Офіс президента оприлюднив запит Bihus.Info про призначення в держоргани замість відповіді на нього (ФОТО)

Офіс президента оприлюднив запит Bihus.Info про призначення в держоргани замість відповіді на нього (ФОТО)

18 Листопада 2022
4566
18 Листопада 2022
09:10

Офіс президента оприлюднив запит Bihus.Info про призначення в держоргани замість відповіді на нього (ФОТО)

4566
Запит стосувався призначення у держоргани людей, пов’язаних із Андрієм Єрмаком. В ОПУ вважають запит «дивним» і натякають на інтерес олігархів.
Офіс президента оприлюднив запит Bihus.Info про призначення в держоргани замість відповіді на нього (ФОТО)
Офіс президента оприлюднив запит Bihus.Info про призначення в держоргани замість відповіді на нього (ФОТО)

В Офісі президента вирішили оприлюднити адресований керівнику ОПУ Андрію Єрмаку запит журналістів Bihus.Info замість того, щоб надати відповідь на цей запит. Запит редакції стосувався нещодавніх призначень на різні керівні посади в державних структурах людей, пов’язаних з Андрієм Єрмаком.

Про це повідомила у фейсбуці редакторка та журналістка проєкту Bihus.Info Аліса Юрченко. Вона оприлюднила відповідь, яку отримала від Єрмака.

Юрченко розповіла, що надіслала запит у процесі роботи над випуском про кадрові призначення до різних державних органів і на підприємства державної форми власності людей, наближених до Єрмака.

У запиті вона запропонувала Єрмаку записати інтерв’ю та навела перелік питань. Зокрема, журналістка запитувала про свіже призначення в наглядову раду «Укрнафти» ексспівробітниці юридичної компанії Андрія Єрмака і керівника кабінету Андрія Єрмака.

«Сьогодні від ОП надійшла відповідь про те, що Андрій Єрмак прийняв рішення опублікувати мій запит – замість відповідей на питання. І ще – що передасть адресований персонально йому запит... Ставці Верховного головнокомандувача. А ще через кілька годин мій запит, адресований Андрію Єрмаку, опублікував Михайло Подоляк, причому додав вигаданий ним самим контекст неопублікованого матеріалу. Назвав його спробою “кинути тінь на колегіальне рішення… Ставки Верховного головнокомандувача в чиїхось комерційних інтересах”», – написала Юрченко.

Журналістка вважає, що рішення Єрмака публікувати її запит через Подоляка є «маніпулятивною спробою втекти від відповіді на всі питання, озвучені в запиті». А сам Подоляк, зазначила Юрченко, наперед дискредитував матеріал, якого ще не бачив.

Запит журналістки оприлюднив сьогодні у своєму телеграм-каналі радник голови ОПУ Михайло Подоляк. Він зазначив, що зазвичай в ОПУ не оприлюднюють журналістських запитів, але «цей виявився вкрай дивним і, як я розумію, має абсолютно конкретні наміри». 

«І все було б нічого, якби це питання не стосувалося пошуку чорної кішки в прозорій кімнаті. А точніше – спроби кинути тінь на колегіальне рішення… Ставки Верховного головнокомандувача в чиїхось комерційних інтересах», – написав він.

Водночас Подоляк нагадав, що триває повномасштабна війна за саме існування України як держави. І рішення про відчуження «Укрнафти», за його словами, було ухвалене на ставці Верховного Головнокомандувача.

«Рішення про відчуження "Укрнафти" (що роками була в руках олігархів), як і чотирьох інших критично важливих підприємств, було прийнято на Ставці Верховного головнокомандувача. Це свідоме виважене колегіальне рішення, що ухвалено військово-політичним керівництвом держави одноголосно. Ці підприємства, включно з «Укрнафтою», передані не до Офісу президента. Вони передані в управління Збройним силам України на час дії воєнного стану», – написав він.

«Здавалося б, усе зрозуміло, очевидно, на поверхні. Але все ж таки дозволю собі запитання у відповідь. Невже хтось дійсно хоче залишити критично важливе підприємство для армії під час війни… олігарху? Окрім, звісно, самого олігарха. Переконаний також, що рішення ставки беззаперечно підтримується суспільством та журналістською спільнотою…» – вважає Подоляк.

«Детектор медіа» звернувся по коментар до Михайла Подоляка та речниці голови ОПУ Дарії Зарівної щодо того, на основі чого було ухвалено рішення опублікувати журналістський запит замість відповіді на нього і чи планує ОПУ надавати відповідь на цей запит. 

Як повідомляв «ДМ», 27 жовтня журналісти Bihus.info оприлюднили розслідування, у якому стверджувалось, що Тимошенко використовує як службове авто Chevrolet Tahoe. Цей автомобіль американська компанія General Motors передала Україні для гуманітарних цілей і вивезення людей із зони бойових дій.

Через кілька днів після виходу розслідування Кирило Тимошенко відмовився від службового авто і пообіцяв, що машину найближчим часом передадуть у прифронтові регіони.

Колаж: Bihus.Info

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4566
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду