«За легендою – для "Страна.uа"». Розслідувачі записали пранк-інтерв’ю з Овсянніковою (ВІДЕО)

«За легендою – для "Страна.uа"». Розслідувачі записали пранк-інтерв’ю з Овсянніковою (ВІДЕО)

10 Червня 2022
3286
10 Червня 2022
17:01

«За легендою – для "Страна.uа"». Розслідувачі записали пранк-інтерв’ю з Овсянніковою (ВІДЕО)

3286
Марина Овсяннікова: «Українці просто не розібрались в ситуації... Все буде добре, хвиля хейту припиниться».
«За легендою – для "Страна.uа"». Розслідувачі записали пранк-інтерв’ю з Овсянніковою (ВІДЕО)
«За легендою – для "Страна.uа"». Розслідувачі записали пранк-інтерв’ю з Овсянніковою (ВІДЕО)

Українські розслідувачі Molfar записали пранк-інтерв'ю з російською пропагандисткою Мариною Овсянніковою нібито для видання «Страна.uа».

Molfar повідомляє, що у відповідях Овсяннікової «чітко простежуються російські ліберальні наративи, які можна зустріти у більшості інтерв’ю хороших росіян».

«Що ще раз підтверджує, що співпраця з ними – не найкраща ідея», – роблять висновок розслідувачі.

Під час інтерв’ю Овсяннікова заявила, що не мала безпосереднього стосунку до пропагандистської машини, однак визнала, що протягом 10 років все розуміла та усвідомлювала.

«Явне відчуття, що це пропагандистський інструмент, виникло ще 10 років тому. Ці люди чудово розуміють, що роблять, що зайняті не тим, чим потрібно, що вони забруднені, що на їхніх руках кров. Вони це розуміють», – каже Овсяннікова.

Росіянка заявила, що хотіла показати злочини російської армії у Бучі та Харкові, проте «ваша влада не зрозуміла на Україні», що це «чудовий інформаційний посил та піар-хід».

Також вона пожалілась, «що українці нападають на неї у соцмережах», тому що, мовляв, «не розібрались у ситуації».

«Українці просто не розібрались у ситуації… Все буде добре. У будь-якої нації є розумні та не дуже розумні люди. Хвиля хейту припиниться», – впевнена росіянка.

Овсяннікова вважає, що «єдиний шанс» завершити війну Росії проти України – «підтримати російську опозицію».

«Ви воюєте проти всіх, і ваших прихильників також. Наш шанс зупинити війну – якомога активніше підтримати протестні настрої в Росії».

Також пропагандистка вважає чудовою ідеєю надати громадянство України всім російським «опозиціонерам».

На початку березня Овсяннікова під час нібито прямого ефіру програми «Время» зайшла у студію з плакатом «Ні війні». Відео фрагменту трансляції було опубліковано на YouTube. Пізніше росіянка звільнилась з пропагандистського каналу і працевлаштувалась до німецького видання Die Welt. 

Українські активісти протестували під будівлею Die Welt з вимогою звільнити російську пропагандистку, однак у виданні відмовились це зробити.

Німецька Weimer Media Group хотіла зробити Овсяннікову лауреаткою «Премії ЗМІ за свободу», проте відмовилась від цього рішення.

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки повідомляв, що Овсяннікову наразі активно використовують в інформаційно-психологічних операціях Росії. Зокрема, вона отримала визнання та кредит довіри на Заході, використовуючи реноме «борчині проти російської пропаганди» для просування на західну аудиторію наративу про «необхідність» зняття з Росії санкцій.

1 червня в Києві в офісі інформагенції «Інтерфакс-Україна» мала відбутися пресконференція «Викриття від Марини Овсяннікової: як працює російська пропаганда». Однак її скасували за пів години після публікації анонсу 31 травня.

Також Овсяннікова мала завітати на зустріч із студентами Інституту журналістики Київського національного університету імені Шевченка. Втім, відразу отримала відмову від керівництва навчального закладу.

Згодом росіянка опублікувала в соцмережах дописи про те, що нібито відвідала Одесу та Київ.

Скріншот відео: Molfar/YouTube

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3286
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду