ІнАУ вимагає від Мінцифри спростування інформації щодо необхідності якнайшвидшого переходу споживачів на PON-мережі

ІнАУ вимагає від Мінцифри спростування інформації щодо необхідності якнайшвидшого переходу споживачів на PON-мережі

1 Листопада 2023
1274
1 Листопада 2023
20:39

ІнАУ вимагає від Мінцифри спростування інформації щодо необхідності якнайшвидшого переходу споживачів на PON-мережі

1274
У соцмережах Мінцифри з'явилися інструкції, як діяти споживачеві, коли його провайдер «не перейшов» на xPON-мережі. Відомство спільно з громадською організацією «ЛУН.Місто» також розробляють мапу інтернету під час тривалих знеструмлень, однак інформації про наявність на ній даних про провайдерів, які працюють на класичних технологіях доступу, наразі немає.
ІнАУ вимагає від Мінцифри спростування інформації щодо необхідності якнайшвидшого переходу споживачів на PON-мережі
ІнАУ вимагає від Мінцифри спростування інформації щодо необхідності якнайшвидшого переходу споживачів на PON-мережі

Інтернет асоціація України закликала Міністерство цифрової трансформації спростувати інформацію щодо необхідності якнайшвидшого переходу споживачів з класичної технології (Ethernet) на мережі на базі технології PON. Про це йдеться у відповідній заяві на сайті ІнАУ.

16 жовтня в соцмережах Мінцифри з'явилися інструкції, як діяти споживачеві, коли його провайдер «не перейшов» на xPON-мережі. Окрім цього, нещодавно стало відомо, що міністерство і громадська організація «ЛУН.Місто» підписали меморандум про спільну роботу над мапою провайдерів, які забезпечують інтернет під час тривалих знеструмлень.

ІнАУ зауважує, що на мапі українці зможуть знайти дані найближчого інтернет-провайдера, який перейшов на енергоощадні мережі за технологією xPON, отримати контактні дані та за потреби подати заявку на підключення. Водночас немає інформації про наявність на карті даних про провайдерів, які працюють на інших технологіях доступу.

«З метою недопущення негативних наслідків для споживачів, держави і ринку електронних комунікацій просимо вилучити з інформаційних ресурсів Мінцифри рекомендації про перехід на технологію xPON, спростувати на ресурсі tech.liga.net заклик посадовця Мінцифри до абонентів про перехід до провайдера, який використовує інтернет-мережі xPON, і в подальшому утриматись від надання подібних рекомендацій, які не ґрунтуються на офіційних даних моніторингу чи інших відомостей, отриманих Міністерством у ході виконання повноважень та компетенцій, встановлених законодавством», — заявили в Інтернет асоціації України.

Там закликали «припинити лобіювання однієї технології доступу до інтернету на шкоду іншій», а також надати інформацію щодо джерел фінансування мапи провайдерів, передбачати механізми перевірки і підтвердження вказаної на ній інформації щодо тривалості роботи тих чи інших об’єктів мереж в умовах знеструмлення.

«Просимо неухильно діяти в межах повноважень та у спосіб, які визначено у Положенні про Міністерство цифрової трансформації України, не вчиняти дій, які можуть нанести непоправної шкоди не лише сфері електронних комунікацій, постачальникам електронних комунікаційних послуг, які діють у повній відповідності до вимог законодавства, а й абонентам електронних комунікаційних послуг, а також державі, у складний час не створювати умови протистояння між учасниками ринку, а сприяти їх об’єднанню заради спільної мети — забезпечити стабільність електронних комунікаційних мереж та належну якість послуг», — додали в асоціації.

Фахівці ІнАУ готові долучитись до консультацій з питань надання послуг доступу до інтернету, зокрема фіксованого зв’язку, та опрацювання рекомендацій, як «тримати зв’язок» у період знеструмлень.

Нещодавно Інтернет асоціація України закликала не допустити монополізації ринку інтернет-доступу. Її занепокоєння викликають заяви від посадовців щодо необхідності переходу для провайдерів з класичної технології Ethernet на технологію PON. 

ІнАУ вважає обидві технології конкурентоспроможними для споживачів завдяки модернізації обладнання провайдерів та звертає увагу на те, що більшість операторів класичної технології вже обладнали свої мережі засобами резервного живлення, які здатні забезпечити подачу сигналу до 8 годин, а інколи навіть більше.

У жовтні 2023 року директор Департаменту з розвитку фіксованого інтернету Мінцифри Юрій Мацик розказав, що лише 37% абонентів фіксованих мереж інтернету мають підключення до мереж на базі PON.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1274
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду