На Херсонщині СБУ виявила колаборантів, які здали окупантам РФ українців і ресурси «Укрпошти»

На Херсонщині СБУ виявила колаборантів, які здали окупантам РФ українців і ресурси «Укрпошти»

5 Жовтня 2022
3449
5 Жовтня 2022
21:05

На Херсонщині СБУ виявила колаборантів, які здали окупантам РФ українців і ресурси «Укрпошти»

3449
Організаторка псевдореферендуму передала окупантам дані про 23 людей. Їй загрожує покарання аж до довічного позбавлення волі. Ексрегіонал Володимир Сальдо, як підозрює Служба безпеки, здав окупантам місцеву «Укрпошту».
На Херсонщині СБУ виявила колаборантів, які здали окупантам РФ українців і ресурси «Укрпошти»
На Херсонщині СБУ виявила колаборантів, які здали окупантам РФ українців і ресурси «Укрпошти»

Співробітники Служби безпеки України викрили посібників РФ на Херсонщині. Про це повідомляється на сайті СБУ.

Семеро із них отримали повідомлення про підозру у складі організованої злочинної групи, оскільки цілеспрямовано, та координуючись між собою, сприяли передачі РФ ресурсів Укрпошти.

Окрему підозру отримала колишня співробітниця одного з правоохоронних органів Херсонщини. За завданням російських спецслужб вона передала ворогу дані про щонайменше 23 патріотично налаштованих херсонців. У їхніх приміщеннях пройшли обшуки, на людей чинився психологічний та фізичний тиск. В обмін на дані колаборантка отримала посаду у так званій «военно-гражданской администрации Херсонской области». Зокрема, вона займалася організацією та проведенням псевдореферендуму на тимчасово окупованій території Херсонської області.

Колаборантці слідчі СБУ повідомили про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України: частиною 2 статті 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану) та частиною 1 і частиною 2 статті 111-1 (колабораційна діяльність). «Їй загрожує суворе покарання аж до довічного позбавлення волі», — йдеться у повідомленні СБУ.

Трьох осіб СБУ підозрює у передачі окупантам «Укрпошти» та відкрила відповідне провадження. Це ексрегіонал Володимир Сальдо, який добровільно очолив окупаційний режим на Херсонщині, його заступниця Катерина Губарєва, а також колишній директор філії Херсонської дирекції «Укрпошти» Віктор Фірман.

Після захоплення ворогом області він погодився керувати незаконним утворенням «государственное унитарное предприятие «почта Херсона». Як ідеться у повідомленні Служби безпеки, Фірман не тільки незаконно виконував адміністративні функції, а й схиляв земляків до співпраці з ворогом та агітував займати «вакансії» під його керівництвом.

Співробітники СБУ зібрали докази добровільної співпраці з ворогом ще 4 «керівників філій». Зокрема, мова про: «очільницю» так званого «федерального государственного унитарного предприятия «Почта Крыма»; «директорку» так званого департаменту з управління персоналом у «федеральном государственном унитарном предприятии «Почта Крыма»; начальницю так званого «государственного унитарного предприятия «Почта Таврии»; працівника так званого «государственного унитарного предприятия «Почта Херсона».

Всім «чиновникам» із цього переліку оголошено про підозру в посібництві державі-агресору, вчинене у складі організованої групи (частина 3 статті 28 та частина 1 статті 111-2 Кримінального кодексу України). Додатково Сальдо, Губарєва та Фірман отримали по підозрі за частиною 3 статті 28 та частиною 6 статті 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність, організація та проведення заходів політичного характеру, здійснення інформаційної діяльності у співпраці з державою-агресором та/або його окупаційною адміністрацією, спрямованих на підтримку держави-агресора, вчинена у складі організованої групи).

Заходи з викриття ворожих поплічників проводили співробітники СБУ та Нацполіції за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора та Херсонської обласної прокуратури.

Нагадаємо, СБУ продовжує виявляти організаторів псевдореферендумів РФ на тимчасово окупованих територіях України. Зокрема, у цьому переліку пропагандист, «заступник голови військово-цивільної адміністрації» Херсонської області Кирило Стремоусов, лідер незаконної організації «ДНР» Денис Пушилін, так званий «голова військово-цивільної адміністрації» Херсонської області Володимир Сальдо, самопроголошений «голова військово-цивільної адміністрації Запорізької області» Євген Балицький та інші. З повним переліком можна ознайомитися за цим посиланням.

Фото з сайту СБУ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3449
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду