Лауреатом Букерівської премії 2022 став Шехан Карунатілака зі Шрі-Ланки

Лауреатом Букерівської премії 2022 став Шехан Карунатілака зі Шрі-Ланки

18 Жовтня 2022
1340
18 Жовтня 2022
12:40

Лауреатом Букерівської премії 2022 став Шехан Карунатілака зі Шрі-Ланки

1340
Його книга розповідає про військового фотографа Маалі Алмейду, який гине під час громадянської війни на Шрі-Ланці та має сім місяців у потойбічному світі, щоб знайти свого вбивцю і виконати ще одну важливу місію.
Лауреатом Букерівської премії 2022 став Шехан Карунатілака зі Шрі-Ланки
Лауреатом Букерівської премії 2022 став Шехан Карунатілака зі Шрі-Ланки

Лауреатом Букерівської премії 2022 став Шехан Карунатілака зі Шрі-Ланки з романом The Seven Moons of Maali Almeida («Сім місяців Маалі Алмейди»).

Сюжет книги розгортається у розпал громадянської війни в Шрі-Ланці. Маалі Алмейда, військовий фотограф, азартний гравець і прихований гей, розуміє, що він помер і прокинувся в тому, що можна назвати «небесним візовим офісом». У цей час його тіло тоне в озері Бейра в центрі Коломбо, і він не знає, хто його вбив.

Список підозрюваних на тлі війни є дуже довгим. Але навіть у потойбічному світі час для Маалі спливає. У нього є сім місяців, щоб знайти вбивцю і спробувати зв’язатися з чоловіком і жінкою, яких він любить найбільше, щоб привести їх до прихованого сховища фотографій, які вразять Шрі-Ланку.

«Будь-яка з шести книжок, які увійшли до короткого списку, була б гідним переможцем. Те, чим судді особливо захоплювалися й насолоджувалися у "Сімох місяцях Маалі Алмейди", — це амбітністю його масштабу та веселою сміливістю його оповідних прийомів.

Це метафізичний трилер, нуар про загробне життя, який розмиває межі не лише різних жанрів, а й життя та смерті, тіла та духу, Сходу та Заходу. Це цілком серйозна філософська метушня, яка переносить читача в "темне серце світу" — смертоносні жахи громадянської війни на Шрі-Ланці. І, опинившись там, читач також відкриває для себе ніжність і красу, любов, вірність і прагнення до ідеалу, які виправдовують кожне людське життя», — прокоментував вибір переможця голова журі Ніл МакГрегор.

Шехан Карунатілака — один із найвидатніших авторів Шрі-Ланки. Окрім своїх романів, він пише сценарії, статті про подорожі та рок-пісні.

У 2011 році Карунатілака отримав Книжкову премію Співдружності, DSL і Gratiaen Prize за свій дебютний роман «Китаєць».

Нагадаємо, лауреатом Букерівської премії 2021 року став південноафриканський драматург і прозаїк Деймон Галгут зі своїм дев'ятим романом «Обіцянка».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1340
Читайте також
31.03.2023 12:38
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
789
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду