detector.media
12.08.2022 15:05
Суд залишив без розгляду позов Віктора Медведчука до Ганни Гопко через її допис у фейсбуці
Суд залишив без розгляду позов Віктора Медведчука до Ганни Гопко через її допис у фейсбуці
Зокрема, Медведчук мав претензії до таких слів: «…у роковини смерті Василя Стуса – ми нагадаємо про його ката, який тут, в Україні, веде бізнес, купує канали, рветься до влади. Адже #Медведчук є виродком системи, що знищила Стуса, а тепер уособлює сили реваншу, щоб знищити Україну».

Печерський районний суд Києва залишив без розгляду позов підозрюваного у державній зраді народного депутата Віктора Медведчука до колишньої народної депутатки Ганни Гопко. Про це вона повідомила у фейсбуці.

Позов про захист честі та гідності був поданий Медведчуком у 2018 році через допис пані Ганни у соцмережі з анонсом акції, присвяченої письменнику Василю Стусу.

Зокрема, Медведчук мав претензії до таких слів: «…у роковини смерті Василя Стуса – ми нагадаємо про Його ката, який тут, в Україні, веде бізнес, купує канали, рветься до влади. Адже #Медведчук є виродком системи, що знищила Стуса, а тепер уособлює сили реваншу, щоб знищити Україну».

Позивач просив суд визнати пост Ганни Гопко недостовірним і таким, що принижує честь, гідність та ділову репутацію; зобов’язати її припинити поширювати, видалити та спростувати зазначену інформацію у фейсбуці; стягнути з пані Ганни моральну шкоду у розмірі 1 грн та судові витрати.

11 серпня 2022 року суд ухвалив залишити позов без розгляду.

«Шкода, часу і ресурсів, бо на справді позови мали б бути проти Медведчука. Скільки руйнівної шкоди державності завдано руками цього кгбіста і його мережі», – прокоментувала Ганна Гопко рішення суду.

Нагадаємо, наприкінці 1970-х років Медведчук був призначений державою адвокатом письменника Василя Стуса. За деякими свідченнями, Стус, якого звинувачували в антирадянській пропаганді, від послуг адвоката Медведчука намагався відмовитись. Радянський суд засудив Стуса до 10 років примусових робіт і 5 років заслання.  

19 жовтня 2020 року Дарницький районний суд Києва заборонив розповсюджувати книгу журналіста Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса» без дозволу Віктора Медведчука. Суд вважав, що деякі фрази у книзі порушують честь та гідність і мають бути видалені з книги.

19 березня 2021 року Київський апеляційний суд зняв заборону на розповсюдження книги «Справа Василя Стуса». 7 квітня Апеляційний суд Києва постановив стягнути з Медведчука на користь видавництва Vivat 139,5 тисяч гривень, які видавництво витратило на правову допомогу. Згодом суд ухвалив додаткове рішення, постановивши стягнути з нардепа майже 300 тисяч гривень на користь видавництва.

Фото з фейсбук-сторінки Ганни Гопко

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY