Парламент зареєстрував законопроєкт про заборону в Україні музики російських виконавців, які підтримують війну

Парламент зареєстрував законопроєкт про заборону в Україні музики російських виконавців, які підтримують війну

30 Травня 2022
3533
30 Травня 2022
21:13

Парламент зареєстрував законопроєкт про заборону в Україні музики російських виконавців, які підтримують війну

3533
Зокрема пропонується збільшити з 35% до 40% у радіоефірі частку пісень державною мовою.
Парламент зареєстрував законопроєкт про заборону в Україні музики російських виконавців, які підтримують війну
Парламент зареєстрував законопроєкт про заборону в Україні музики російських виконавців, які підтримують війну

Народні депутати подали законопроєкт про внесення змін до деяких законів України щодо підтримки національного музичного продукту та обмеження публічного використання музичного продукту держави-агресора. Документ 7273-д зареєстровано на сайті Верховної Ради.

Ініціаторами виступили народні депутати з фракції «Слуга народу» та «Європейської солідарності», а також члени Комітету ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики. Серед них – Микита Потураєв, Володимир В’ятрович, Микола Княжицький.

Законопроєкт пропонує обмежити публічне використання музичного продукту Росії та заборонити гастролювання в Україні частини російських артистів за винятком тих, хто входить до Переліку музичних виконавців, які засуджують агресію РФ проти України.

Серед іншого пропонується збільшити у радіоефірі до 40% частку пісень державною мовою, а також збільшити до 75% добовий обсяг ведення передач, зокрема новинно-аналітичних блоків, розважальних передач державною мовою.

Документ також пропонує розглянути можливість «заборонити відтворювати в салоні автобуса музику, звуки фільмів чи інші звукові сигнали, крім інформації про поїздку (передача звуку може здійснюватися на індивідуальні навушники пасажирів, а на салон – лише під час нерегулярних перевезень за згодою всіх пасажирів), а також заборонити відтворювати музику в салоні таксі без згоди всіх пасажирів».

Окрім цього, законопроєкт передбачає заборону публічного виконання, показу, демонстрацію чи сповіщення фонограм, відеограм та музичних кліпів виконавців, які після 1991 року були громадянами Російської Федерації.

Згідно із документом, заява про включення до Переліку музичних виконавців, які засуджують агресію РФ проти України, повинна подавати до Служби безпеки України особа, яка має право надавати дозволи на використання музичних творів в в Україні. Опікуватися переліком виконавців повинна РНБО.

Як ідеться в пояснювальній записці до законопроєкту, в такий спосіб депутати хочуть «прискорити розвиток національного музичного продукту, мінімізувати ризики російської ворожої пропаганди засобами музики на території України та сприяти консолідації українського суспільства». Ухвалення закону має відбутися «в найближчій перспективі», вважають автори законопроєкту.

Нагадаємо, на початку квітня Фонд розвитку української музики закликав мовників назавжди вилучити з ефіру російський контент, а Верховну Раду – запровадити квоти, щоб музичні радіостанції та телеканали транслювали українську музику не менш ніж 50% ефірного часу. 

Підписанти закликали створити такий закон про квотування української музики, щоб врахувати минулі помилки та запобігти можливим маніпуляціям у цих питаннях.

Звернення підписали:

  • Президент Фонду розвитку української музики Олег Ходачук
  • Голова Фонду розвитку української музики Роман Муха
  • Лідер гурту «Без Обмежень» Сергій Танчинець
  • Продюсер та телеведучий Ігор Кондратюк
  • Музичний експерт Ігор Панасов
  • Програмний директор «Країна ФМ» Роман Давидов
  • Лідер гурту «Скай» Олег Собчук

11 травня члени Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики вирішили не розглядати законопроєкти № 7273 «Про внесення змін до деяких законів України щодо частки пісень державною мовою в музичних радіопрограмах і радіопередачах та заборони відтворення музичної продукції походження держави-агресора» (автори народні депутати Софія Федина, Ірина Фріз та ін.) та альтернативний № 7273-1 «Про внесення змін до деяких законів України щодо підтримки національного музичного продукту та обмеження публічного використання музичного продукту держави-агресора» (автори Олександр Санченко, Максим Ткаченко та ін.), а підготувати спільний комітетський законопроєкт.

Фото: Портал мовної політики

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3533
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Sergio
697 дн. тому
Якщо будуть після прийняття цього законопроєкту в ефірі лунати Назарій Яремчук, Василь Зінкевич, Іво Бобул, Тарас Петриненко, Анатолій Солов'яненко то є сенс. Якщо їх не буде, то цей законопроєкт є порожнім звуком.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду