Пресконференцію Овсяннікової організовували через нідерландську доброчинницю і людину, яка раніше працювала у «СтопКорі»

Пресконференцію Овсяннікової організовували через нідерландську доброчинницю і людину, яка раніше працювала у «СтопКорі»

31 Травня 2022
5181
31 Травня 2022
21:16

Пресконференцію Овсяннікової організовували через нідерландську доброчинницю і людину, яка раніше працювала у «СтопКорі»

5181
Також росіянці намагались організувати зустріч із студентами у Київському університеті імені Шевченка.
Пресконференцію Овсяннікової організовували через нідерландську доброчинницю і людину, яка раніше працювала у «СтопКорі»
Пресконференцію Овсяннікової організовували через нідерландську доброчинницю і людину, яка раніше працювала у «СтопКорі»

Пресконференцію колишньої російської пропагандистки Марини Овсяннікової в інформаційній агенції «Інтерфакс-Україна» попросила організувати газета Die Welt, де вона зараз працює колумністкою, за посередництва нідерландської волонтерки-доброчинниці Маріам Ламберт та колишньої працівниці української громадської і медійної організації «Стоп Корупції» («СтопКор»). Про це «Детектору медіа» розповів генеральний директор інформагенції Олександр Мартиненко.

За його словами, Маріам Ламберт (Mariam Lambert-Ait Hassou) — засновниця нідерландського доброчинного фонду Orphans Feeding Foundation — від імені Die Welt попросила людину, відому в агенції як працівниця «СтопКору», «допомогти з організацією пресконференції в Києві». Ті, у свою чергу, звернулись до інформагенції. 

«Детектор медіа» спробує отримати підтвердження цієї інформації та коментарі у представників «СтопКора». Ми намагались додзвонитися за телефоном Олени Ревенко, зазначеної модераторкою заходу, однак він не відповідає.

«Стоп Корупції» — це громадська організація, яку очолюють колишній журналіст «Інтера» Роман Бочкала та правозахисник Богдан Хмельницький. Організація має низку проєктів, зокрема онлайн-видання «СтопКор», і співпрацює з міжнародними донорами та мережами громадських організацій. Наступного дня організація заперечила свою причетність до пресконференції.

У коментарі «Детектору медіа» Маріам Ламберт також спростувала повідомлення про те, що вона була посередницею в організації пресконференції. 

«Я не знаю, хто був організатором, і не маю іншої інформації про цей захід, крім того, що він був правомірно скасований», — написала вона. 

Тим часом «Громадське радіо» із посиланням на свої джерела повідомило, що ректора Київського національного університету імені Шевченка просили «посприяти в організації зустрічі студентів із інституту журналістики КНУ з правозахисницею Емі Карр та росіянкою Мариною Овсянніковою». У листі йшлося про період перебування Овсяннікової в Києві — з 30 травня до 3 червня. За даними «Громадського радіо», керівник Інституту журналістики Володимир Різун відмовився від цієї зустрічі.

У листі, який цитує «Громадське радіо», йдеться, що Овсяннікова перебуватиме в Україні з «відомою правозахисницею Емі Карр, директором з гуманітарних питань Фонду прав людини». Емі Карр представляє організацію, яка номінувала Овсяннікову на премію Вацлава Гавела, і зараз перебуває в Україні.

Раніше генеральний директор «Інтерфакс-Україна» Олександр Мартиненко повідомив, що агенція скасувала пресконференцію росіянки Марини Овсяннікової через «негативний суспільний резонанс». 

Пресконференція «Викриття від Марини Овсяннікової: як працює російська пропаганда» мала відбутись в приміщенні «Інтерфакс-Україна» 1 червня. Захід був анонсований 31 травня, однак через декілька годин агенція його скасувала. 

В коментарі «Детектору медіа» Мартиненко заявив, що наскільки йому відомо, Овсяннікова мала приїхати до Києва особисто.  

«Захід скасували, тому що, як виявилось, є досить негативний суспільний резонанс щодо цієї події. Наше суспільство та медіаспільнота не хочуть бачити цю людину в Україні і тим більше з нею спілкуватись», – сказав Мартиненко.

Він додав, що «Інтерфакс-Україна» не був організатором візиту Овсяннікової.

«Чи може вона з’явитись ще десь, я не знаю», – сказав Мартиненко.

На початку березня Овсяннікова під час нібито прямого ефіру програми «Время» зайшла у студію з плакатом «Ні війні». Відео фрагменту трансляції було опубліковано на YouTube. Пізніше росіянка звільнилась з пропагандистського каналу і працевлаштувалась до німецького видання Die Welt. 

Українські активісти протестували під будівлею Die Welt з вимогою звільнити російську пропагандистку, однак у виданні відмовились це зробити.

Німецька Weimer Media Group хотіла зробити Овсяннікову лауреаткою «Премії ЗМІ за свободу», проте відмовилась від цього рішення.

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки повідомляв, що Овсяннікову наразі активно використовують в інформаційно-психологічних операціях Росії. Зокрема, вона отримала визнання та кредит довіри на Заході, використовуючи реноме «борчині проти російської пропаганди» для просування на західну аудиторію наративу про «необхідність» зняття з Росії санкцій.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5181
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду