Мінкульт попросить Thomson Foundation виключити Анастасію Товт з шортліста журналістської премії

Мінкульт попросить Thomson Foundation виключити Анастасію Товт з шортліста журналістської премії

29 Вересня 2022
4283
29 Вересня 2022
08:22

Мінкульт попросить Thomson Foundation виключити Анастасію Товт з шортліста журналістської премії

4283
До шортліста міжнародної премії, серед інших, потрапили журналістка hromadske Олеся Біда та дописувачка «Страна.ua» Анастасія Товт. Дізнавшись про таке сусідство, hromadske повідомило, що відмовиться від участі, якщо Анастасію Товт не виключать з переліку претендентів.
Мінкульт попросить Thomson Foundation виключити Анастасію Товт з шортліста журналістської премії
Мінкульт попросить Thomson Foundation виключити Анастасію Товт з шортліста журналістської премії

Міністерство культури та інформаційної політики України звернеться до Thomson Foundation щодо виключення журналістки видання «Страна.ua» Анастасії Товт зі списку номінантів на Премію для молодих журналістів. Про це повідомив у телеграмі міністр Олександр Ткаченко.

Він зазначив, що «проросійське видання "Страна.ua" тривалий час просувало проросійські наративи, дискредитувало Україну та підтримувало російську агресію проти України».

«Можливо, особисто Анастасія Товт має проукраїнську позицію. Але факт того, що вона працює на видання, яке заблоковане в Україні згідно Указу Президента України №376/2021 Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 20 серпня 2021 року "Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)" за вищезгадану проросійську діяльність, виключає можливість її присутності в шортлисті поважної премії», – йдеться в повідомленні Ткаченка.

За його словами, присутність Анастасії Товт серед номінантів на премію «є образливою для українських медіа, які сьогодні об'єктивно висвітлюють події в Україні, не грають на руку агресору та жодним чином, на відміну від "Страна.ua", не підтримують військову агресію рф проти України».

Заступниця головного редактора видання «Страна.ua» Світлана Крюкова відреагувала в телеграмі на цей допис міністра. На її думку, це утиск свободи слова.

«Цілий міністр культури, що завалив марафон та телемовлення в умовах війни, пише кляузи на журналістів, які працюють у полях в умовах війни та яких номінують за це на премії міжнародні фонди. Розкажіть Європі про свободу слова», – написала Крюкова.

28 вересня стало відомо, що до шортліста Премії для молодих журналістів від Thomson Foundation потрапили журналістка hromadske Олеся Біда та працівниця «Страна.ua» Анастасія Товт.

Дізнавшись про таке сусідство, hromadske повідомило, що відмовиться від участі, якщо Анастасію Товт не виключать з переліку претендентів.

Нагадаємо, РНБО України запровадила санкції проти «Страны.ua», а провайдери мають блокувати доступ до сайтів strana.ua, strana.news, strana.one, strana.digital, strana.today та інших, за якими відкривається видання «Страна.ua». Проте наразі в Україні не працює тільки основний сайт видання, натомість його «дзеркала» залишаються доступними.

Читайте також:

На фото: Олеся Біда та Анастасія Товт

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4283
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду