У Мінреінтеграції пояснили, чому Ірина Верещук дає коментарі підсанкційному виданню «Страна.ua»

У Мінреінтеграції пояснили, чому Ірина Верещук дає коментарі підсанкційному виданню «Страна.ua»

4 Жовтня 2022
4411
4 Жовтня 2022
15:10

У Мінреінтеграції пояснили, чому Ірина Верещук дає коментарі підсанкційному виданню «Страна.ua»

4411
«Особа, яка дає коментар, може не знати, чи буде опублікований такий коментар, в якій частині, на якому сайті, в який час тощо», — зазначили в міністерстві.
У Мінреінтеграції пояснили, чому Ірина Верещук дає коментарі підсанкційному виданню «Страна.ua»
У Мінреінтеграції пояснили, чому Ірина Верещук дає коментарі підсанкційному виданню «Страна.ua»

Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України у відповіді на запит «Детектора медіа» пояснило, чому його очільниця, віцепрем'єр-міністерка Ірина Верещук дає коментарі підсанкційному проросійському виданню «Страна.ua» (наприклад, тут і тут).

У міністерстві зазначили, що «законодавство України не передбачає такої санкції, як заборона засобу масової інформації», а припинення випуску видання, відповідно до Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні», здійснюється за рішенням засновників або суду.

Також у Мінреінтеграції нагадали про ст. 34 Конституції України, яка гарантує кожному право на свободу думки та слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань тощо.

«В умовах інформаційної війни кожен посадовець, зокрема і віцепрем'єр-міністр України — міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, використовує всі законні інформаційні канали та методи для захисту та просування державних інтересів в інформаційній сфері.

Віцепрем'єр-міністр України — міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України надає коментарі різним журналістам, і, можливо, в тому числі тим, які потім опублікували коментар на сайтах, вказаних у вашому запиті.

Надання коментарів представникам ЗМІ, і загалом громадянам, законом не заборонено. При цьому особа, яка дає коментар, може не знати, чи буде опублікований такий коментар, в якій частині, на якому сайті, в який час тощо», йдеться у відповіді міністерства.

Нагадаємо, онлайн-видання «Страна.ua» вже понад рік під санкціями Ради національної безпеки і оборони. Основний домен strana.ua і кілька дзеркал заблоковані більшістю українських інтернет-провайдерів, але зараз видання доступне за адресою strana.today.

За шість років існування проєкт Ігоря Гужви продемонстрував стільки наочних доказів своєї проросійської/антиукраїнської позиції, що багато хто з медійного середовища сприймає це як аксіому. Однак, як свідчить свіжий скандал із номінуванням авторки «Страны» Анастасії Товт на конкурс Thompson Reuters Foundation, не лише міжнародні медійні організації, а й багато українців не в курсі, що таке «Страна». До того ж, після повномасштабного вторгнення російської армії видання відмовилось від проросійської риторики, а його найвідоміші обличчя — зокрема Світлана Крюкова, та й та сама Анастасія Товт — у соцмережах патріотично вболівають за «нашу перемогу».

«Детектор медіа» за допомогою колег з Інституту масової інформації зібрав приклади того, як «Страна.ua» брала участь у підготовці інформаційного плацдарму для російського вторгнення в Україну: Що не так із виданням «Страна.ua» і чому ми не віримо, що воно стало проукраїнським.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4411
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Helga
566 дн. тому
Дивно, що ДетекторМедіа не знав про ці закони.. одразу зрозуміло, якої якості фахівці працюють)
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду