У «Чесно» оцінили, яке майно заборонених партій може отримати держава

У «Чесно» оцінили, яке майно заборонених партій може отримати держава

22 Липня 2022
1137
22 Липня 2022
12:56

У «Чесно» оцінили, яке майно заборонених партій може отримати держава

1137
Найбільше нерухомості – у Комуністичної партії України. Проте 34 її об'єкта із 61 наразі знаходяться на окупованих Росією територіях.
У «Чесно» оцінили, яке майно заборонених партій може отримати держава
У «Чесно» оцінили, яке майно заборонених партій може отримати держава

Рух «Чесно» дослідив, яке майно заборонених в Україні проросійських партій може отримати держава. Наразі суд за позовами Міністерства юстиції заборонив 16 політсил, а їхнє майно, кошти та всі активи мають бути конфісковані на користь держави. Як виявили експерти «Чесно», йдеться про десятки автомобілів та об’єктів нерухомості.

У багатьох випадках нерухомість, якою володіють заборонені партії, є невеликою за площею, але цінною через своє розташування, зауважують у «Чесно». Наприклад, Прогресивна соціалістична партія України Наталії Вітренко володіє офісом на Хрещатику у Києві загальною площею 73 м². У 2004 року політсила придбала його за 250 тис. грн (або 47 тис. доларів за тодішнім курсом). У партійній звітності вказано, що балансова вартість цього приміщення лише 213 тис. грн, що вочевидь є заниженою вартістю. Справжня вартість цього офісу – щонайменше кілька мільйонів гривень.

У Соціалістичної партії України експерти «Чесно» виявили квартиру 89,5 м² у старому будинку у Чернівцях. Оціночна вартість квартири, яку озвучили представники Мін’юсту на судовому засіданні, становить близько 15 тис. грн. Однак ще в 2021 році місцеві медіа писали, що на вторинному ринку Чернівців середня вартість 1 м² становила близько 20 тис. гривень. Тобто справжня вартість чернівецької квартири СПУ – близько 1,8 млн грн.

Також СПУ має нерухомість у Миколаєві. Вартість квартири площею майже 70 м², вказана у звітності, – 21 тис. грн. Судячи із цін на сайтах нерухомості, справжня вартість квартир такої площі коливається від 30 до 70 тис. доларів.

У Сумах СПУ володіє нежитловим приміщенням площею 89 м² поруч із обласною радою. Її вартість оцінюють щонайменше в кілька десятків тисяч доларів. Крім цього, СПУ володіє приміщенням в окупованому Луганську площею 50 м².

Найбільшим власником нерухомості серед всіх політичних партій країни у «Чесно» називають Комуністичну партію України. В ухвалі суду вказано 61 об'єкт нерухомості цієї політсили: квартири, офіси, гаражі та земельні ділянки.

Загальна площа офісів та квартир КПУї, згідно з її звітністю, перевищує 4,5 тисячі квадратних метрів. Однак 10 об'єктів, що були в ухвалі суду, у звітності відсутні. Тож справжня площа може бути набагато більшою. Одне з найбільших та найцінніших приміщень КПУ має у Києві поруч зі станцією метро «Політехнічний інститут».

Крім того, КПУ має нерухомість по всій Україні: від Закарпаття до Луганщини й від Криму до Сумщини. Найбільше – на Донеччині, Луганщині та в окупованому Криму. Зокрема, сім квартир та офісів у Сімферополі. З 61 об'єкта власності КПУ 34 знаходяться на територіях, які на цей момент є окупованими.

Разом із цим у «Чесно» виявили і зворотню ситуацію, коли в звітності партії за 2019 рік вказані певні об’єкти, а в ухвалі суду – ні. Наприклад, це квартира в центрі Горішніх Плавнів (20,8 м²) та нежитлове приміщення в смт Любешів Волинської області (216 м²). Останнє, за інформацією «Чесно», могли продати в 2021-му.

Загальну вартість майна КПУ, яке в перспективі перейде у державну власність, оцінити складно, адже частина з нього знаходиться на окупованих територіях, частина – в невідомому стані. Але якщо оцінювати вартість майна в столиці та облцентрах, це можуть бути десятки мільйонів гривень.

Також у КПУ є 16 автівок: переважно «Славути» (ЗАЗ-110307) 2004-2008 років випуску, а ще дві «Газельки» і Lada Samara 2012 року.

У «Чесно» зауважують, що держава може очікувати суттєвих надходжень до бюджету від конфіскації майна партій. Підстави так вважати дає аналіз того, які фінансові спроможності політсили акумулюють перед виборами, або дивлячись на те, яку кампанію провів восени 2021-го Євген Мураєв, формально прикриваючись телеканалом «Наш». Однак між виборами на партійних рахунках не залишається грошей, а більшість політсил подають до НАЗК порожні звіти. Більш-менш суттєві залишки коштів саме на партійних рахунках можуть бути хіба що у парламентської «Опозиційної платформи — За життя», яка у лютому 2022-го отримала від держави 33,2 млн грн фінансування.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1137
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду