Реальний вплив каналу «FreeДом» на російську аудиторію: погляд ізсередини ютуба

Реальний вплив каналу «FreeДом» на російську аудиторію: погляд ізсередини ютуба

27 Жовтня 2022
2549
27 Жовтня 2022
09:00

Реальний вплив каналу «FreeДом» на російську аудиторію: погляд ізсередини ютуба

2549
Відповідь на закиди, що «FreeДом» — нібито «ще один російськомовний канал для української аудиторії» і його «не дивляться в Росії».
Реальний вплив каналу «FreeДом» на російську аудиторію: погляд ізсередини ютуба
Реальний вплив каналу «FreeДом» на російську аудиторію: погляд ізсередини ютуба

Від редакції: Диджитал-редактор російськомовного іномовлення Вадим Лубчак висловився в межах дискусії про роботу «FreeДома» та українського іномовлення загалом (останні публікації «ДМ» дивіться тут і тут, відповідь шефредактора каналу Олексія Мацуки тут) і навів як аргумент дані внутрішньої статистики ютуб-каналу «FreeДом». Але, на жаль, автор не уточнив, чиї саме закиди на адресу каналу він спростовує. Втім, оскільки він згадує про авторів «Детектора медіа» (не називаючи їх), ми вважаємо за необхідне зазначити, що категорично не погоджуємося зі спробою ототожнити обґрунтовану, конструктивну критику роботи іномовлення з російськими кібератаками й іншими діями ворожих спецслужб. Ми не погоджуємося, що обґрунтована критика на адресу державного телеканалу, який працює коштом платників податків, «не на часі». Також, на жаль, автор не навів прикладів, коли автори «ДМ» начебто стверджували, що телеканал (його мовлення в ютубі) не дивляться в Росії.

Готові опублікувати й інші точки зору.

Російськомовний телеканал іномовлення України «FreeДом» часто стає мішенню для кібер-, а також інформаційних атак. І що кращий результат роботи демонструє «FreeДом», то сильніші атаки на мовника.

З «FreeДомом» уже давно, як висловилась публічно речниця міністерства закордонних справ Росії Марія Захарова, «працюють спеціальні служби Росії», намагаючись заглушити сигнал, перервати ефірну трансляцію, зірвати стрими, зламати наші сервери чи банально DDoS-атакувати вебплатформи.

І якщо критика з боку Росії цілком зрозуміла і, в принципі, не потребує реагування, окрім забезпечення кібер- та фізичної безпеки, то коли критикують «свої», деякі українські колеги, це, звичайно, вимагає негайної реакції.

Частина такої критики виникає з двох причин: або повне (чи часткове) нерозуміння ситуації, або (й це куди гірше) умисне знецінення вітчизняного іномовлення, яке нарешті почало працювати як інструмент інформаційної війни проти Росії.

Про яку критику йдеться. Телеканалу «FreeДом» закидали і продовжують закидати багато — починаючи від того, навіщо нам узагалі російськомовний канал, і завершуючи затертою фразою, що це влада зробила собі ще одного внутрішньоукраїнського мовника, але російською мовою.

Відкрита дискусія в демократичному суспільстві — частина ефективного врядування. Кожен із двох закидів має чіткі і зрозумілі пояснення. Але я спробую затримати вашу увагу на кількох деталях, адже як диджитал-редактор працюю в цьому проєкті та знаю результат.

Що саме на цьому моменті треба зупинитися, зайвий раз переконався, читаючи коментарі на фейсбук-сторінці «Детектора медіа». Зокрема фіксуємо загальну ідею, яку можна описати так: «FreeДом” працює на внутрішню аудиторію. Скільки людей їх дивляться в Росії?». На жаль, таку ідею іноді просувають і деякі автори цього медіаресурсу (де і які саме автори? — «ДМ»), не кажучи вже про коментаторів у соцмережах.

Інформаційний марафон «FreeДом» почав виходити в ефір телеканалу іномовлення UA 10 березня 2022 року (згодом канал UA перейменували на «FreeДом»). Трохи більш ніж за сім місяців мовник отримав колосальний фідбек: мільярди переглядів, сотні тисяч коментарів та листів від пріоритетної для нас цільової аудиторії із Росії, Білорусі, Казахстану — всього російськомовного світу. І головне — принаймні, часткове «прозріння», погодьтеся, часто зазомбованої цільової аудиторії. Я маю на увазі, звісно, умовно адекватну аудиторію, яка ще здатна критично мислити.

Отже, просто сухі факти.

«FreeДом» разом із партнерами отримав понад 4 мільярди переглядів лише у диджиталі. Власне, хто ця аудиторія? Відео на платформах каналу «FreeДом» — від 65 до 85% — дивляться в Росії. Далі традиційно на другому місці Казахстан, досить чимала аудиторія в Білорусі… України досить часто немає навіть у топп’ятірці за переглядами.

В окремих відео — наприклад, у сюжетах про «могилізацію» росіян — канал реально показує громадянам держави-агресорки, що їх тут чекає; розповідає, як уникнути мобілізації; транслює героїзм наших захисників, міжнародну підтримку України та інші важливі теми. Такі відео отримують від 70 до 85,5% переглядів із Росії. Це реальні показники якісного іномовлення, яке знає свою ЦА і з нею працює.

Шаленою популярністю користуються звернення президента Володимира Зеленського як першоджерела ключової інформації. Ці звернення російською більше ніхто, крім «FreeДом», узагалі не покаже (як і англійською, до речі, що теж робить «FreeДом», але це тема іншої розмови).

Практично щотижня по кілька наших відео потрапляють до трендів російського ютуба, дуже часто — казахстанського. Просто в ці хвилини, коли я пишу колонку, відео зізнання чергового російського покидька — полоненого з приватної військової компанії «Вагнер» — про особливості вербування й те, що чекає окупантів в Україні, — в тренді російського ютуба. Це легко перевірити.

Зрештою, «FreeДом» вивів українського президента у тренди російського ютуба.

Рейтинг міст за переглядами показує, що перша двадцятка — не українські міста. Жоден український ютуб-канал не має таких показників неукраїнської аудиторії.

Отже, канал чітко б’є в ціль — влучає в диджиталі у цільову аудиторію.

Чи дає це результат? Звісно, дає. Підпалені військкомати, сотні тисяч чоловіків, які втекли з Росії, а не пішли з нами воювати, колосальна міжнародна підтримка…

Все це — загальні результати, а не лише каналу, скажете ви. Звичайно. Україна б’є точно й боляче — з різних фронтів. І сукупно це дає результат.

Звісно, треба більше, сильніше, краще. Межі досконалості загалом нема, і поки Україна не перемогла на всіх фронтах, зокрема на інформаційному, роботи нам усім ще вистачить.

Але вже навіть сьогодні, навіть цими обмеженими ресурсами, якими володіє канал, фіксуємо не лише «теоретичний», але й практичний результат.

«На офіційних ресурсах Дагестану з’явилося звернення президента України до корінних народів Росії», — чудову новину зробив «Детектор медіа». Вгадайте, будь ласка, з трьох спроб, чиє саме відео, з якого телеканалу почали публікувати офіційні (!) ресурси Дагестану? Правильно, телеканалу «FreeДом». Як узагалі корінні народи Росії, до прикладу, змогли побачити це та сотні інших відео російською про реальну війну Кремля в Україні, якби їх не зробив  «FreeДом»?

І таких прикладів дієвої роботи на практиці, а не на словах, сотні. Зрештою, коли «FreeДом», м’яко кажучи, не всі «свої» цінують і підтримують, з ним рахується ворог.

«FreeДом” — є такий телеканал. Вони в усіх соцмережах, скрізь. Вони шпарять таке русофобство. Вони грамотні, оперативні… і тут же кьюар-код, як відправити в Україну кошти, щоби купити безпілотник», — така оцінка прозвучала в Росії на пропутінському Східному економічному форумі. Сказала про це Марія Солов’єнко, головна редакторка видання «Народне віче», яка, судячи з її публічних висловлювань, сама має антиукраїнську позицію. Також вона просила «розібратися» із журналістами телеканалу. Присутня на зустрічі представниця міністерства закордонних справ Росії Марія Захарова відповіла, що канал «FreeДом» у Росії — в полі уваги «спеціалізованих відомств».

Сайт uatv.ua повністю заблокували на території Росії з 1 березня 2022 року (держорган, який наклав санкцію, — Генпрокуратура Росії). Водночас сайт упродовж 2022 року зазнав десятьох потужних DDoS-атак. Однак сайт далі працює (оновлюється російською, англійською та українською мовами). Його читають в усьому світі, зокрема в Росії.

Диджитал-платформи нашого каналу, як і партнерів із медіагруп, які долучились до інформаційного російськомовного марафону, також регулярно зазнають системних атак. Досить згадати, як у липні пряма трансляція марафону «FreeДом» на ютубі зазнала нечуваної досі атаки. В результаті великої кількості скарг пряму трансляцію марафону стримили найрейтинговіші акаунти — «FreeДом», «Україна 24» (на той момент залучений до марафону), ICTV, «ТСН», «Гроші», «Спецкор», «1+1» та інші.

Нижче наводжу кілька скринів до відео з цільовою аудиторією «FreeДома». Розмову можна продовжити у фаховому колі. Якщо, звісно, цікавить результат, а не його імітація.

СКРИНИ:

Сотрудники военкоматов в РФ отлавливают людей в подъездах и около домов — 393,7 тисяч переглядів.

Аудиторія РФ — 85,7%

 

 

Перше українське місто в топі за переглядами — Київ, 20-та позиція

Мобилизация в РФ продолжается. Оккупанты несут серьезные потери — 534,6 тисяч переглядів.

Росія — 71,1% Казахстан — 7,1%

Перше українське місто в топ за переглядами — Київ, 19-та позиція

Антивоенные настроения в РФ. Кремль ужесточает репрессии — 382,5 тисячі переглядів.

Росія — 78,8% Казахстан — 4%

Перше українське місто в рейтингу переглядів — Київ, 27-ма позиція

Мобилизация в РФ. Секретные данные украинской разведки. Обращение Зеленского — 2,7 млн переглядів

Росія — 73,9%

Казахстан — 5,3%

Білорусь — 2,2%

Перше українське місто в рейтингу переглядів — Київ, 21-ша позиція

 

Оккупанты РФ бьют по Украине. Обращение Зеленского — 435,5 тисяч переглядів.

Росія — 82,4%

Казахстан — 4%

Білорусь — 1,7%

Перше українське місто в рейтингу переглядів — Київ, 29-та позиція

Война в Украине. Позиция Казахстана. Интервью с Кажегельдиным — 945,8 тисяч переглядів.

Казахстан — 45,6%

Росія — 28,6%

Перше українське місто в рейтингу переглядів — Київ, 18-та позиція

Скажіть, будь ласка, де ви тут бачите ютуб-канал для внутрішньої української аудиторії?

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2549
Читайте також
19.10.2022 10:00
Ксенія Ілюк
Мар'яна Олійник
Отар Довженко
«Детектор медіа»
3 649
Коментарі
4
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Serg
537 дн. тому
Якщо FreeДом є каналом для зовнішньої аудиторії, чому він займає майже весь час каналів для української аудиторії? Крім того, зауважу, що статистика переглядів саме демонструє, що на каналах для української аудиторії такий контент випускати абсолютно недоцільно і недоречно.
Serg
537 дн. тому
Якщо FreeДом є каналом для зовнішньої аудиторії, чому він займає майже весь час каналів для української аудиторії? Крім того, зауважу, що статистика переглядів саме демонструє, що на каналах для української аудиторії такий контент випускати абсолютно недоцільно і недоречно.
Serg
537 дн. тому
Якщо FreeДом є каналом для зовнішньої аудиторії, чому він займає майже весь час каналів для української аудиторії? Крім того, зауважу, що статистика переглядів саме демонструє, що на каналах для української аудиторії такий контент випускати абсолютно недоцільно і недоречно.
Helga
546 дн. тому
Цілковито підтримую те, що FreeДом є надзвичайно корисним інструментом впливу на російськомовний світ, де намагається одноосібно панувати руснява пропаганда. Та й навіть на внутрішнього українського споживача. Бо, маю реальний приклад, коли літні родичі моїх знайомих перестали бути зомбованою ватою одразу ж після того, як на супутнику відключили російське лайно, й вони почали дивитися інформаційних контент каналів FreeДом, Настоящее Время, Euronews, і у них нарешті відкрилися очі! Це дуже важливо, бо частина російськомовних українців у літньому віці та тих українців, які цілі роки були в омані російської пропаганди на окупованих територіях Донбасу та Криму - відмовляються сприймати інформаційний контент українською, АЛЕ при цьому виявляється, що їх все ж можливо роззомбувати завдяки контрпропагандистській роботі каналу FreeДом!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду