В СБУ пояснили, чому позбавили данську журналістку Матильду Кімер акредитації (ОНОВЛЕНО)

В СБУ пояснили, чому позбавили данську журналістку Матильду Кімер акредитації (ОНОВЛЕНО)

23 Грудня 2022
19234

В СБУ пояснили, чому позбавили данську журналістку Матильду Кімер акредитації (ОНОВЛЕНО)

19234
Джерело стверджує: вона порушила наказ №73. Раніше за порушення цього наказу іноземних журналістів, які працювали у звільненому Херсоні, вже позбавляли акредитації.
В СБУ пояснили, чому позбавили данську журналістку Матильду Кімер акредитації (ОНОВЛЕНО)
В СБУ пояснили, чому позбавили данську журналістку Матильду Кімер акредитації (ОНОВЛЕНО)

Акредитацію данської журналістки Матильди Кімер скасували через порушення вимог наказу Головнокомандувача Збройних сил України №73 від 3 березня 2022 року. Про це повідомило джерело «Детектора медіа» у Службі безпеки України.

Як повідомив працівник Служби безпеки України, який попросив не називати його прізвища з міркувань безпеки, причиною позбавлення акредитації став приїзд журналістки в Миколаїв в липні 2022 року. «Там вона опинилася в місці, де не повинна була, і намагалася зняти репортаж про зброю, про яку навіть не можна говорити», — розповіло джерело. З проханням перевірити журналістку після цього інциденту до СБУ звернулися самі військові, стверджує співробітник Служби. Після перевірки СБУ рекомендувала армійському управлінню зв’язків з громадськістю позбавити Кімер акредитації. 

«Ми також маємо дані, що вона перебувала в окупованих частинах України, зокрема в Криму і Донецькій/Луганській областях, із порушенням українського законодавства», — сказав співрозмовник ДМ. Він також підтвердив, що Кімер зустрічалася з представниками СБУ 8 грудня в Києві. Під час зустрічі, стверджує джерело, на її питання, як працювати без акредитації, їй запропонували використовувати матеріали, надані «офіційними джерелами, наприклад СБУ», як роблять інші іноземні журналісти, які не мають змоги бути на фронті.

Сама Матільда Кімер в розмові з «Детектором медіа» підтвердила, що в липні опинилася в Миколаєві там, де не мала: «Ми нічого не знімали, нічого не зробили — просто опинилися там, де нас не мало бути. Я сподівалася, що це було вирішене питання, оскільки після цього за два дні робила репортажі з військовими, і до мене не було претензій».

Нагадаємо, що 22 серпня Україна позбавила акредитації кореспондентку данської громадської телерадіокомпанії DR Матільду Кімер. Виданню DR журналістка розповіла, що її звинувачували в тому, що вона незаконно перебувала на окупованих територіях Донеччии і Луганщини та в Криму. Кімер ці звинувачення відкидає. Вона стверджує, що їй пропонували робити «хороші історії» про Україну на основі матеріалів, що можуть предоставити в СБУ, аби розглянути можливості повернення акредитації.

УВАГА: В цьому абазаці була зроблена помилка. Раніше тут була фраза, що Матільді Кімер пропонували «співпрацю» з СБУ, аби розглянути повернення акредитації . Це формулювання, яке призвело до невірного припущення, що Матільді Кімер пропонували бути агенткою чи намагалися її завербувати. Це помилка. «Детектор медіа» просить вибачення у Матільди Кімер та читачів, а також у представників СБУ.

Раніше, 13 листопада, Генеральний штаб Збройних сил України повідомив, що низці представників ЗМІ, які порушили правила роботи у звільненому Херсоні, скасували дозвіл на роботу, а їхні прескарти визнані недійсними. Джерела «Детектора медіа» повідомляли, що дозвіл на роботу скасували щонайменше шістьом журналістам знімальних груп, зокрема CNN та SkyNews. Про позбавлення акредитації через репортажі зі звільненого Херсона заявили також журналісти hromadske Анастасія Станко та Микола Пастико.

Українські та іноземні журналісти і медійні організації закликали владу розв’язати конфліктну ситуацію навколо позбавлення акредитації журналістів, які висвітлювали події у звільненому Херсоні. Повернути акредитацію українським та закордонним медійникам закликав також Уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець.

21 листопада журналістам hromadske Анастасії Станко та Миколі Пастику повернули акредитації, які дають право працювати на звільнених територіях і в зоні бойових дій.

Фото: Lau Svensson / DR

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
19234
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду