Сергій Жадан отримав Премію миру німецьких книгарів

Сергій Жадан отримав Премію миру німецьких книгарів

24 Жовтня 2022
1512
24 Жовтня 2022
10:42

Сергій Жадан отримав Премію миру німецьких книгарів

1512
Цьогорічною премією Німецької книготорговельної асоціації, котру присуджують з 1950 року, відзначили українського письменника, перекладача і музиканта Сергія Жадана.
Сергій Жадан отримав Премію миру німецьких книгарів
Сергій Жадан отримав Премію миру німецьких книгарів

Митець отримав премію 23 жовтня. Її присудили за видатну мистецьку творчість та гуманну позицію, з якою він ризикуючи життям повертається до людей на війні та допомагає їм.

«Неможливість вільно дихати і вільно говорити — фундаментальна відмінність війни від миру. Але ми мусимо говорити. Навіть у воєнний час. Особливо у воєнний час. Як говорити людині під час війни? Як впоратися з інтонаціями, у яких стільки відчаю, гніву і болю? Проблема не в наших формулюваннях, світові, який нас слухає, іноді важко нас зрозуміти. Ми говоримо емоційно, напружено, прямо. Українцям не треба виправдовуватися за свої емоції, але їх треба пояснити. Ми можемо пояснити, ми можемо описати, що з нами сталося і відбувається далі. Ми мусимо налаштуватися, що це не буде легка розмова. Але її треба сьогодні почати», — наголосив під час вручення премії Сергій Жадан.

Премія миру німецької книготоргівлі — щорічна премія Німецької книготорговельної асоціації, котру присуджують з 1950 року. Призовий фонд премії складає €25 000.

Раніше нагороду отримували Мартін Бубер, Герман Гессе, Карл Ясперс, Януш Корчак, Лешек Колаковскі, Астрід Ліндґрен, Сюзан Зонтаг, Орхан Памук, Маргарет Етвуд.

Нагадаємо, письменника Сергія Жадана також відзначили премією імені Сержіу ді Меллу. Про це він повідомив у своєму дописі

У серпні письменник став лауреатом літературної премії імені Єжи Ґедройца, яку йому вручили організатори Форуму діалогу та співпраці Польща-Литва та Форуму діалогу імені Єжи Ґедройца в співпраці з інститутом De Republica.

Цього року Сергій Жадан також отримав Премію Свободи від фундації Франка Ширрмахера, став лауреатом німецької премії Ганни Арендт за політичне мислення та Премії миру від німецьких книговидавців. Крім цього, польське видання Gazeta Wyborcza назвало його Людиною року.

Фото: Ельдар Сарахман, УП

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1512
Читайте також
14.08.2023 22:40
Олена Чередниченко
«Детектор медіа»
1 171
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду