detector.media
04.10.2022 15:10
У Мінреінтеграції пояснили, чому Ірина Верещук дає коментарі підсанкційному виданню «Страна.ua»
У Мінреінтеграції пояснили, чому Ірина Верещук дає коментарі підсанкційному виданню «Страна.ua»
«Особа, яка дає коментар, може не знати, чи буде опублікований такий коментар, в якій частині, на якому сайті, в який час тощо», — зазначили в міністерстві.

Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України у відповіді на запит «Детектора медіа» пояснило, чому його очільниця, віцепрем'єр-міністерка Ірина Верещук дає коментарі підсанкційному проросійському виданню «Страна.ua» (наприклад, тут і тут).

У міністерстві зазначили, що «законодавство України не передбачає такої санкції, як заборона засобу масової інформації», а припинення випуску видання, відповідно до Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні», здійснюється за рішенням засновників або суду.

Також у Мінреінтеграції нагадали про ст. 34 Конституції України, яка гарантує кожному право на свободу думки та слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань тощо.

«В умовах інформаційної війни кожен посадовець, зокрема і віцепрем'єр-міністр України — міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, використовує всі законні інформаційні канали та методи для захисту та просування державних інтересів в інформаційній сфері.

Віцепрем'єр-міністр України — міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України надає коментарі різним журналістам, і, можливо, в тому числі тим, які потім опублікували коментар на сайтах, вказаних у вашому запиті.

Надання коментарів представникам ЗМІ, і загалом громадянам, законом не заборонено. При цьому особа, яка дає коментар, може не знати, чи буде опублікований такий коментар, в якій частині, на якому сайті, в який час тощо», йдеться у відповіді міністерства.

Нагадаємо, онлайн-видання «Страна.ua» вже понад рік під санкціями Ради національної безпеки і оборони. Основний домен strana.ua і кілька дзеркал заблоковані більшістю українських інтернет-провайдерів, але зараз видання доступне за адресою strana.today.

За шість років існування проєкт Ігоря Гужви продемонстрував стільки наочних доказів своєї проросійської/антиукраїнської позиції, що багато хто з медійного середовища сприймає це як аксіому. Однак, як свідчить свіжий скандал із номінуванням авторки «Страны» Анастасії Товт на конкурс Thompson Reuters Foundation, не лише міжнародні медійні організації, а й багато українців не в курсі, що таке «Страна». До того ж, після повномасштабного вторгнення російської армії видання відмовилось від проросійської риторики, а його найвідоміші обличчя — зокрема Світлана Крюкова, та й та сама Анастасія Товт — у соцмережах патріотично вболівають за «нашу перемогу».

«Детектор медіа» за допомогою колег з Інституту масової інформації зібрав приклади того, як «Страна.ua» брала участь у підготовці інформаційного плацдарму для російського вторгнення в Україну: Що не так із виданням «Страна.ua» і чому ми не віримо, що воно стало проукраїнським.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY