Гайдай: Росіяни руйнують культурну спадщину на Луганщині

Гайдай: Росіяни руйнують культурну спадщину на Луганщині

9 Березня 2023
1575
9 Березня 2023
17:26

Гайдай: Росіяни руйнують культурну спадщину на Луганщині

1575
Окупанти зруйнували театр у Сєвєродонецьку, а також розстріляли бельгійську спадщину в Лисичанську.
Гайдай: Росіяни руйнують культурну спадщину на Луганщині
Гайдай: Росіяни руйнують культурну спадщину на Луганщині

Російські окупанти на Луганщині нищили архітектурну спадщину. Про це розповів начальник Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай розповів під час брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ.

«Ми не маємо доступу до тимчасово окупованих територій, і жодні міжнародні організації так само туди не допускають. Однак з початку повномасштабного вторгнення 24 лютого минулого року, поки ми знаходились безпосередньо на території Луганщини, на власні очі бачили ті руйнування, які росіяни робили в наших містах і селах», — зазначив Гайдай. 

За його словами, ворог зруйнував будівлю обласного драмтеатру в Сєвєродонецьку, яка була відреставрована у 2017 році.

«Так само російськими військами розстріляна бельгійська спадщина в Лисичанську», — додав очільник області.

У Лисичанську росіяни розбомбили чотириповерхову будівлю в неоготичному стилі. На межі ХІХ–ХХ століть  власники місцевого содового заводу збудували її як лікарню.

Нагадаємо, у березні 2022 року МКІП створило сайт для збору доказів руйнування культурної спадщини в результаті російської агресії. Також МКІП відкрило благодійний рахунок для підтримки культури та медіа в Україні.

У вересні 2022-го Міністерство культури та інформаційної політики звітувало про те, що задокументувало 500 епізодів воєнних злочинів росіян проти культурної спадщини України.

Наприкінці січня Міністерство культури та інформаційної політики України повідомило про те, що внаслідок російської агресії в Україні завдано збитків 1271 об’єкту культурної інфраструктури, без урахування пам’яток культурної спадщини. Із них майже третина (473 об’єкти) — зруйновані. 

Фото: severodonetsk.times

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1575
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду