Народні депутати та експерти обговорили ефективність роботи українського іномовлення

Народні депутати та експерти обговорили ефективність роботи українського іномовлення

5 Жовтня 2022
3632
5 Жовтня 2022
17:49

Народні депутати та експерти обговорили ефективність роботи українського іномовлення

3632
Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики обговорив стан і проблеми виконання Закону України «Про систему іномовлення України» і пропонує продовжити цю дискусію на базі підкомітету.
Народні депутати та експерти обговорили ефективність роботи українського іномовлення
Народні депутати та експерти обговорили ефективність роботи українського іномовлення

Низка народних депутатів з комітету гуманітарної та інформаційної політики зініціювали розгляд питання про роботу українського іномовлення, оскільки, на їх думку, воно не виконує прописані у профільному законі ключові завдання. А саме політично заангажоване та займається русифікацією.

Депутати ознайомилися зі здобутками каналу іномовлення, який з 24  серпня називається «FreeДом». Їх представила директорка Юлія Островська.

«Уже понад 3,5 млрд переглядів у нас і наших партнерів, з якими ми співпрацюємо. Саме на наших платформах більше ніж 800 млн переглядів, де якісна аудиторія. У нас дуже круті показники по Росії. Ми мовимо російською мовою для російськомовних людей у світі, яких труїли російською мовою, тому протиотруту ми виробляємо також російською. Окремі відео у нас дивляться 75-79% аудиторії саме з Росії. Люди хочуть бачити об’єктивну інформацію», – сказала вона.

За словами шеф-редактора «FreeДом» Олексія Мацуки, українське іномовлення має найкращі показники, порівняно з каналами іномовлення інших країн Східної Європи.

«Зрозуміло, що це зумовлено війною Росії проти України. Але тим не менш нам вдається збирати найкращі журналістські кадри саме на нашій базі. Це люди, які мають досвід боротьби з російською дезінформацією. Ми отримуємо багато досліджень, яким чином зомбується російська аудиторія, і як це можна перебити нашими українськими наративами. На цьому будується робота українського іномовлення, на жаль, російською мовою. Але ми також розвиваємо мовлення англійською, арабською мовами. Є й україномовні сторінки. Також ми хочемо перебити російські наративи у європейських країнах. Ми побачили колосальне зростання англомовного контенту UATV з 2020 року. Ми вважаємо, це досягненням українського іномовлення», – зазначив він.

Народний депутат Володимир В’ятрович подякував за інформацію і поцікавився «методологією підрахунків таких разючих цифр переглядів». Загалом же його цікавило, чи виконує українське іномовлення свою функцію. Він озвучив ключові завдання іномовлення, прописані у законі, серед яких об’єктивне, всебічно збалансоване інформування про суспільно значущі події в Україні, недопущення дискримінації за будь-якою ознакою тощо.

«Міністерство культури і Нацрада переконують нас, що Мультимедійна платформа іномовлення дотримується всіх цих стандартів. Проте не підкріплюють своїх тез жодними цифрами. І не даремно. Тому що, якщо ми подивимося аналітику, яку роблять експерти, то побачимо трохи іншу картину. Я назву цифри з публічних джерел, які оприлюднив «Детектор медіа» за серпень 2022 року. 67% ефіру іномовлення – українці, 20% – росіяни, увесь інший світ, включно з країнами ЄС, представлений лише 2-3 відсотками голосів на окремі країни. 20 разів в ефірі з’являлися народні депутати, і всі вони від «Слуги народу». Це все, що треба знати про політичну неупередженість і дотримання законів про політичну незаангажованість, представлення різних політичних точок зору в ефірі телеканалу», – зауважив він.

Також Володимир В’ятрович мав сумнів, чи правильно українському іномовленню зосереджуватися на контрпропаганді, а не доносити світу інформацію про Україну. На його думку, ми маємо боротися за аудиторію західних держав, основні ресурси спрямовувати на англомовну аудиторію, а не на російську.

«Велику частку іномовлення становлять українці в Україні. Це ще одна проблема – зловживання іномовлення, яке працює і на внутрішню аудиторію, хоча за законом не має права цього робити. Не кажучи вже про нав’язування українцям в Україні і за кордоном російської мови. На жаль, цей канал перетворюється на канал русифікації за кошти платників податків. Також ми повинні покласти край політичній заангажованості на цьому каналі», – додав народний депутат. Він вважає, що канал іномовлення не виконує свої функції і це потрібно змінити.

Голова комітету Микита Потураєв закликав доповідачів бути коректними. Водночас підтримав думку Володимира В’ятровича, що потрібно розвивати мовлення англійською, іспанською. Він запропонував продовжити фахову дискусію на базі комітету.

Свої думки щодо роботи іномовлення висловили також народні депутати Микола Княжицький і Євгенія Кравчук, заступник міністра культури Тарас Шевченко, представники громадських організацій Галина Петренко (директорка «Детектор медіа»), Оксана Романюк (виконавча директорка ІМІ).

Галина Петренко детальніше розповіла про дослідження «Детектора медіа», наголосивши, що лише один депутат потрапив у топ спікерів на «FreeДом» у серпні – Федір Веніславський. А решта топ спікерів – це воєнні експерти, речники від Міноборони та ін.

«І хоча серед спікерів каналу є росіяни, їх не запрошують коментувати воєнні дії. І хочу наголосити, що тільки 16% гостей FreeДом є жінки. І тут є що покращити», – сказала Галина Петренко.

Миколу Княжицького і Оксану Романюк зокрема цікавило, для чого на базі іномовлення за державні кошти працює розважальний канал «Дом».

Євгенія Кравчук розповіла про хорошу роботу англомовної платформи «Freedom». Вона запропонувала продовжити фахову дискусію стосовно ефективності роботи іномовлення на базі підкомітету, який вона очолює. Голова комітету Микита Потураєв запросив усіх охочих долучитися до роботи такої робочої групи.

Нагадаємо, російськомовний марафон «FreeДом» був організований на початку березня силами медіагруп StarLightMedia, «Інтер», «1+1» і «Україна» на базі мультимедійної платформи іномовлення UATV. 

Завдання марафону «FreeДом» — дати можливість дізнатися правду про україно-російську війну «російськомовним глядачам з усього світу». Зокрема поява такого каналу стала відповіддю на запит у світі на російськомовний телеканал, який розповідає правду про події в Україні. За інформацією джерел ДМ, значна частина команди, яка виробляє марафон, базується у Варшаві. 

На фінансування «FreeДом» уряд виділив 165 млн грн з резервного фонду державного бюджету 7 травня. МКІП має відзвітувати про використання цих грошей до 30 грудня 2022 року.

Переможцями мистецького конкурсу на створення контенту для інформаційного марафону «FreeДом» стали ТОВ «Новинна група "Україна"» («Медіа Група Україна»), ТОВ «СЛМ Новини» (StarLight Media), ІП «1+1 Продакшн» (1+1 media) та ПАТ «Телеканал “Інтер”».

24 серпня Національна рада з питань телебачення та радіомовлення переоформила супутникову ліцензію ДП «Мультимедійна платформа іномовлення», компанія змінила логотип каналу  іномовлення з UATV на «FreeДом».

Колаж: «FreeДом»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3632
Читайте також
25.07.2022 21:30
Олексій Мацука
для «Детектора медіа»
4 547
22.07.2022 14:00
Лариса Романюк
«Детектор медіа»
3 793
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду