Справу про те, що Портнов опублікував особисті дані водія «Схем», відправили на новий розгляд

Справу про те, що Портнов опублікував особисті дані водія «Схем», відправили на новий розгляд

27 Липня 2022
1249
27 Липня 2022
12:15

Справу про те, що Портнов опублікував особисті дані водія «Схем», відправили на новий розгляд

1249
Суд частково задовольнив касаційну скаргу та скасував рішення Печерського і Київського апеляційних судів, які стали на бік Портнова.
Справу про те, що Портнов опублікував особисті дані водія «Схем», відправили на новий розгляд
Справу про те, що Портнов опублікував особисті дані водія «Схем», відправили на новий розгляд

Верховний Суд став на сторону водія «Схем» Бориса Мазура у справі, в якій давали оцінку діям колишнього народного депутата Андрія Портнова, що опублікував персональні дані Мазура. Про це повідомляє «Радіо Свобода».

Суд частково задовольнив касаційну скаргу Мазура та скасував рішення Печерського і Київського апеляційних судів, які були винесені на користь Портнова. Наразі цю справу направили на новий розгляд до суду першої інстанції.

Нагадаємо, у серпні 2020 року Печерський районний суд відмовив у задоволенні позову про захист права на приватність і не зобов’язав Андрія Портнова видалити зі свого публічного телеграм-каналу персональні дані Бориса Мазура. У грудні 2020 року Київський апеляційний суд закріпив це рішення, також ставши на сторону Портнова.

Суди покладали в основу своїх рішень пояснення Портнова про начебто «незаконне стеження», хоча він таких доказів суду не надав. Натомість Верховний Суд наголосив, що судді мали би встановлювати факт порушення прав члена команди «Схем», чиї персональні дані Портнов незаконно поширив.

«Скасувавши попередні рішення та передавши справу на новий розгляд до Печерського суду, Касаційний суд наголосив, що надалі, ухвалюючи рішення, суд має встановити факт поширення персональних даних, а також те, що доступ до цих даних обмежений і що має бути згода позивача на публічне поширення цих даних.

Якщо такої згоди не було (як в нашому випадку), тоді саме відповідач, тобто Портнов, має довести в суді підстави для поширення такої інформації. А суд – встановити доцільність та її обсяг, з урахуванням розкриття особи позивача.

Саме на всі ці обставини і факти ми наголошували під час розгляду справ у попередніх інстанціях, і лише Касаційний суд взяв до уваги всі передбачені законом аргументи щодо незаконності розголошення персональної інформації водія програми "Схеми"», – прокоментувала адвокатка «Схем» Оксана Максименюк.

Як повідомляв «Детектор медіа», 31 жовтня 2019 року чиновник часів президентства Віктора Януковича Андрій Портнов виклав персональні дані водія знімальної групи програми «Схеми». Він оприлюднив повні паспортні дані, домашню адресу водія, номери авто. У відповідь «Схеми» заявили про тиск на журналістів з боку Портнова.

Андрій Портнов, своєю чергою, пригрозив усій редакції «Схем» публікацією «їхньої особистої та персональної інформації», а також «аналізом приватного життя та ненав’язливим супроводом у темний час доби».

Президент «Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа» Джеймі Флай засудив розголошення персональних даних працівників проєкту «Схеми» та закликав правоохоронців відреагувати на дії Портнова.

Попри це, 2 листопада Андрій Портнов оприлюднив номери ще трьох автівок, які, за його словами, мають стосунок до журналістів «Схем».

7 листопада поліція розпочала кримінальне провадження за фактом звернень про погрози з боку Андрія Портнова журналістам «Радіо Свобода». У відповідь Андрій Портнов 7 листопада теж подав до Національної поліції заяву проти «Радіо Свобода».

Працівники «Радіо Свобода» Сергій Іщенко та Борис Мазур 13 і 14 квітня 2020 року подали цивільні позови до Печерського районного суду Києва проти Андрія Портнова.

У ніч на 17 серпня 2020 року в Броварах Київської області невідомі підпалили авто проєкту журналістських розслідувань «Схеми», яке належало водію програми Борису Мазуру. 26 серпня поліція затримала одного підозрюваного в підпалі та оголосила в розшук ще двох підозрюваних. Затриманого арештували на 60 діб з можливістю вийти під заставу в розмірі 175 650 грн. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1249
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду