Сергій Жадан увійшов у трійку культурних діячів року від Frankfurter Allgemeine Zeitung

Сергій Жадан увійшов у трійку культурних діячів року від Frankfurter Allgemeine Zeitung

5 Грудня 2022
1900
5 Грудня 2022
10:18

Сергій Жадан увійшов у трійку культурних діячів року від Frankfurter Allgemeine Zeitung

1900
FAZ: Жадан став обличчям всієї України, що чинить спротив. Він говорить не лише зі світом, повідомляючи про жахи та злочини проти людяності, він говорить передовсім зі своїм народом.
Сергій Жадан увійшов у трійку культурних діячів року від Frankfurter Allgemeine Zeitung
Сергій Жадан увійшов у трійку культурних діячів року від Frankfurter Allgemeine Zeitung

Одна з найавторитетніших газет та онлайн-медіа Німеччини Frankfurter Allgemeine Zeitung оприлюднила рейтинг культурних діячів року, на другому місці якого — український поет і прозаїк Сергій Жадан. Про це йдеться на офіційному сайті видання.

Перше місце серед лідерів культурного рейтингу посіли іранські борчині за свободу. Це журналістки, спортивні тренерки, школярки чи домогосподарки тощо, які наважуються на протести попри арешти та смертні вироки.

На третій сходинці рейтингу — Салман Рушді, всесвітньо відомий американо-британський письменник індійського походження, лауреат Букерівської премії 1981 року, на життя якого у серпні цього року було скоєно замах.

«До 24 лютого, дня нападу Росії, він, безумовно, був найвідомішим українським письменником свого покоління, але відтоді став обличчям всієї України, що чинить спротив. Із цього спротиву Жадан говорить не лише зі світом, повідомляючи про жахи та злочини проти людяності, він говорить передовсім зі своїм народом», — пише видання про діяльність Жадана.

Медіа акцентує на харизматичності Жадана, підкреслює його різнобічну діяльність і прагнення миру, але виключно через перемогу України.

«Той, хто на безпечній відстані описує Сергія Жадана на війні, ризикує вдатися в оманливий пафос: ця історія просто занадто гарна, щоб мати поганий кінець. Але потім сам Жадан своїми промовами різко вириває з цього пафосу і штовхає своїми словами назад у гірку реальність ситуації», — пише видання.

Frankfurter Allgemeine Zeitung — щоденна національна ділова газета, що виступає за незалежність, точний аналіз та подання фактів. Є одним з найважливіших джерел інформації у Німеччині. Щоденно її читає понад 800 000 людей (за даними 2021 року).

Нагадаємо, цьогоріч письменника Сергія Жадана також відзначили премією імені Сержіу ді Меллу. У серпні письменник став лауреатом літературної премії імені Єжи Ґєдройца, яку йому вручили організатори Форуму діалогу та співпраці Польща-Литва та Форуму діалогу імені Єжи Ґєдройца в співпраці з інститутом De Republica.

Цього року Сергій Жадан також отримав Премію Свободи від фундації Франка Ширрмахера, став лауреатом німецької премії Ганни Арендт за політичне мислення та Премії миру від німецьких книговидавців. Крім цього, польське видання Gazeta Wyborcza назвало його Людиною року.

Ілюстрація: Frankfurter Allgemeine Zeitung

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1900
Читайте також
14.08.2023 22:40
Олена Чередниченко
«Детектор медіа»
1 169
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду