Журналісти hromadske перевірили, як працюють «Пункти незламності»

Журналісти hromadske перевірили, як працюють «Пункти незламності»

26 Листопада 2022
2638
26 Листопада 2022
19:07

Журналісти hromadske перевірили, як працюють «Пункти незламності»

2638
У Києві не всюди можна скористатися такими базовими послугами, як мобільний зв’язок, інтернет чи підзарядка гаджетів.
Журналісти hromadske перевірили, як працюють «Пункти незламності»
Журналісти hromadske перевірили, як працюють «Пункти незламності»

Кореспонденти hromadske підготували репортаж про те, які можливості запропонували мешканцям Києва пункти для обігріву та допомоги на випадок відключення електроенергії.

Як ідеться в репортажі, труднощі починаються вже на етапі пошуку таких локацій. Скористатися електронною картою на час відключень не можна. Крім того, не всі заявлені пункти де-факто працюють, і на вулицях не передбачено позначок для орієнтації. «Рішенням, яке розв’язало б цю проблему, могла би стати інтеграція мапи "Пунктів незламності" в Google Maps. Це дало би змогу в разі наступного блекауту не тільки оперативно знайти найближчий пункт, але й зʼясувати, як до нього найшвидше дістатися», — пише журналіст Олександр Хоменко.

Змерзли руки? Спробуйте знайти на цій карті «Пункт незламності»

Основне завдання «Пунктів незламності» —  забезпечити доступ до тепла й електрики. При цьому намети ДСНС не настільки просторі, щоб умістити до 500 осіб. До деяких із них трохи лячно підходити.

USB-портів для значної кількості людей виявилося замало, крім того, вони не передбачають якісного вирішення проблеми. Наприклад, на станції метро «Нивки» ці точки дають дуже малий струм. Як ідеться в матеріалі, тут можна було дві години очікувати в черзі і ще півтори години – доки підзарядиться телефон.

Роботу Київської міської адміністрації щодо організації пунктів допомоги вже розкритикував президент Володимир Зеленський. «По всій країні розгорнуті "Пункти незламності", але знаємо, що на жаль, не у всіх містах місцева влада попрацювала якісно, зокрема багато скарг у Києві. Фактично з нормальним забезпеченням лише пункти, які розгорнути на базі ДСНС та на столичному вокзалі, а іншим пунктам ще, м'яко кажучи, потрібно працювати», — сказав президент 25 листопада під час свого звернення до українців.

Нагадаємо, 23 листопада, внаслідок російського ракетного обстрілу в Україні застосували екстрені відключення електроенергії. Цього дня на трьох українських АЕС — Хмельницькій, Рівненській та Південноукраїнській — через обстріли вимкнули всі енергоблоки.

За даними Держспецзв’язку, станом на вечір 24 листопада в Україні не працювало більше половини базових станцій зв’язку. Найгірша ситуація спостерігалась на Миколаївщині, Кіровоградщині та Харківщині. У Києві без енергопостачання залишилися понад 600 тисяч абонентів.

Після масових відключень президент анонсував запуск 4362-х «Пунктів незламності» в більшості регіонів. «Будь ласка, якщо у вашому місті понад 12 годин немає електрики або тепла, скористайтесь допомогою наших "Пунктів незламності". Також допомогу нададуть в усіх відділках поліції, на об'єктах ДСНС», – запросив Володимир Зеленський.

На фото Олександра Хоменка — намет «Пункту незламності», розташований на вулиці Василя Липківського в Соломʼянському районі Києва

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2638
Читайте також
25.11.2022 20:55
Наталія Лигачова
«Детектор медіа»
4 861
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду