«Учасники з Німеччини дивляться телевізор і кажуть, що в нас війна. Ми їм пояснюємо, що ні». Як «Україна» знімає «Ігри талантів»

«Учасники з Німеччини дивляться телевізор і кажуть, що в нас війна. Ми їм пояснюємо, що ні». Як «Україна» знімає «Ігри талантів»

7 Лютого 2022
7801

«Учасники з Німеччини дивляться телевізор і кажуть, що в нас війна. Ми їм пояснюємо, що ні». Як «Україна» знімає «Ігри талантів»

7801
І скільки ще розважальних шоу цей телеканал хоче зняти в 2022 році.
«Учасники з Німеччини дивляться телевізор і кажуть, що в нас війна. Ми їм пояснюємо, що ні». Як «Україна» знімає «Ігри талантів»
«Учасники з Німеччини дивляться телевізор і кажуть, що в нас війна. Ми їм пояснюємо, що ні». Як «Україна» знімає «Ігри талантів»

Керівники українських медіакомпаній протягом кількох останніх тижнів шукали відповіді на запитання, як забезпечити сталу роботу своїх підприємств за різноманітних непередбачуваних обставин. У тому числі й таких, що здатні найсуттєвіше вплинути на цю сталість, незалежно від імовірності їхнього настання: наприклад, у випадку раптового вимкнення електроенергії, тимчасового паралічу банківської системи, обшуків тощо. Додайте до цього загальний пригнічений настрій стривожених інформаційним фоном співробітників і постійну необхідність відповідати на коронавірусні виклики — і ви зрозумієте, наскільки непросто в таких обставинах підтримувати ефективну роботу компаній, виконувати KPI, залучати фінансування, задовольняти потреби клієнтів та партнерів.

Але жоден із цих процесів не зупиняється: політики регулярно приходять на токшоу, новинарі виїздять на події, розслідувачі випускають гучні сюжети, рекламні блоки не стоять пустими, серіали, фільми та розважальні шоу знімають за наперед визначеним графіком. На зйомках одного з таких шоу — «Ігри талантів» телеканалу «Україна» — «Детектор медіа» побував третього лютого.

Шоу веде Дзідзьо. «Україна» напрацьовує практику виробництва великих розважальних шоу і відкрита до розширення пулу своїх ведучих.

Формат Game of Talents компанії Fremantle вперше вийшов на телеекрани у 2019 році, за два роки локальні версії шоу побачили глядачі у США та країнах Європи, серед яких Велика Британія, Франція, Італія, Нідерланди, Бельгія та Швеція. Україна стала десятою країною, де вийде адаптація проєкту. За його правилами, в кожному епізоді змагаються дві команди телеглядачів та знаменитостей, які мають вгадати подекуди доволі екзотичні таланти запрошених виконавців. Команди змагаються за грошовий приз, максимальна сума якого становить 150 тисяч гривень. Витратити гроші можна на втілення заздалегідь озвученої заповітної мрії.

Під час презентації журналістам теж запропонували пограти.

На те, щоби пограти в шоу, під час презентації претендували зо два десятки журналістів.

Учасницям потрібно було вгадати…

…який талант має цей юрист із Білорусі.

Спробуйте здогадатися й ви.

Вікторія Корогод

Вікторія Корогод, директорка телеканалу «Україна»:

– Вікторіє, нині звучить багато негативних новин, глядачі нервуються, і співробітники медіакомпаній — теж. Чому зараз важливо виробляти таке розважальне шоу, показувати його й дивитися?

– Як ви справедливо зазначили, зараз справді дуже напружений час. Третій рік поспіль триває історія з COVID-19. У якийсь момент минулого року почало здаватися, що хвиля спадає, ситуація починає стабілізуватися. Але зараз знову щодня нові рекорди захворюваності, в колі кожного з нас є ті, хто захворів, у тому числі й тяжко. Тобто кожен постійно очікує: захворіє він або рідні чи ні, як це вплине на бізнес, у якому він працює. Плюс вічна «несподіванка»: в понеділок зранку можна раптом зрозуміти, що діти вдома, тому що знову вчаться онлайн. Міжнародна політична ситуація теж не додає оптимізму. Щоб у таких умовах людина могла залишатися, як мінімум, при здоровому глузді, а як максимум — ще й бути конструктивною в повсякденному житті, потрібно регулярне перезаряджання і хоч якийсь позитив. І це те, що медіа зараз не просто можуть, а повинні давати. Нехай не так часто, тому що ми жодним чином не заперечуємо реальність, але все-таки забезпечувати глядачам можливість емоційно перезавантажитися.

І ми як канал бачимо свою місію, в тому числі, і в цьому. Ми пропонуємо глядачам у суботу ввечері нарешті видихнути все, що сталося за попередні шість днів, і зануритися в світ прекрасного. Таким проєктом для нас є, в тому числі, «Ігри талантів».

– Анатолій Сябро (керівник департаменту розважальних проєктів телеканалу «Україна». — «ДМ») сьогодні розповів, що ніде в світі це шоу не знімалося в такі стислі терміни. Як же так? У моїй уяві ваш телеканал був найбільш схильним до довгострокового планування.

– Зараз такий час, що навіть протягом дня доводиться змінювати свої рішення декілька разів. Що вже говорити про перспективу місяця чи трьох. Я зараз переверстую сітку каналу на 2022 рік. За останні три місяці ми змінили її тричі. Ще три роки тому я в страшному сні не могла собі цього уявити, тому що всі необхідні для показу протягом року продукти вже були або на середині, або навіть на фінальних стадіях виробництва. А зараз у нас є продукти в сітці травня, які вже розставлені по слотах, але для них ще тривають кастинги. Ми активно аналізуємо потреби глядачів, які теж сильно змінюються. Світ турбулентний не тільки для медіаіндустрії. Потрібно оперативно змінювати свої рішення, якщо хочеш бути результативним.

Так само у нас вийшло із шоу. Ми багато років не заходили на цю територію, були нечасті спроби, але їхні результати не відповідали нашим очікуванням. А минулого року, коли ми вже виробили першу «Маску», зрозуміли, що можемо, вміємо і знаємо, як працювати з таким контентом, і що, крім професіоналізму, в нас є й професійна інтуїція. А з іншого боку, шоу затребувані глядачами. Ми почали нарощувати їх виробництво. В «Іграх талантів» ми були змушені паралельно вести різні процеси із зазвичай лінійного календарно-постановочного плану виробництва. Виробляти це шоу ми вирішили на початку листопада. В ефірі, як ви знаєте, воно буде вже 26 лютого.

Анатолій Сябро, креативний продюсер департаменту розважальних проєктів Владислав Філімонов та керівниця проєкту «Ігри талантів» Марина Коваль, яка перейшла на «Україну» з ICTV. «Ви, напевно, помітили, що ми не дістаємо з полиці старі формати, не просимо Ксенію Мішину здути з них пил, а намагаємося дивувати глядачів чимось новим», — не втримався від шпильки на адресу конкурентів Філімонов.

Ми аналізуємо продукти, які працюють краще чи гірше. Аналізуємо, хто з конкурентів із чим заходить. Подивіться, як зараз усі активізувалися на території шоу. Скільки проєктів запустив СТБ. Так, вони реанімували частину франшиз, які реалізовували в попередні роки. Але ми знаємо і про їхні наміри запускати нові франшизи. Навіть ICTV, який ніколи не був знаменитий своїми шоу, запустив «Хто хоче стати мільйонером?» А «1+1» іще два роки тому підтвердив амбіцію виробника шоу і збільшив їхній обсяг у своїй сітці. Це те, що я називаю турбулентністю: всі намагаються в ідеалі обігнати або хоча б наздогнати ці зміни. А ми з нашою амбіцією повинні бути першими в цьому процесі. Тому маємо бути швидшими не тільки в ухваленні, але і в зміні власних рішень на більш кон’юнктурні.

– Мені розповідали, що коли ви побачили формат «Маски», то відразу вирішили його купити. Чи вам одразу сподобалися «Ігри талантів»?

– Чесно скажу: ні. Були, звісно, дискусії. Але вони не тривали довго. По «Співають всі» дискусій і часу на ухвалення рішення було більше. Що сподобалося особисто мені у випадку з «Іграми талантів»: той перформанс, який ми представляємо глядачам, зроблений професіоналами. Причому професіонали в нас у прямому сенсі — світового рівня. Якщо ми розраховуємо на вау-ефект, то повинні запропонувати глядачам вау-постановки.

Другий елемент, який особисто мені дуже подобається і зрештою сподобався всій нашій команді: участь у проєкті беруть звичайні люди. Звичайні глядачі, в тому числі каналу «Україна», незалежно від амбітності й масштабу їхніх мрій, мають право взяти участь у цьому проєкті, вгадати талант, виграти гроші та здійснити свою, важливу персонально для них мрію.

– Враховуючи ваші нові швидкості, чи може у вас тепер з’явитися ще одне нове шоу навесні?

– Навесні, напевно, ні. А восени ще одне нове шоу — так.

– Тобто восени буде три шоу?

– Я сподіваюся, що не менше трьох. (Сміється.) Якщо ми не будемо ставити перед собою амбітних цілей, то не досягнемо жодних. Наші цілі інколи набагато амбітніші, ніж можливості. Але ситуація зараз така, що хто біжить швидше, той приходить першим. А ноги в нас довгі, і бігаємо ми швидко.

– Всі кажуть, що швидкості в їхній роботі зростають. І при цьому ми наче в комп’ютерній грі, де щоразу переходимо на наступний рівень складності: а що, як те саме спробувати з COVID-19, а що як іще й з ескалацією.

– Так. І при цьому багато хто з нас показує хороші результати. Я нещодавно розмовляла з одним колегою, який добре знайомий із нашими продуктами. Він подивився шоу на одному з європейських каналів країни з G7 і сказав: «Рівень їхнього професіоналізму дійсно набагато нижчий за ваш».

У день презентації відбувалися зйомки сьомого епізоду «Ігор талантів» із дванадцяти. До виходу в ефір першого епізоду залишалося 23 дні.

І ще один приклад: ми нещодавно подивилися промо чергового сезону «Маски» в одній із країн, яка реалізовує цей формат (на НТВ. — «ДМ»). Воно дуже схоже на елементи промо першого і другого сезону нашої «Маски». Це плагіат чи міжнародне визнання? (Сміється.)

– Яку з адаптацій «Ігор талантів» в інших країнах ви могли б відзначити?

– Нам дуже сподобалася американська версія, її ми брали за основу. Але при цьому ми робили мікс із різних країн, бо навіть у шведській адаптації, яка набагато повільніша за темпоритмом та динаміком, ніж ми звикли, теж є професійні елементи, які гріх було не виокремити і не використати. Ми завжди намагаємося віддивлятися більшу частину адаптацій кожного шоу і з кожної брати елементи, які, на наш погляд, добре спрацюють у нашій комбінації.

Анатолій Сябро

Анатолій Сябро, керівник департаменту розважальних проєктів телеканалу «Україна»:

– Анатолію, інфопростір зараз доволі нервозний. Чому нині важливо виробляти розважальне шоу і чому людям варто увімкнути телевізор і подивитися «Ігри талантів»?

– У глядачів є запит на позитивні емоції. У житті зараз стільки негативу, проблем та новин, які не радують, що хочеться знайти віддушину, увімкнути телевізор і розслабитися. Відійти від проблем, які нас оточують, зарядитися позитивом, хорошим настроєм, щоби лягти спати з хорошими думками і зранку з новими силами знову стати до бою. Від настрою залежить усе. Якщо ми всі кричатимемо «Пожежа! Пожежа!», перебуватимемо в смутку, то швидко прийдемо до негативного результату. Набагато важливіше навіть у найскладніші періоди зберегти позитив і знати, що все буде добре і що в кінці цього «фільму» настане хепі-енд.

– Ви сьогодні сказали, що це шоу ще в жодній країні не виробляли в такі короткі терміни. Що було для цього критично важливим?

– Після осіннього сезону 2021 року ми зрозуміли, що нам потрібні ще розважальні шоу. І що логічно зайти з ними і в весну, і в осінь. Тому ми зробили «Ігри талантів» у такі короткі терміни. Для цього в межах раніше ухваленого рішення розвивати свій продакшен ми мали нарощувати потужності. Одна група була завантажена на 100%. Потрібно було створити другу групу — і ми це зробили. Ключові гравці групи були визначені в листопаді, а в січні ми вже знімали.

Режисери «Ігор талантів» Марія Коростельова, Герман Ненов, Юрій Пристаєцький та Роман Дмитрик.

– Ми сьогодні подивилися, як грали непідготовлені пари, які навіть правила дізнавалися на ходу. Це було доволі повільно. Завдяки чому в справжньому шоу гра виглядає динамічно, а учасники вгадують таланти весело і реагують яскраво?

– По-перше, це азарт. Коли на кону гроші, тоді люди відразу включаються. По-друге, свою роль грає наявність зірки поруч і мрії, на яку учасник збирає гроші.

– Зірки так само не знають таланти і вгадують разом з учасниками?

– Звісно. Чесно кажучи, мені іноді набагато цікавіше спостерігати за реакцією зірки, ніж учасника. Учасник ухвалює остаточне рішення: він називає категорію, вирішує, чи грати далі, й обирає між отриманням грошей і супергрою, де, якщо не вгадаєш, втрачаєш усі гроші. Мені запам’яталося, як зірковий помічник практично переконав свою напарницю взяти гроші, але вона сказала: «Я навіщо сюди приїхала? Щоб грати й ризикувати. І я ризикую». Це проста двадцятирічна дівчина, яка працює на фермі і мріє зняти фільм, на який збирає гроші. От за цим цікаво спостерігати.

– Ви згадали про азарт. Один з учасників, напарник Ольги Сумської, сьогодні теж описав себе як азартну людину. Ви шукали учасників із певним психотипом?

– Звісно. Ми розмовляли з половиною із тисячі авторів заявок на участь. Спочатку відсіювали за мрією: цікава — нецікава. Було багато «ходоків» по шоу — людей, які пишуть на всі кастинги і хочуть будь-що потрапити «в телевізор»: їх ми теж відсіювали. Натомість ми знаходили справжні, щирі анкети. Потім спілкувалися з цими людьми. Якщо вони своєю харизмою, ставленням до життя, цінностями подобалися нам і ми розуміли, що за ними цікаво спостерігати, то запрошували їх на зйомки. Було два рівні інтерв’ю: перше — з кастинг-менеджером, друге — з керівниками програми.

Ольга Сумська і її азартний напарник, пожежник та переселенець з окупованої частини Донбасу, мрія якого — зробити ремонт у новій квартирі.

– З яких країн ваші володарі талантів?

– Загалом з 11 країн — наприклад, з Іспанії, Італії. Я не можу назвати повний перелік країн, бо учасники з Німеччини, наприклад, відмовилися: вони перелякані, бо дивляться телевізор і кажуть, що в нас війна. Ми їм пояснюємо, що ні. Вони запитують: «Хіба у вас працює телебачення? Його ж закрили». Я кажу: «Не плутайте, то було в Казахстані, а це Україна, у нас не так».

А ще у багатьох — я, до речі, сам не можу зрозуміти, в чому справа, — є певні періоди. Напевно, в лютому в них закінчуються контракти, тому що всі іноземці нам сказали, що можуть після лютого. На останні числа місяця багато хто зголосився приїхати.

Ми намагаємося створити для них максимально комфортні умови. Наприклад, учасник з Ізраїлю вимагає, щоб усі податки, які мають бути сплачені в його країні, були сплачені, але сам не може їх порахувати. І ми зараз звертаємося до посольства Ізраїлю, щоб нам підказали, як правильно їх розрахувати. Дай Бог, щоб він приїхав. Він дуже цікава людина.

– Чи намагалися ви витримати баланс представників різної статі чи регіонів серед тих учасників, які повинні вгадувати таланти?

– Ні. Ми орієнтувалися тільки на емоційну складову: наскільки цікаво спостерігати за цими людьми. І звісно, ми підбираємо пари суперників. Наприклад, двадцятирічна дівчина змагалася з іншою двадцятирічною. У однієї мрія — зібрати на власне кіно, а в іншої — на операцію діду, який її виховав. От за кого вболівати? Серце розривалося всю програму.

– Виходить так, що восени у вас буде ще один сезон «Маски» і ще один сезон «Співають всі». Навесні — «Ігри талантів». Які ще шоу ви зараз шукаєте?

– Нещодавно ми презентували на креативному борді чотири шоу. Ухвалили рішення щодо одного, чекаємо затвердження фінансування.

Загалом на рівні ідей у нашій креативній скарбничці розробляється сім проєктів. Хоча це не означає, що всі ці сім шоу будуть запущені. Адже перш ніж презентувати щось креативному борду, ми розглядаємо їх у себе в департаменті. І зараз у нашому фокусі всі варіанти: від праймового реаліті до великих студійних шоу. І в нас уже є серйозні творчі потужності: редактори, сценаристи, режисери.

Творчі й технічні потужності телеканалу «Україна».

Фото: телеканал «Україна»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7801
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду