У Кремлі назвали обшуки в УПЦ МП «атакою на російське православ’я»

У Кремлі назвали обшуки в УПЦ МП «атакою на російське православ’я»

23 Листопада 2022
2050
23 Листопада 2022
21:16

У Кремлі назвали обшуки в УПЦ МП «атакою на російське православ’я»

2050
Сама православна церква Московського патріархату заявляє, що є українською церквою, незалежною від Росії.
У Кремлі назвали обшуки в УПЦ МП «атакою на російське православ’я»
У Кремлі назвали обшуки в УПЦ МП «атакою на російське православ’я»

Речник президента Росії Дмитро Пєсков прокоментував обшуки в Києво-Печерській лаврі та приміщеннях УПЦ МП в Україні.

«Українська сторона давно воює з російською православною церквою. Я б сказав, що це можна розглядати як чергову ланку в сукупності цих військових дій проти російського православ'я», – сказав Пєсков.

Крім того, прессекретарка Міністерства закордонних справ РФ Марія Захарова після проведення обшуків у приміщеннях УПЦ МП назвала українську владу «безбожною».

Захарова в ефірі радіо Sputnik заявила, що обшукам немає жодного виправдання, і порівняла Україну з римським богом вина Бахусом, чиє ім'я часто асоціюється в російській літературі з безчинством, хаосом і гуляннями.

«Це просто якась тотальна безбожна вакханалія. Цьому немає жодного виправдання чи пояснення. І бути не може», – передає слова Захарової Reuters.

Нагадаємо, 22 листопада Служба безпеки України спільно з Національною поліцією та Національною гвардією прийшли з обшуками на територію Києво-Печерської лаври.

Того ж дня правоохоронці навідались до Корецького Свято-Троїцького монастиря УПЦ МП, жіночого монастиря на честь Волинської ікони Божої Матері (село Серники Зарічненського району) та на території приміщень Сарненсько-Поліської єпархії УПЦ.

Під час обшуків СБУ виявила у монастирях та приміщеннях УПЦ МП мільйони готівки різною валютою, громадян Росії з «сумнівними» документами та літературу про «царя» і «єдиний народ». Знайдені у монастирях журнали та брошури призначались «для тех, кто любит Россию», розповідали про «спільну багатовікову історію, єдиний братній народ і єдину країну» і «передчували Новоросію».

Як повідомляв «Детектор медіа», у Києво-Печерській лаврі під час богослужіння 12 листопада прославляли Росію. Священник Православної церкви України Михайло Омелян опублікував у Facebook відео, на якому церковний хор співає пісню, у тексті якої згадують про «матушку-Русь».

Намісник Києво-Печерської лаври митрополит Павло визнав, що на одному з молебнів парафіяни співали пісню про Росію. Але заявив, що вона не є церковним піснеспівом – назвав її світською. Отцю Захарію, який допустив піснеспів, заборонили служити літургії.

СБУ порушила справу щодо прославляння «русского мира» у Києво-Печерській лаврі.

Крім того, раніше СБУ провела обшуки у керівництва УПЦ МП на Кіровоградщині і вилучила матеріали з антиукраїнською пропагандою.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2050
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду