FREEDOM — це бренд української телерадіокомпанії, державного ЗМІ, яке веде мовлення російською, англійською та арабською мовами

FREEDOM — це бренд української телерадіокомпанії, державного ЗМІ, яке веде мовлення російською, англійською та арабською мовами

2 Жовтня 2022
1773
2 Жовтня 2022
00:22

FREEDOM — це бренд української телерадіокомпанії, державного ЗМІ, яке веде мовлення російською, англійською та арабською мовами

Олексій Мацука
генеральний директор Українського національного інформаційного агентства «Укрінформ»
1773
Державне іномовлення — це складний бюрократичний процес, як і громадське телебачення у різних країнах.
FREEDOM — це бренд української телерадіокомпанії, державного ЗМІ, яке веде мовлення російською, англійською та арабською мовами
FREEDOM — це бренд української телерадіокомпанії, державного ЗМІ, яке веде мовлення російською, англійською та арабською мовами

З 26 вересня до 7 жовтня у Польщі відбувається Варшавська конференція з людського виміру. 30 вересня в межах конференції відбулася панельна дискусія «Встановлення істини та забезпечення відповідальності: роль журналістів у розкритті порушень прав людини та міжнародних злочинів під час війни».

На ній, зокрема, обговорювалися питання: як війна змінила практику журналістики; як представники ЗМІ справляються з фізичними та психологічними небезпеками; що мотивує журналістів продовжувати виконувати свою роботу у зоні бойових дій; яка роль ЗМІ у збиранні доказів та притягненні до відповідальності осіб, які вчинили воєнні злочини; чим висвітлення війни в Україні відрізняється від висвітлення конфліктів в інших країнах.

У межах цієї панельної виступав і я, ось тези мого виступу.

— FREEDOM — це бренд української телерадіокомпанії, державного ЗМІ, яке веде мовлення російською, англійською та арабською мовами. Раніше ми працювали під логотипом UATV, але з початком війни змінили слоган та логотип на FREEDOM.

Державне іномовлення — це складний бюрократичний процес, як і громадське телебачення у різних країнах.

Питанням для мене був мій особистий досвід висвітлення війни, труднощі, з якими я зіткнувся, і те, як я розумію свою роль журналіста та редактора, який висвітлює війну в Україні протягом 8 років.

Гадаю, на всі ці питання є одна відповідь — мобілізація. Йдеться не про мобілізацію Кремля, а про нашу — медійну, гуманітарну та екзистенційну мобілізацію.

Саме завдяки мобілізації війна стала по-справжньому відчутною по всій Україні, а тепер усередині Росії.

Ми пройшли через це вже в січні 2022 року, коли мобілізація стала реальною для моїх сусідів, друзів, людей, яких я знав з дитинства, які залишилися в окупованій частині Донецької та Луганської областей. Вони тепер злочинці, хоч не хотіли йти на путінську війну. Їм оголосили обвинувачення у скоєнні злочину.

Путін мобілізує кримських татар, мешканців Херсона та інших окупованих територій. Але всі вони — українці, як і жителі Донецька чи Луганська. Вони не хочуть воювати проти України.

Цій темі присвячено найбільшу частину моїх сюжетів у ЗМІ.

І тепер я бачу, що навіть у тих, хто не хотів чи не міг прийняти реальність війни, з’явилося почуття солідарності.

Дуже важливо зрозуміти — кількість жертв війни, які страждають усі 8 років на сході України та в Криму, а тепер і на півдні країни.

Це основний напрямок моєї медіароботи як редактора і журналіста у цій галузі.

Я точно знаю, в яких реаліях перебуваю на передовій: у разі небезпеки завмираю на місці та намагаюся зосередитись на диханні. Але я маю можливість виїхати та врятуватися. На жаль, сотні тисяч місцевих мешканців не мають такої нагоди. Вони так живуть. І намагаються вижити.

Так, я зараз у Варшаві, на кілька днів. Але буквально два тижні тому на Донбасі на нас полювали дрони, коли росіяни засікли наші системи зв’язку Starlink. А агресору байдуже, хто ти: працівник медіа, журналіст, військовий чи працівник соціальної сфери.

Інша складність для нас — онлайн-боти. Приниження, звинувачення, цькування, шантаж — усе це стало нормою для нас, журналістів. Сайт, платформи соцмереж телеканалу FREEDOM постійно під атакою фейкових акаунтів та компаній. Зокрема і наша Facebook-платформа. І корпорація Meta (якій належить Facebook) поки що ніяк на це не реагує.

Мій месидж — незалежні ЗМІ під час війни — це реально, і вони мають працювати.

Але саме поняття незалежності ЗМІ та професійних стандартів тепер стало іншим.

Коли щодо псевдореферендумів Путіна я бачу в одному західному проплаченому міжнародному інформаційному агентстві повідомлення про те, що “жителям Херсона потрібно за п’ять днів обрати своє майбутнє”, у мене виникає питання — це справді незалежне ЗМІ? Чи це символ якості та стандартів? Редактори та журналісти справді не розуміють глибини контексту? Їхня передісторія для новини така — “Йде п’ятиденне голосування щодо визначення майбутнього Луганської, Херсонської, Донецької та Запорізької областей”.

Тож колишній підхід до стандартів іноді виглядає як засіб виправдання масових убивств, окупації та колонізації, а тепер, простіше кажучи, виправдання злочинів.

Або інший приклад — соціологічні звіти, які надають російські компанії. Вони не мають доказів та даних, щоб стверджувати, що вони демонструють. Для нашої аудиторії потрібне оновлення стандартів, і ми можемо розпочати дискусію про це.

Наприклад, ви знаєте про підготовку якихось угруповань у Росії, які готові палити військкомати чи російські держустанови, і вони запрошують вас як журналіста засняти цей процес. Який ваш план із цього приводу? І наскільки це відповідає вашим медійним стандартам? Ми говоримо не про особистий блог, маленьке видання, а про справжнє телебачення, велику медіакомпанію, яка мовить на більш ніж 60 країн по всьому світу.

Користуючись цією дискусією, хочу звернутися до росіян і наших громадян на непідконтрольних Україні територіях — надсилайте нам вашу інформацію, і ми розповімо про ваші історії опору всередині Росії, всередині окупованого Криму та окупованої частини Донбасу — ми зробимо це без шкоди для вас.

Обіцяю, ви можете довіряти журналістам, а не пропагандистам. Це означає нові медіастандарти! І тому існує телеканал FREEDOM.

Українські та міжнародні ЗМІ мають бути готові показувати правду російськомовним аудиторіям. Об’єднуйтесь у групи, створюйте команди. Демократія та солідарність переможуть.

Свій виступ я хотів би закінчити слоганом The Washington Post — “Демократія вмирає у пітьмі”. Росія сьогодні у темряві.

Олексій Мацука, шеф-редактор іномовлення України FREEДOM

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1773
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду