Кремінь закликав доопрацювати законопроєкт «Про медіа»: До документа є застереження

Кремінь закликав доопрацювати законопроєкт «Про медіа»: До документа є застереження

31 Серпня 2022
1260
31 Серпня 2022
13:23

Кремінь закликав доопрацювати законопроєкт «Про медіа»: До документа є застереження

1260
Тарас Кремінь: Будь-які спроби звузити сферу функціонування державної мови можуть завдати втрат для української державності.
Кремінь закликав доопрацювати законопроєкт «Про медіа»: До документа є застереження
Кремінь закликав доопрацювати законопроєкт «Про медіа»: До документа є застереження

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь закликав доопрацювати ухвалений Радою у першому читанні законопроєкт «Про медіа» №2693-д, щоб не звужувати сферу використання української мови.

«Будь-який законопроєкт повинен насамперед враховувати особливості національного законодавства. Тому дискусії з європейськими партнерами не повинні стати дискримінаційними для національних інтересів», цитує Кременя пресслужба уповноваженого.

За словами Кременя, до документа є застереження з боку українського суспільства, частини народних депутатів України та представників медіасередовища, тому між першим і другим читанням він повинен бути суттєво вдосконалений.

«Українська мова завжди була та буде залишатися носієм української ідентичності. Будь-які спроби звузити сферу її функціонування можуть завдати втрат для української державності. Тому я закликаю народних депутатів України бути максимально конструктивними під час ухвалення відповідних рішень при обговоренні цього документа до другого читання. Сподіваюся, що в остаточній версії всі чутливі складові проєкту закону будуть прибрані», – наголосив Кремінь.

30 серпня Верховна Рада підтримала законопроєкт «Про медіа» у першому повторному читанні, «за» проголосували 233 нардепи. Ще 27 липня 2022 року нардепи внесли доповнення до законопроєкту «Про медіа».

Ухвалення цього закону є однією з вимог для вступу України до ЄС. Законопроєкт пропонує запровадити регуляцію онлайн-ЗМІ, діяльність блогерів та різних вебплатформ (на кшталт Netlix чи Facebook). Передбачено й механізм співрегуляції. Окремий розділ законопроєкту присвячено мовленню громад (community media) — третьому сектору мовлення, що існує в Європі паралельно із суспільним та комерційним.

29 серпня низка народних депутатів звернулися до спікера Верховної Ради Руслана Стефанчука з закликом зняти документ із найближчого пленарного засідання. На думку 34 нардепів, серед яких представники п'яти фракцій та позафракційні, в оновленому документі існують «небезпеки розмінування культурного кордону з Росією».

Громадянський рух «Відсіч» опублікував заяву з критикою окремих положень законопроєкту «Про медіа», які за його даними, містять чимало послаблень для російськомовної медіаіндустрії.

Нардеп «Європейської солідарності» Микола Княжицький після ухвалення законопроєкту у першому читанні заявив,  документ фактично скасовує заборону російської музики та «чорні списки» російських виконавців.

Однак нардеп «Слуги народу» Євгенія Кравчук заявила, що ухвалений законопроєкту «Про медіа» не зменшує квоти, а збільшує.

Фото: «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1260
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду