detector.media
16.06.2022 16:28
Суд заборонив «Партію Шарія»
Суд заборонив «Партію Шарія»
Формальний лідер партії Анатолій Шарій знаходиться в Іспанії, проти нього розпочата процедура екстрадиційного арешту і видачі.

У четвер, 16 червня, восьмий апеляційний суд Львова заборонив проросійську «Партію Шарія», повідомляє «Рух Чесно».

Це друга спроба Мін’юсту заборонити іменний політичний проєкт пропагандиста Анатолія Шарія. Вперше СБУ вимагала заборонити «Партію Шарія» в Окружному адміністративному суді міста Києва рік тому.

Майно цієї політсили мають передати на користь держави, але рішення суду ще можна оскаржити у Верховному Суді. 

«Партія Шарія» вже дев'ята політсила, діяльність якої заборонена в судовому порядку. Її формальний лідер, підозрюваний у держзраді Анатолій Шарій наразі знаходиться в Іспанії. 

В Україні вже заборонена діяльність «Опоблоку», партії «Наші» Євгена Мураєва, партії «Соціалісти», партії «Справедливість та розвиток», партії «Держава», партії «Блок Володимира Сальдо», а також «Соціалістичної партії України». «Прогресивна соцпартія України» Наталії Вітренко подала зустрічний позов, тому розгляд цієї справи перенесено на 23 червня.

5 травня СБУ повідомила про затримання Шарія в Іспанії. Пізніше іспанський суд відпустив Шарія під підписку про невиїзд.

Генеральна прокурорка Ірина Венедіктова заявила, що екстрадиція Шарія може тривати від трьох- шести місяців до одного року. Зараз пропагандист знаходиться у процедурі екстрадиційного арешту і видачі.

В Україні Шарій підозрюється у вчиненні злочинів, передбачених двома статтями Кримінального кодексу України: ст. 111 (державна зрада) та ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їхньої расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками).

Корпорація Меtа заблокувала на території України фейсбук-сторінку Шарія. В Україні також заблокований YouTube-канал пропагандиста.  

Читайте також: 

В Україні проти Шарія запроваджені санкції, він оголошений у розшук. Статус біженця Шарій отримав ще у 2012 році. Він виїхав з України, заявивши, що його переслідує режим Януковича нібито через розслідування щодо участі держустанов у наркобізнесі.

31 травня 2021 року стало відомо, що Литва позбавила Шарія статусу біженця. Відеоблогера оголосили персоною нон-ґрата та анулювали його документи. Відтоді він оскаржує це рішення.

РНБО після початку повномасштабної агресії РФ призупинила роботу низки партій, які мають зв’язки з Росією – серед них і так звана «Партія Шарія». 3 травня Рада заборонила діяльність проросійських партій.

Що не так із Шарієм під час війни, читайте в матеріалі «Детектора медіа».

Фото: Ярослава Жуковська, Громадське радіо

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY