detector.media
23.05.2022 10:20
Медведчук дав свідчення проти Порошенка – СБУ
Медведчук дав свідчення проти Порошенка – СБУ
СБУ: Медведчук розповів про схему виведення з держвласності частини нафтопродуктопроводу «Самара – Західний напрямок» та про деталі закупівлі вугілля у бойовиків.

СБУ заявила, що підозрюваний у держзраді нардеп Віктор Медведчук дав свідчення проти п’ятого президента, нардепа «Європейської солідарності» Петра Порошенка.

Зокрема, Медведчук розповів про «схему виведення з державної власності» частини магістрального нафтопродуктопроводу «Самара – Західний напрямок» для подальшого прокачування через нього дизельного палива.

«Описуючи суть схеми, Медведчук деталізував роль у ній колишнього президента Петра Порошенка. А саме, що той не лише звернувся до Медведчука з проханням сконтактувати з керівництвом РФ, а й забезпечив прийняття необхідних рішень в усіх українських інстанціях», повідомляє СБУ.

Затриманий запевняє, що питаннями трубопроводу він опікувався на прохання експрезидента.  

«Щоб цей трубопровід став приватною власністю, а по факту – власністю самого Порошенка, необхідно було виконати низку дій… Суди, прокуратура, Антимонопольний комітет, Фонд держмайна – всі вони приймали рішення, звісно, необхідні для особистих інтересів президента Порошенка», – стверджує Медведчук.

Крім того, Медведчук поділився своїм баченням того, як у 2014-2015 роках було налагоджено механізм закупівлі вугілля для потреб енергетики України у так званих «Л/ДНР», тобто практично – у ватажків бойовиків.

«У цьому була задіяна фактично вся верхівка державного апарату, починаючи з Президента і закінчуючи міністрами, правоохоронцями і тими, хто безпосередньо реалізовував цю схему», – стверджує затриманий Медведчук.

СБУ заявляє, що Медведчук назвав конкретні прізвища високопосадовців, причетних до завдання шкоди інтересам держави, – це колишні урядовці, екскерівництво Нацбанку, народні депутати і представники правоохоронних структур.

Служба безпеки продовжує слідчі дії із затриманим, щоб встановити всі факти, обставини, організаторів і учасників вчинених злочинів.

У 2021 році Bihus.Info опублікував розслідування, в якому серед іншого йшлося про те, що Віктор Медведчук нібито обговорював перебирання контролю над українською частиною нафтопродуктопроводу «Самара – Західний напрямок» у 2015 році.

Підозрюваний у державній зраді нардеп Віктор Медведчук наразі перебуває під арештом без права внесення застави.

24 лютого нардеп втік зі свого маєтку у Києві і відтоді переховувався від слідства у столиці. 12 квітня президент України Володимир Зеленський повідомив, що СБУ вдалося знайти та затримати Медведчука.

За даними СБУ, ФСБ Росії намагалася вивезти Медведчука до невизнаного Придністров'я, а потім до РФ. Однак доїхати Медведчук зміг лише до меж Київської області.

Медведчук просив президента Володимира Зеленського обміняти його на захисників і мешканців Маріуполя, однак Росія відмовилась від цього.

До моменту своєї втечі, 24 лютого, Медведчук залишався під домашнім арештом. Такий запобіжний захід йому обирали двічі в межах різних кримінальних проваджень: 13 травня (щодо видобутку нафти і газу в Чорному морі) та 12 жовтня 2021 року (щодо сприяння діяльності терористичної організації через поставки вугілля з окупованих територій Донбасу). 

2 листопада 2021 року Печерський суд змінив запобіжний захід для Медведчука з домашнього арешту на особисте зобов'язання до 31 грудня в межах епізоду про держзраду і замах на розграбування національних ресурсів у Криму. В іншій справі домашній арешт залишався чинним.

Скріншот відео: СБУ/YouTube

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY