зраді одного з колишніх лідерів партії ОПЗЖ Віктора Медведчука спершу надійшов від Росії. Про подробиці обміну йдеться в статті турецького видання Hurriyet.

«Запит (на обмін Медведчука. – ДМ) походив від росіян, і коли українці погодилися, переговори відбулися в Анкарі, Туреччина, на базі Національної розвідувальної організації. Вони тривали певний час», — йдеться в матеріалі.

21 вересня вдалося повернути з російського полону 215 українських військових та цивільних, зокрема захисників «Азовсталі», в обмін на підозрюваного в державній зраді народного депутата Віктора Медведчука.  

Обмін вирішили провести також у Туреччині. Україні довелося погодитися на умову російської сторони про те, щоб командири полку «Азов» залишилися в Туреччині.

У день обміну в аеропорт Анкари прилетіли літаки з України та Росії. В одному з них них перебував Віктор Медведчук, а в іншому — п'ять офіцерів ЗСУ, яких взяли в полон у Маріуполі. 

За інформацією турецького видання, після приземлення під наглядом працівників турецької розвідки в російський літак увійшли представники української сторони, а в літак з України — члени делегації з РФ. Вони перевірили стан здоров'я Медведчука та командирів з «Азовсталі».

Нагадаємо, до 24 лютого Медведчук залишався під домашнім арештом. У день повномасштабного російського вторгнення він втік зі свого маєтку у Києві і відтоді переховувався у столиці. 12 квітня президент України Володимир Зеленський повідомив, що СБУ вдалося знайти та затримати Медведчука.

За даними СБУ, ФСБ Росії намагалася вивезти Медведчука до невизнаного Придністров'я, а потім до РФ. Однак доїхати Медведчук зміг лише до меж Київської області. 

Раніше Медведчук просив президента Володимира Зеленського обміняти його на захисників і мешканців Маріуполя, однак Росія відмовилась від цього.

Фото: пресслужба СБУ

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY