Медведчук подав до суду на Ганну Гопко через пост у Facebook

Медведчук подав до суду на Ганну Гопко через пост у Facebook

18 Грудня 2018
7655

Медведчук подав до суду на Ганну Гопко через пост у Facebook

7655
Народна депутатка Ганна Гопко повідомила, що Віктор Медведчук подав на неї до суду за пост у Facebook із анонсом акції, присвяченої письменнику Василю Стусу
Медведчук подав до суду на Ганну Гопко через пост у Facebook
Медведчук подав до суду на Ганну Гопко через пост у Facebook

Про це вона написала у соцмережі.

«Кум Путіна подав на мене до суду. Справу завтра об 11.00 почне розглядати Печерський районний суд Києва (Хрестовий провулок 4).

Підстава — мій пост за вересень цього року із анонсом акції під Генпрокуратурою, присвяченої вшануванню пам’яті Василя Стуса. Ми вимагали 1. не допустити реваншу пропутінських сил 2. розслідувати злочини, до яких вони причетні в Україні», – повідомила пані Гопко.

У суді Медведчука представлятиме нардеп Василь Німченко. У своїй позовній заяві він зазначає, що пані Гопко 3 вересня «з використанням публічних образ поширила негативну, недостовірну інформацію, яка порушує особисті немайнові права: принижує честь, гідність та ділову репутацію Віктора Медведчука».

Зокрема, Медведчук має претензії до таких слів пані Гопко: «… у роковини смерті Василя Стуса – ми нагадаємо про Його ката, який тут, в Україні, веде бізнес, купує канали, рветься до влади. Адже #Медведчук є виродком системи, що знищила Стуса, а тепер уособлює сили реваншу, щоб знищити Україну».

Позивач просить суд визнати пост пані Гопко недостовірним і таким, що принижує честь, гідність та ділову репутацію Медведчука; зобов’язати її припинити поширювати, видалити та спростувати зазначену інформацію у Facebook; стягнути з Гопко моральну шкоду у розмірі 1 грн. та сплатити судові витрати.

Зазначимо також, що на початку грудня 2018 року Медведчук подав до суду на видання «Україна молода».  Зокрема, він вимагає спростувати інформацію про те, що лідер руху «Український вибір» є «агентом КДБ під псевдонімом Соколовський». Мова йде про матеріал Григорія Омельченка під назвою «Хрестовий похід Кремля: Як Московія привласнила православ’я Київської Русі та чому не хоче його втрачати».

 

Нагадаємо, що навколо зйомок фільму «Птах душі» про українського поета Василя Стуса розпочався скандал, коли стало відомо, що зі сценарію були вилучені сцени за участі персонажа на ім’я Віктор Медведчук. За словами актора Геннадія Попенка, це нібито було зроблено за особистим «проханням» політика Медведчука, який свого часу був адвокатом Стуса. Голова Держкіно Пилип Іллєнко зазначив у коментарі для ДМ, що «якщо в процесі виробництва фільму вносяться корегування в сценарій, [...] це повністю зона відповідальності продюсера, режисера і автора сценарію». Режисер Роман Бровко, в свою чергу, заявив, що перед початком зйомок 1 травня сцен з Медведчуком уже не було в сценарії і вони не планувалися для зйомок (нібито за тиждень до початку зйомок новий варіант сценарію був переданий до Держкіно). За його словами, сцени видалили через перехронометраж, прохання сина Стуса та позицію прокатників. При цьому син Василя Стуса - Дмитро - заперечує, що про щось просив знімальну групу: «Для мене весь цей фільм, м'яко кажучи, смішний і неприйнятний. Але якщо хочуть, нехай знімають».

11 серпня прем'єр-міністр Украйни Володимир Гройсман доручив керівництву Міністерства культури та Держкіно «розібратись» із ситуацією щодо фільму про українського поета Василя Стуса, з якого «зникли» сцени із персонажем Медведчуком. Після цього в Держкіно заявили, що проведуть перевірку фільму через видалені сцени. А голова Держкіно Пилип Іллєнко зазначив, що «вважає неприпустимим» видалення сцен про Віктора Медведчука. За його словами, з Держкіно ніхто не погоджував зміни до сценарію.

Видалену зі сценарію сцену суду над українським поетом і дисидентом Василем Стусом, в якій фігурував його адвокат Віктор Медведчук, дознімуть найближчим часом. Про це заявив режисер фільму Роман Бровко.

Син українського поета та дисидента Василя Стуса - Дмитро - заявив, що творці фільму про його батька порушили усі домовленості і він відмовився співпрацювати з ними.

Як відомо, проект 100-хвилинного фільму «Птах душі» був поданий ТОВ «АС “Ум-груп”» на минулорічний 10-й конкурсний відбір Держкіно до категорії «Ігрові повнометражні національні фільми (широка глядацька аудиторія)». Він отримав 37 балів і став одним з переможців. Загальний бюджет фільму складає 44 мільйони 17 тисяч грн, з яких 50% надає Держкіно.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7655
Читайте також
19.04.2021 15:52
Іра Рябоштан
«Детектор медіа»
2 339
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду