Потураєв: Депутати, «Опора» та «Чесно» готують законопроєкт щодо прав медійників на виборах

Потураєв: Депутати, «Опора» та «Чесно» готують законопроєкт щодо прав медійників на виборах

15 Грудня 2022
1154
15 Грудня 2022
20:41

Потураєв: Депутати, «Опора» та «Чесно» готують законопроєкт щодо прав медійників на виборах

1154
Основою для документу стануть Положення про права ЗМІ на виборах, що не ввійшли до закону «Про медіа».
Потураєв: Депутати, «Опора» та «Чесно» готують законопроєкт щодо прав медійників на виборах
Потураєв: Депутати, «Опора» та «Чесно» готують законопроєкт щодо прав медійників на виборах

Зміни до законодавства, які гарантують права представників медіа під час виборчого процесу, будуть зареєстровані як законопроєкт про внесення змін до Виборчого кодексу. Про це повідомив голова парламентського комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв (фракція «Слуга народу»), пише «Інтерфакс-Україна».

Основою для документу стануть положення про права ЗМІ на виборах, що не ввійшли до закону «Про медіа». «Це був компроміс для мене і більшості моїх колег, дуже болючий компроміс. Але ми відразу сказали, що зареєструємо ці зміни як окремий закон про зміни до Виборчого кодексу. Ми від цього відмовлятися не будемо», – сказав Потураєв.

За його словами, цей розділ був «дуже добре виписаний» і «точно зменшував політичний тиск на медіа». Положення законопроєкту підготували громадянська мережа «Опора» та громадський рух «Чесно». Також долучилися міжнародні експерти й медійники.

Потураєв висловив сподівання, що зарубіжні колеги будуть солідарні з ним у цьому питанні, і зміни вдасться внести до Виборчого кодексу. «Ми за це боротимемося. Я переконаний, що з нашими європейськими партнерами ми зможемо цю ситуацію переламати, й у нас з'явиться така регуляція і такі права медіа під час виборів, які відповідають європейським стандартам. Ми вже це зробили, написали. Тільки потрібно це імплементувати», – сказав народний депутат.

Як він відзначив, фракції «Батьківщина» і «Європейська солідарність» та, «умовно кажучи, Дмитро Разумков і його політичні товариші» вимагали прибрати ці норми з прикінцевих і перехідних положень. «Я розумію певних політиків, які звикли мати важелі впливу на медіа», – додав Микита Потураєв.

Нагадаємо, закон «Про медіа» у другому читанні і в цілому Верховна Рада ухвалила 13 грудня. При цьому Рада погодилась скасувати зміни до Виборчого кодексу, адже це було умовою для надання голосів за закон «Про медіа» від двох парламентських фракцій — «Європейської солідарності» та «Батьківщини».

Громадські організації закликали народних депутатів підтримати зміни до Виборчого кодексу та закону України «Про всеукраїнський референдум» в частині інформаційного забезпечення та агітації. Ці зміни мали окреслити повноваження Нацради у питаннях агітації, закріпити визначення прихованої агітації та вперше пропонували комплексно врегулювати агітацію в інтернеті.

Микита Потураєв в інтерв'ю «ДМ» назвав вилучення поправок до Виборчого кодексу під час ухвалення закону «Про медіа» «болючим» компромісом. Однак, додав депутат, у майбутньому противники поправок отримають значно радикальніші зміни через нову директиву ЄС «Акт про свободу медіа», в якій є вимоги до медіа і їхніх прав під час виборів.

Фото: «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1154
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду