Королева Данії відмовилася патронувати Премію Андерсена через росіянку на чолі журі. Низка країн протестує

Королева Данії відмовилася патронувати Премію Андерсена через росіянку на чолі журі. Низка країн протестує

5 Січня 2023
2422

Королева Данії відмовилася патронувати Премію Андерсена через росіянку на чолі журі. Низка країн протестує

2422
Анастасія Архіпова є членкинею Московського союзу художників, який активно залучений до пропаганди війни проти України.
Королева Данії відмовилася патронувати Премію Андерсена через росіянку на чолі журі. Низка країн протестує
Королева Данії відмовилася патронувати Премію Андерсена через росіянку на чолі журі. Низка країн протестує

Королева Данії Марґрете ІІ відмовилася від патронату над Премією Ганса Крістіана Андерсена через призначення головою журі відзнаки російської ілюстраторки Анастасії Архіпової. Вона належить до Московського союзу художників, який активно підтримує війну проти України. Представництва низки країн вимагає відсторонити Архіпову, організатори премії наразі відмовчуються.

Як повідомляє данське видання DR, нагороду вилучили зі списку іноземних проєктів, що відбувалися за патронату королеви на вебсайті Королівського палацу.

«Читомо» додає, що згадка про королівський патронат також зникла із сайту організаторів премії – Міжнародної ради з дитячої та юнацької книги (IBBY).

Низка локальних представництв IBBY, зокрема у Швеції, Норвегії, Данії, Фінляндії, Литві, Латвії, Естонії, Бельгії, Молдові та Україні висунули вимогу усунути новопризначену голову журі.

Голова правління данського представництва IBBY Бірґітте Рейндель повідомила, що країна вирішила відкликати свою номінацію ілюстратора та автора на премію, «оскільки цього разу ми не хочемо брати участь у нагороді».

18 листопада IBBY оголосила список журі Премії Андерсена, яке очолила російська ілюстраторка Анастасія Архіпова.

DR пише, що Архіпова є членкинею Московського союзу художників (МОСХ) – організації, активно залученої до пропаганди війни. Зокрема, нещодавно союз провів конкурс плакатів, відео та мемів на тему популяризації «спецоперації» в Україні та мобілізації населення. Подані внески мали, серед іншого, сприяти «возз’єднанню історичних російських земель», показувати російських військових як героїчних месників, які карають українських «нацистів».

«На папері це мистецька організація, але насправді це продовження організованої пропаганди радянської епохи», — цитує видання слова екскореспондента в Росії та Україні Сергія Сумленного про MОСХ. Про Архіпову він каже, що «вона є членом правління організації, яка активно пропагує не лише війну, а й геноцид, і це проблема».

У коментарі DR Архіпова спершу заперечувала будь-який зв’язок із MOCX і запевняла, що представляє іншу профспілку — ілюстраторів. Однак її ім'я фігурує на веб-сайті MOCX, тож Архіпова таки визнала, що чотири роки тому їй пропонували місце в раді директорів.

Вона утім заперечує свою причетність до конкурсу плакатів, назвала його «огидним» і попросила «не асоціювати її з таким "мистецтвом"». Вона додала, що хоче піти з правління MOCX і уникла відповідей на запитання про війну.

Архіпова поскаржилась, що почувається «заздалегідь» підданою цькуванню. «Заклики до цькування на ґрунті національності – це саме те, чого хочуть ті, хто розв’язує війни», – сказала вона.

DR не вдалось отримати коментар від очільниці IBBY Сільвії Варделл. Однак, пише видання, у відповідь на критику низки країн правління організації відповіло, що члени не представляють уряд своєї країни, а лише себе як авторів, дизайнерів або видавців.

«Читомо» відзначає, що на початку вторгнення, 26 лютого 2022 року, IBBY висловила підтримку Україні, а також співчуття «друзям і колегам з Москви та Санкт-Петербурга, що змушені переживати трагічну ситуацію, з якою вони зіштовхнулися».

Згодом, 28 жовтня, IBBY опублікувала нову заяву, в якій засудила війну Росії проти України та висловила підтримку своїм колегам в Україні, а також коротко згадала «наших друзів та колег з Москви та Санкт-Петербурга, які намагаються вирішити цю трагічну ситуацію».

Премію Ганса Крістіана Андерсена заснували 1956 року. Її називають «Нобелем» серед дитячої літератури і присуджують що два роки письменникам та ілюстраторам за видатний внесок у дитячу літературу.

Нагадаємо, нещодавно керівниця Інституту масової інформації Оксана Романюк заявила, що відмовилась від міжнародної премії імені Йоганна Філіпа Пальма за свободу слова і свободу друку, яку також вручили російському журналісту, засновнику радіо «Эхо Москвы» Олексію Венедіктову.

Фото: Анастасія Архіпова / DR

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2422
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду