Нацрада проведе рейтингове голосування для створення робочих груп трьох органів співрегулювання

Нацрада проведе рейтингове голосування для створення робочих груп трьох органів співрегулювання

29 Листопада 2023
585
29 Листопада 2023
20:42

Нацрада проведе рейтингове голосування для створення робочих груп трьох органів співрегулювання

585
Заходи відбудуться 7, 8 і 12 грудня.
Нацрада проведе рейтингове голосування для створення робочих груп трьох органів співрегулювання
Нацрада проведе рейтингове голосування для створення робочих груп трьох органів співрегулювання

Національна рада з питань телебачення та радіомовлення  оголосила про проведення процедури рейтингового голосування для створення робочих груп трьох органів спільного регулювання в аудіовізуальній, аудіальній сферах і сфері онлайн-медіа. Заходи відбудуться 7, 8 і 12 грудня відповідно. Про це йдеться на сайті регулятора.

Органи спільного регулювання згідно з ч. 1 ст. 93 Закону України «Про медіа» утворюються ліцензіатами, реєстрантами, їх громадськими об’єднаннями та об’єднаннями підприємств.

У Нацраді нагадують, що робочі групи створюються у складі 12 осіб. У разі висунення до складу робочої групи 12 або менше осіб рейтингове голосування не проводять, а групу створюють у складі всіх висунутих кандидатур за винятком тих, заяви яких були відхилені.

Кожному суб’єкту медіа, який висунув кандидатуру свого представника, обіцяють повідомити про дату, час і місце проведення рейтингового голосування.

Голосування для формування складу робочих груп у сферах аудіовізуальних та аудіальних медіасервісів проводиться лише серед кандидатів від суб’єктів у сфері медіа (ліцензіатів або реєстрантів). Делегованих об’єднаннями підприємств людей допускають до голосування для формування складу, проте вони не можуть бути до неї обрані.

Загалом до Національної ради надійшло 120 заяв: аудіовізуальна сфера — 58, аудіальна сфера — 47, онлайн-медіа — 15.

П’ять із поданих заяв відхилили через порушення терміну або через те, що вони надійшли від незареєстрованих у визначеному порядку онлайн-медіа.

«Національна рада звертає увагу суб’єктів у сфері медіа на те, що будь-яке медіа, незалежно від того є його представник у робочій групі чи нема,  зможе увійти в орган спільного регулювання після його створення та реєстрації, подавши заяву в порядку, передбаченому Законом України "Про медіа"», — зазначив регулятор. 

Суб’єкти медіа, представники яких увійдуть у робочу групу, стануть засновниками органу співрегулювання. Тому під час реєстрації органу спільного регулювання вони повинні подати:

  • заяву про державну реєстрацію створення юридичної особи;
  • примірник оригіналу (нотаріально засвідчену копію) рішення засновників;
  • протокол установчих зборів;
  • список учасників;
  • структуру власності за формою та змістом, визначеними відповідно до законодавства;
  • інші документи, визначені Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань».

Перелік поданих заяв у робочі групи доступний за посиланням.

Нагадаємо, 16 жовтня Національна рада з питань телебачення та радіомовлення розпочала процедуру створення органів співрегулювання у кількох сферах, зокрема й онлайн-медіа.

За інформацією Нацради, процес створення органів спільного регулювання передбачає утворення робочих груп. Вони мають провести установчі збори з представників суб’єктів у сфері медіа і розробити проєкти статутів органів співрегулювання. 

Лише після того, як будуть зареєстровані органи співрегулювання, розпочнеться спільна робота над кодексами та критеріями до змісту медіапродукції.

Фото: Нацрада

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
585
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду