СБУ затримала у Запоріжжі блогера, який працював на телеграм-канал Шарія

СБУ затримала у Запоріжжі блогера, який працював на телеграм-канал Шарія

7 Листопада 2022
879
7 Листопада 2022
16:46

СБУ затримала у Запоріжжі блогера, який працював на телеграм-канал Шарія

879
Знімав відео наслідків ракетних ударів, передавав його ворогам.
СБУ затримала у Запоріжжі блогера, який працював на телеграм-канал Шарія
СБУ затримала у Запоріжжі блогера, який працював на телеграм-канал Шарія

Кіберфахівці Служби безпеки викрили ще одного поплічника окупантів у прифронтових районах півдня України.

Згідно з повідомленням пресслужби СБУ, ним виявився блогер із Запоріжжя, який передавав агресору інформацію про наслідки російських ракетних ударів по місту.

«Для цього він створив спеціалізовану інтернет-платформу, де оприлюднював фото- та відеоматеріали з власними коментарями і текстовим описом подій. За оперативними даними, відомості з інформресурсу "підхоплювали" представники спецслужб Росії для збору розвідданих про результати ракетно-артилерійських обстрілів регіону. Крім того, "сюжети" блогера активно використовував прокремлівський пропагандист Шарій для наповнення власного телеграм-каналу і проведення інформаційно-підривної діяльності проти України. З перепощених відео із Запоріжжя він готував деструктивний контент, в якому заперечував причетність Кремля до знищення цивільної та критичної інфраструктури українських міст. Також медіафайли блогера моніторили окупаційні угруповання Росії на південному напрямку для коригування вогневих ударів по регіону», — повідомили в СБУ.

Служба наводить слова самого затриманого:

«Я виїжджав із дому, почув вибух, побачив величезні клуби чорного диму. Дістав телефон, зняв це на відео і відправив його кільком близьким знайомим у закритий телеграм-канал. Я не думав, що це відео потрапить кудись далі, зокрема в російські телеграм-канали. Це відео могло призвести до поганих наслідків. Я шкодую про те, що зробив, не подумав про наслідки. Хотів сказати, щоб у жодному разі цього не робили і не допомагали державі-агресору».

Як ідеться у повідомленні, співробітники СБУ затримали зловмисника на спробі чергового поширення інформації на користь країни-агресора. У затриманого виявлено мобільний телефон із доказами злочинних дій.

Наразі вирішується питання щодо притягнення фігуранта до кримінальної відповідальності за ст. 114-2 (несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення Збройних сил України чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань, вчинене в умовах воєнного стану) Кримінального кодексу України.

Санкція статті передбачає покарання до 12 років ув’язнення.

Заходи з викриття ворожого поплічника проводили співробітники кіберпідрозділу СБУ Запорізької області.

Раніше «Детектор медіа» вже інформував, що СБУ затримала героя постановних роликів російських ЗМІ, повідомила про підозру митрополиту УПЦ МП через розпалювання релігійної ворожнечі, а російську агентку «Побєду» за державну зраду засудили до семи років ув’язнення.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
879
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду