У Польщі Сергія Жадана висунули на Нобелівську премію

У Польщі Сергія Жадана висунули на Нобелівську премію

13 Березня 2022
2012
13 Березня 2022
22:31

У Польщі Сергія Жадана висунули на Нобелівську премію

2012
У Комітеті літературознавчих наук Польської академії наук вважають, що вільна Україна значною мірою говорить і думає словами Сергія Жадана.
У Польщі Сергія Жадана висунули на Нобелівську премію
У Польщі Сергія Жадана висунули на Нобелівську премію

Польська академія наук висунула кандидатуру українського письменника Сергія Жадана на здобуття Нобелівської премії у галузі літератури.

Про це йдеться у відозві Комітету літературознавчих наук Польської академії наук.

«Ми прийняли ухвалу про висунення Сергія Жадана на Нобелівську премію у галузі літератури. Жадан – один серед найвидатніших поетів України та блискучий прозаїк, його твори перекладені багатьма мовами та нагороджувані у світі, – ми переконані, що це письменник щабля Нобелівської премії. Його голос як поета вже багато років має особливе значення для українців. Вільна Україна значною мірою говорить і думає словами Жадана, уважно вслухається у них. Сьогодні поет у своєму Харкові. Він бореться», – зазначили у відозві.

Літератори Польщі засудили збройний напад Росії на Україну.

«Агресивні дії Кремля проти українського народу та української держави не мають виправдання», – зазначають польські літератори.

Вони кажуть, що надаватимуть тимчасову допомогу українцям – як у Польщі, так і в Україні.

Польські літератори хочуть створити у Польщі простір, в якому науковці з України могли б тимчасово продовжувати свою наукову й дидактичну працю.

«На нашу думку, польські університети мають допомогти у будуванні такого простору», – зазначається у відозві.

24 лютого Росія розпочала повномасштабну війну проти України.

Нагадаємо, що твори Сергія Жадана перекладені більш ніж двадцятьма мовами. Сергій Жадан – громадський активіст і один із лідерів думок в Україні. З початку війни він перебуває в рідному Харкові – наразі це одна з гарячих точок в Україні, яка потерпає від артилерійських обстрілів та бомбардування окупантів. Сергій Жадан долучився до волонтерського руху та збирає амуніцію для добровольчих батальонів у Харкові. Крім того, майже кожного ранку він викладає у фейсбуку фото Харкова та пише зворушливі тексти про рідне місто, які, можливо, після війни стануть основою для нової книги Жадана.

Фото: фейсбук Сергія Жадана

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2012
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду