Ахметов переформатовує медіабізнес, щоб виключити три ключові ризики — Оксана Романюк

Ахметов переформатовує медіабізнес, щоб виключити три ключові ризики — Оксана Романюк

12 Липня 2022
3087
12 Липня 2022
20:42

Ахметов переформатовує медіабізнес, щоб виключити три ключові ризики — Оксана Романюк

3087
Тим часом у Національній раді з питань телебачення і радіомовлення ще не отримали заяву щодо ліцензій телеканалів «Медіа Групи Україна».
Ахметов переформатовує медіабізнес, щоб виключити три ключові ризики — Оксана Романюк
Ахметов переформатовує медіабізнес, щоб виключити три ключові ризики — Оксана Романюк

За рішенням бізнесмена Ріната Ахметова стоїть бажання зменшити свої витрати і виключити ризики для медіабізнесу. Про це в коментарі DW сказала директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк.

Експертка виділила три негативні для ЗМІ ринкові процеси: «досить високі фінансові ризики, ризики надмірного регулювання і ризики, пов'язані з війною і з контентом "Єдиного телемарафону"».

«Олігархи втратили контроль над контентом, який вони мали раніше, втратили значну частину прибутків, зокрема від розважального контенту, від майже «замороженої» реклами, — коментує Оксана Романюк. — Зросли витрати, оскільки офіси були змушені перебазуватися. Наприклад, мені відомо про релокацію на Західну Україну».

Також, нагадує директорка ІМІ, триває розробка законопроєкту «Про медіа», який можуть ухвалити найближчими тижнями. Він посилює функціонал Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.

«Швидше за все, що SCM і Ахметов вирішили переформатувати свій медіабізнес, щоби зменшити свої витрати і вирішити ці три ключові ризики, з якими вони зіткнулися, — сказала Оксана Романюк. — Думаю, що слідом за ними ми побачимо й інших. Можливо, це «перша ластівка». Ми бачили всі ці тренди, але такого різкого рішення не очікували».

У Нацраді ще не отримали заяву щодо передачі ліцензій телеканалів «Медіа Групи Україна», сказала під час загальнонаціонального марафону «Єдині новини» Ольга Герасим’юк. Зазвичай, розповіла вона, передані частоти можуть залишитися в розпорядженні Нацради і виставлені на конкурс. Але під час воєнних дій такий конкурс не проводиться.

Нагадаємо, у понеділок, 11 липня, Рінат Ахметов заявив, що його інвестиційна компанія SCM виходить з медійного бізнесу. За його словами, що «Медіа Група Україна» відмовиться на користь держави від усіх ефірних і супутникових телевізійних ліцензій каналів і від ліцензій друкованих медіа в Україні, а також припинить діяльність онлайн-медіа МГУ.

12 липня SCM офіційно оголосила, що розпочинає процедури припинення випуску друкованих ЗМІ та анулювання ліцензій «Медіа Групи Україна». При цьому всі активи МГУ залишаються у її власності. Зокрема, це техніка та інше обладнання, бібліотека, інтелектуальні права та права на бренди, зокрема «Україна», «Україна 24», «Сьогодні». Майбутню долю цих активів менеджмент визначить найближчими днями.

Також припиняється дистриб'юція каналів медіагрупи за кордоном, зокрема у Польщі. Окремо у SCM наголосили, що канали медіагрупи братимуть участь у національних марафонах, доки їм не анулюють ліцензії. Цей процес може тривати 1-2 місяці.

Фото: nrada.gov.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3087
Читайте також
12.07.2022 10:49
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
7 736
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
HEkz
646 дн. тому
Чего только воровское чмо не сделает чтоб только не трогали, чтоб грабить страну и дальше и делиться с продажными презерами от первого до последнего .Это они страну до войны довели своей коррупцией и предательством. Теперь простые люди умирают, весь народ страдает . а уголовные пи. дорги, как этот, спрятались за их спинами , затихли и знай себе и дальше страну грабят и жируют на крови!!!!!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду