В Івано-Франківському храмі Московського патріархату пройшли обшуки

В Івано-Франківському храмі Московського патріархату пройшли обшуки

28 Листопада 2022
5853
28 Листопада 2022
08:11

В Івано-Франківському храмі Московського патріархату пройшли обшуки

5853
Перевірка СБУ проходить у Івано-Франківській єпархії Української православної церкви (МП) з метою «убезпечення населення від провокацій і терористичних актів».
В Івано-Франківському храмі Московського патріархату пройшли обшуки
В Івано-Франківському храмі Московського патріархату пройшли обшуки

Співробітники Служби безпеки України спільно з представниками Національної поліції та Національної гвардії України в неділю провели обшуки в храмі Різдва Христового Івано-Франківській єпархії УПЦ (МП). Як повідомляє Управління СБУ в Івано-Франківській області, це заходи з протидії підривній діяльності російських спецслужб в Україні.  За даними журналістів Суспільного, на територію церкви працівники відомств прийшли зранку 27 листопада. 

«Враховуючи збройну агресію рф, зростають ризики вчинення злочинів проти безпеки громадян, державного суверенітету, територіальної цілісності та незалежності України», — йдеться в коментарі Управління Служби безпеки. Зокрема, правоохоронці шукали «заборонені до обігу предмети» та перевіряли чи не стала єпархія одним із осередків діяльності на користь Росії. Адже, йдеться в повідомленні Служби безпеки, росіяни можуть використовувати храми для переховування своїх громадян, зберігання заборонених предметів тощо.

Храм Різдва Христового — останній в Івано-Франківську, який належав до УПЦ Московського патріархату. Рішення про перехід церкви Різдва Христового до ПЦУ голова обласної військової адміністрації Світлана Онищук підписала 17 травня 2022 року.

Однак попи агітують паству зберегти вірність УПЦ Московського патріархату на чолі з митрополитом Онуфрієм. Представники УПЦ Московського патріархату через суд намагаються повернути храм. Обласний апеляційний суд скасував ухвали Івано-Франківського міського суду і зобов’язав слідчих Нацполіції відкрити кримінальні справи за заявою попів Московського патріархату. 23 листопада 2022 року єпископом Івано-Франківським та Коломийським став архімандрит Никита (Сторожук), якого внесено до бази «Миротворець». Таке рішення прийняли на синоді Української православної церкви Московського патріархату.

25 листопада працівники СБУ провели обшук у Буковинській єпархії УПЦ МП, де Сторожук був секретарем. Архимандрит Никита (Сторожук) заявив, що слідчі тоді увірвалися до приміщення, вивели всіх з кімнат, приставили до стіни, роздягнули і фотографували. 

Нагадаємо, 22 листопада СББУ спільно з Національною поліцією та Національною гвардією провели обшуки на території Києво-Печерської лаври. Зокрема, вони перевірили приміщення Корецького Свято-Троїцького монастиря УПЦ МП, жіночого монастиря на честь Волинської ікони Божої Матері (село Серники Зарічненського району) та на території приміщень Сарненсько-Поліської єпархії УПЦ.

Під час обшуків СБУ виявила у монастирях та приміщеннях УПЦ МП мільйони готівки різною валютою, громадян Росії з «сумнівними» документами та літературу про «царя» і «єдиний народ». Знайдені у монастирях журнали та брошури призначались «для тех, кто любит Россию», розповідали про «спільну багатовікову історію, єдиний братній народ і єдину країну» і «передчували Новоросію».

Перевірки у храмах МП тривають після того, як стало відомо, що у Києво-Печерській лаврі під час богослужіння 12 листопада прославляли Росію. Священник Православної церкви України Михайло Омелян опублікував у Facebook відео, на якому церковний хор співає пісню, у тексті якої згадують про «матушку-Русь».

Фото: СБУ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5853
Читайте також
Коментарі
4
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Olga
515 дн. тому
А давайте перевірем Свідків Иегових, Посольство Боже, Адвентистів, Евангелістів.....ПЦУ, УГКЦ, РКЦ! Скільки в них знайдете кеша, і на яких авто вони їздять, і що читають, і на кого працюють?
Перець
515 дн. тому
Ніхто хрести з храмів не знімає. А ось наявність в храмах мішків з кешем у валюті , дорогих представницьких авто у попів наводить на сумніви щодо справжніх цінностей служителів божих. Я вже не згадую про фсб-шні погоні під рясою цих пастор-шлагів.
Olga
515 дн. тому
Як ваші діди знімали хрести з храмів, так і ви на тіж самі граблі наступаєте, самі ж страждаєте, но нічого не помічаєте.
Olga
515 дн. тому
Як ваші діди знімали хрести з храмів, так і ви на тіж самі граблі наступаєте, самі ж страждаєте, но нічого не помічаєте.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду