Верховний Суд остаточно відхилив позов «Страны» щодо «нацистської» емблеми дивізії «Галичина»

Верховний Суд остаточно відхилив позов «Страны» щодо «нацистської» емблеми дивізії «Галичина»

6 Грудня 2022
1574
6 Грудня 2022
10:17

Верховний Суд остаточно відхилив позов «Страны» щодо «нацистської» емблеми дивізії «Галичина»

1574
З відповідним позовом журналісти підсанкційного видання звертались ще в 2017 році.
Верховний Суд остаточно відхилив позов «Страны» щодо «нацистської» емблеми дивізії «Галичина»
Верховний Суд остаточно відхилив позов «Страны» щодо «нацистської» емблеми дивізії «Галичина»

Верховний Суд України ухвалив остаточне рішення у справі позову журналістів підсанкційного видання «Страна» до Українського інституту національної пам’яті , що емблема дивізії «Галичина» не належить до нацистської символіки.

Про рішення повідомив адвокат В’ячеслав Якубенко, який представляє інтереси УІНП.

За повідомленням адвоката, Верховний Суд залишив у силі постанову Шостого апеляційного адміністративного суду від 23 вересня 2020 року, яка підтверджувала право Українського інституту національної пам’яті стверджувати, що символіка дивізії «Галичина» не належить до нацистської, тобто не є забороненою в Україні.

Він нагадав, що 2017 року журналіст нині підсанкційного видання «Страна» звернувся до УІНП за роз’ясненнями, чи підпадає символіка дивізії «Галичина» – золотий лев із трьома коронами на синьому щиті – під заборону згідно з вимогами закону «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» (відомий також як закон про декомунізацію).

Тодішній голова УІНП Володимир В’ятрович відповів, що, згідно з пунктом 5 частини 1 згаданого закону, де наведено перелік того, що саме вважається нацистською символікою, немає символіки дивізії «Галичина», тож вона не є нацистською і забороненою в Україні. Після того «Страна» звернулася до окружного адмінсуду Києва з вимогою заборонити УІНП робити подібні висновки щодо символіки дивізії. Позов тоді був частково задоволений.

Якубенко повідомив, що тепер Верховний Суд підтвердив правомірність дій УІНП. Постанова ВС у справі № 826/11325/17 є остаточною і оскарженню не підлягає.

Відзначимо, в 2021 році чинний голова Українського інституту національної пам'яті Антон Дробович в контексті маршу на честь дивізії «Галичина» у центрі Києва назвав «неприпустимим для європейської країни» прославлення військ СС.

Тоді марш у центрі Києва на честь дивізії СС «Галичина» засудило також МЗС України. МЗС нагадало, що пропаганда тоталітарних режимів, зокрема націонал-соціалістичного, заборонена в Україні.

Українська дивізія «Галичина» (14-та гренадерська дивізія військ СС «Галичина») входила до складу військ Ваффен-СС нацистської Німеччини у 1943-1945 роках.  Була однією з майже 40 національних добровольчих дивізій Ваффен-СС, призначених для боротьби на фронтах Другої світової.

Дивізія була створена за ініціативою місцевої нацистської адміністрації та Українського центрального комітету у Львові. За задумом комітету, дивізія мала стати зародком майбутньої української національної армії, яка спільно з нацистською Німеччиною боролась би проти Радянського Союзу за утворення української держави, що однак не входило у плани нацистів.

Німецьке командування заборонило використовувати національну символіку та назву при формуванні дивізії, натомість використало для емблеми «галицького/руського лева», який був регіональним символом місцевих українців та гербом ЗУНР. 

Основну частину дивізії радянські війська розгромили у битві під Бродами в 1944 році. Її залишки згодом взяли участь у придушенні національних повстань та партизанського руху у Словаччині та Словенії, яке здійснювали нацисти. У травні 1945 року вони здалися західним союзникам, після чого більшість її членів опинились в еміграції.

Нюрнберзький трибунал визнав війська СС злочинними угрупованнями загалом, однак не знайшов доказів вчинення військових злочинів конкретно дивізією «Галичина». За даними історика Ґжеґожа Мотики, розправу над польським селом Гута Пеняцька в Галичині, яку часто приписують дивізії, вчинили поліцейські загони під тією ж назвою, перебуваючи під німецьким командуванням і ще до того, як влились у склад дивізії.

Фото: novynarnia.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1574
Читайте також
01.09.2022 13:54
«Центр стратегічних комунікацій»
1 547
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду