Росіянка відмовилась очолювати журі Премії Андерсена після низки протестів

Росіянка відмовилась очолювати журі Премії Андерсена після низки протестів

11 Січня 2023
1628
11 Січня 2023
10:45

Росіянка відмовилась очолювати журі Премії Андерсена після низки протестів

1628
Анастасія Архіпова є членкинею Московського союзу художників, який активно залучений до пропаганди війни проти України. Раніше проти її участі у премії висловились никза країн та королева Данії.
Росіянка відмовилась очолювати журі Премії Андерсена після низки протестів
Росіянка відмовилась очолювати журі Премії Андерсена після низки протестів

Міжнародна рада з дитячої та юнацької книги (IBBY) оголосила, що російська ілюстраторка Анастасія Архіпова більше не очолюватиме журі премії Ганса Крістіана Андерсена.

В організації повідомили, що Архіпову обрали головою журі на 38-й Генеральній асамблеї конгресу IBBY у вересні 2022 року «демократичним шляхом» в присутності 42 представників національних секцій IBBY.

«Не було жодної опозиції щодо її висунення, і жодних заперечень не висували під час її обрання», — заявила президентка IBBY Сильвія Варделл.

Вона додала, що Архіпова «уважно ставиться до сприйняття зовнішнього світу» і «усвідомлює важливість роботи IBBY та її авторитет у світі», тож вона подала заяву про відставку з посади голови журі премії Ганса Крістіана Андерсена. 

В організації відзначили, що IBBY «рішуче та однозначно» засуджує військову агресію Росії проти України та «підтримує Українську національну секцію IBBY в усьому світі», про що раніше зробила вже дві заяви

«Спільнота IBBY базується на довірі між членами та на глибокому переконанні, що  про них не слід судити на підставі їхньої національності або дій уряду. За останні 70 років члени IBBY з усього світу працювали для досягнення спільних цілей попри політичні перешкоди, фінансові кризи чи лють природи. Ми продовжуємо дотримуватися принципів IBBY і дотримуємося відданої справи об’єднання книжок і дітей незалежно від країни, уряду чи громадянства», — додала Варделл.

Тимчасовою головою премії у 2024 році замість Анастасії Архіпової стане колишня виконавча директорка IBBY Ліз Пейдж.

Як повідомляв «ДМ», призначення головою журі Премії Ганса Крістіана Андерсена російської ілюстраторки Анастасії Архіпової викликало чимало обурення у спільноті премії. Представництва низки країн вимагали відсторонити Архіпову. Від патронату над премією відмовилась королева Данії Марґрете ІІ.

Повідомлялось, що Архіпова належить до Московського союзу художників, який активно підтримує війну проти України, зокрема недавно провів конкурс на тему популяризації «спецоперації» в Україні та мобілізації населення. Подані роботи мали, серед іншого, сприяти «возз’єднанню історичних російських земель», показувати російських військових як героїчних месників, які карають українських «нацистів».

Сама Архіпова визнала, що причетна до організації, однак дистанціювалася від її діяльності та «воєнного» конкурсу і поскаржилась, що її піддають «цькуванню на ґрунті національності».

Премія Ганса Крістіана Андерсена заснована 1956-го. Її що два роки вручає організація IBBY International письменникам та ілюстраторам за видатний внесок у дитячу літературу.

Фото: Анастасія Архіпова / DR

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1628
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду