Потураєв: У законі «Про медіа» вперше зафіксоване право медіа на саморегуляцію

Потураєв: У законі «Про медіа» вперше зафіксоване право медіа на саморегуляцію

15 Грудня 2022
3426
15 Грудня 2022
15:30

Потураєв: У законі «Про медіа» вперше зафіксоване право медіа на саморегуляцію

3426
Микита Потураєв: Ми вперше в законі зафіксували право медіа на саморегуляцію і, відштовхуючись від цього, прописали право медійників брати участь у співрегуляції медіапростору.
Потураєв: У законі «Про медіа» вперше зафіксоване право медіа на саморегуляцію
Потураєв: У законі «Про медіа» вперше зафіксоване право медіа на саморегуляцію

Голова парламентського комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв в інтерв’ю «Детектору медіа» повідомив, що ухвалений Радою закон «Про медіа» вперше зафіксував право медіа на саморегуляцію.

За словами Потураєва, пов'язаний із саморегулюванням і співрегулюванням розділ є «революційною річчю», адже раніше «такого не було зовсім».

«Ми вперше в законі зафіксували право медіа на саморегуляцію і, відштовхуючись від цього права, прописали право медійників брати участь у співрегуляції медіапростору. Тобто вони самоорганізувалися, і регулятор не може їм відмовити брати участь у процесах співрегуляції. Бо ти не можеш прописати все в законі — якісь етичні чи інші практичні речі. Нам європейські колеги казали, що в деяких країнах розписано, як треба захищати права жінок, дітей… Щодо дітей ми погодилися, і в нас є розділ, де прописаний захист дітей від шкідливого контенту. Є багато речей, які належать до співрегулювання, то медійники нехай самі визначать. У законі важко це уніфікувати. Бо радіо — це одна історія, онлайн — інша. Телебачення і друковані медіа — теж. Тому в нас передбачено, що будуть чотири палати, і нехай вони самі визначають, як захищатимуть права людей від шкідливого контенту і що для них шкідливий контент. Щодо дітей ми взяли європейські приклади і виписали цей розділ, експерти нам у цьому дуже допомогли. А щодо решти питань це важко зробити», — каже нардеп.

На думку Потураєва, у медійників «зараз з’явиться дуже багато роботи», вони мають самостійно прописати правила спільного життя: «Вони мають між собою домовлятися. Сподіваюсь, що вони стануть більш згуртованими. І ця згуртованість буде їх краще захищати від політичного впливу».

13 грудня Верховна Рада ухвалила новий закон «Про медіа» у другому читанні і в цілому. 

Заступниця голови парламентського комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук повідомила, що Рада погодилась скасувати зміни до Виборчого кодексу, адже це було умовою для надання голосів за закон «Про медіа» від двох парламентських фракцій — «Європейської солідарності» та «Батьківщини».

Громадські організації закликали народних депутатів підтримати зміни до Виборчого кодексу та закону України «Про всеукраїнський референдум» в частині інформаційного забезпечення та агітації. Ці зміни мали окреслити повноваження Нацради у питаннях агітації, закріпити визначення прихованої агітації та вперше пропонували комплексно врегулювати агітацію в інтернеті.

Микита Потураєв в інтерв'ю «ДМ» назвав вилучення поправок до Виборчого кодексу під час ухвалення закону «Про медіа» «болючим» компромісом. Однак у майбутньому, вважає Потрураєв, противники поправок отримають значно радикальніші зміни через нову директиву ЄС «Акт про свободу медіа», в якій є вимоги до медіа і їхніх прав під час виборів.

Фото: «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3426
Читайте також
26.10.2023 11:56
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
757
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду