detector.media
21.07.2022 09:00
RT оминає європейські санкції, створюючи десятки копій своїх сайтів – Politico
RT оминає європейські санкції, створюючи десятки копій своїх сайтів – Politico
Невідомі самі по собі ресурси отримали значну популярність саме через просування в соціальних мережах або через пошук Google.

Російська державна пропагандистська компанія RT уникає накладених Євросоюзом санкцій, створюючи десятки копій своїх сайтів, пише Politico.

Згідно з дослідженням британського Інституту стратегічного діалогу, загалом було створено понад сто копій сайтів RT, деякі з яких рекламувалися офіційними обліковими записами російського мовника у соцмережах.

Дослідники виявили 12 сайтів, переважно німецькою чи іспанською мовами, які були точними копіями RT Deutsch або RT en Español. Їхні IP-адреси та ідентифікатори Google Analytics були безпосередньо пов’язані з державною компанією RT. Ще п’ять сайтів також були «дзеркалами» сайтів RT, які перебувають під санкціями, але не розміщувалися на серверах, пов’язаних із Москвою. Ще 112 сайтів-агрегаторів новин публікували контент RT разом із контентом західних медіаорганізацій, найімовірніше, щоб отримати гроші від онлайн-реклами.

У твіттері обліковий запис RT en Español, який має мільйони підписників, закликав користувачів відвідувати його нові іспаномовні сайти, котрі, власне, й обходять санкції ЄС. Загалом дописи з посиланнями на ці афілійовані сайти чотирма основними європейськими мовами 50 000 користувачів Twitter поширили понад 450 000 разів у період з лютого по червень 2022-го, згідно з даними CrowdTangle, аналітичної компанії соцмереж, що належить Meta.

Згідно з висновками дослідників, у Facebook ці сайти також з’явилися в більш ніж 1200 публічних групах із десятками мільйонів підписників.

Усі ці сайти-копії станом на 19 липня були доступними на території ЄС. Невідомі самі по собі ресурси отримали значну популярність саме через просування в соціальних мережах або через пошук Google.

У Google після запиту Politico видалили з результатів пошуку декілька копій сайтів RT.

Нагадаємо, 2 березня Євросоюз заборонив мовлення RT та Sputnik через те, що Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY