До реєстру олігархів в Україні можуть потрапити громадяни інших країн – Данілов

До реєстру олігархів в Україні можуть потрапити громадяни інших країн – Данілов

22 Липня 2022
1191
22 Липня 2022
09:00

До реєстру олігархів в Україні можуть потрапити громадяни інших країн – Данілов

1191
Секретар РНБО пояснив опубліковану напередодні інформацію про «86 потенційних олігархів». Ці особи підпадають під один із критеріїв, за якими визначатимуть олігархів. Щоб потрапити до реєстру, становище людини має відповідати трьом із чотирьох критеріїв. При цьому громадянство значення не має.
До реєстру олігархів в Україні можуть потрапити громадяни інших країн – Данілов
До реєстру олігархів в Україні можуть потрапити громадяни інших країн – Данілов

До реєстру олігархів можуть потрапити громадяни інших країн, якщо вони працюють в Україні та мають вплив на внутрішню ситуацію. Про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону заявив секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов.

Раніше в ЗМІ з'явилась інформація про те, що президент Володимир Зеленський нібито позбавив громадянства бізнесмена Ігоря Коломойського та низку інших діячів. Однією з версій щодо причин цього називалася нібито спроба обійти «закон про олігархів».

«Якщо людина діє на території нашої країни, законодавець каже, що немає значення, громадянином якої країни вона є. Вона може бути не громадянином країни, але визнаним у нас олігархом. Якщо вона діє на території нашої країни і має три із чотирьох критеріїв, які записав наш законодавець. Чи може громадянин іншої країни бути зареєстрований у нас як олігарх? Так, може. Якщо веде діяльність на території нашої країни», – сказав Олексій Данілов.

Він також пояснив опубліковану напередодні інформацію про «86 потенційних олігархів». За словами Данілова, ці особи підпадають під один із критеріїв, за яким визначатимуть олігархів. Але щоб потрапити до реєстру, становище людини має відповідати трьом із чотирьох критеріїв.

«86 осіб, громадян нашої країни, відповідають одному з чотирьох критеріїв. Для того, щоб людину визнали олігархом, вона має відповідати трьом критеріям. Перший критерій ми пройшли і з’ясували, що 86 громадян нашої країни підпадають під цей критерій. Далі йдуть наступні три критерії. Як тільки ми будемо розуміти, яка буде цифра по другому критерію, ми обов’язково вас проінформуємо, і ми працюємо в такий спосіб, щоб суспільство мало інформацію», – розповів він.

Нагадаємо, 29 червня президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО про створення реєстру олігархів. РНБО вже підготувала технологічний майданчик для роботи реєстру олігархів на базі системи СОТА.

Згідно із законом, олігархами вважатимуться громадяни, які одночасно відповідатимуть таким ознакам:

  • беруть участь у політичному житті;
  • мають значний вплив на ЗМІ;
  • громадянин є кінцевим бенефіціарним власником суб'єкта господарювання, який має монопольне становище на ринку та протягом одного року поспіль підтримує або посилює це становище;
  • мають активи на понад 1 мільйон прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб.

Особам, яких визнали олігархами, забороняється здійснювати внески (прямо або опосередковано через інших осіб) на підтримку політичних партій, фінансувати будь-яку політичну агітацію або проведення мітингів і демонстрацій з політичними гаслами, бути покупцем (бенефіціаром покупця) при приватизації великих об'єктів.

Виключити особу з реєстру олігархів може РНБО на підставі заяви людини, включеної до реєстру, якщо вона буде відповідати менше, ніж трьом критеріям, які визначені цим законом.

11 липня український бізнесмен Рінат Ахметов повідомив, що його інвестиційна компанія SCM виходить з медійного бізнесу.

«Медіа Група Україна» відмовилася на користь держави від усіх ефірних і супутникових телевізійних ліцензій каналів і від ліцензій друкованих медіа в Україні, а також припинила діяльність онлайн-медіа МГУ.

Ахметов зазначив, що таке рішення є вимушеним, воно продиктовано антиолігархічним законом, який набирає чинності.

13 липня міністр юстиції Денис Малюська заявив, що Ахметов позбувся одразу двох критеріїв, за якими його внесли би до реєстру олігархів. Це сталося після того, як Вадим Новинський, бізнес-партнер Ахметова, склав депутатський мандат, а SCM вийшла із медійного бізнесу.

У червні 2022 року голова Нацагентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков заявив, що створення реєстру олігархів не є актуальним. На його думку, олігархи втратили центри головного впливу, тобто бізнес (наприклад, телеканали). Разом із тим Олексій Данілов повідомив, що РНБО у травні провела засідання, під час якого проголосувала за положення про реєстр олігархів.

Фото: liga.net

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1191
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду