Вокальне шоу «Співають всі»: перспективний зоряний серпентарій

Вокальне шоу «Співають всі»: перспективний зоряний серпентарій

23 Жовтня 2021
7387
23 Жовтня 2021
11:00

Вокальне шоу «Співають всі»: перспективний зоряний серпентарій

7387
У нового проекту каналу «Україна» є всі шанси стати головним співочим шоу країни, якщо до наступного сезону організатори не «здуються» і проведуть роботу над помилками.
Вокальне шоу «Співають всі»: перспективний зоряний серпентарій
Вокальне шоу «Співають всі»: перспективний зоряний серпентарій

16 жовтня канал «Україна» показав фінал першого сезону вокального шоу «Співають всі». Прем'єра проекту відбулася 21 серпня, а нові епізоди виходили щосуботи — всього вісім. Проект створений за британським форматом All Together Now, вперше він з'явився на телеканалі Бі-бі-сі у 2018 році і з тих пір його купили Італія, Франція, Австралія, Нідерланди, Бразилія, Данія,Польща та ще десяток країн. Україна стала вісімнадцятою країною, яка адаптувала формат.

«Співають всі» — це конкурс талантів, тільки оцінюють учасника не три-чотири судді, як ми звикли, а відразу сто. Члени журі сидять перед сценою в шість рядів. Завдання конкурсанта — «завести» якомога більше суддів. Тобто змусити їх встати, почати підспівувати, підтанцьовувати і, головне, натиснути кнопку — віддати свій голос за конкурсанта. Тому що сама по собі підспівка і підтанцьовка ніяких бонусів, окрім морального задоволення, співакові не надає. У фінал виходять два учасники з кожного епізоду, які набрали найбільше голосів. Переможець отримує півмільйона гривень. Серед суддів — співаки, музиканти, композитори, продюсери, блогери, ведучі і навіть один співочий екстрасенс. Кожен випуск крісло судді також займає запрошена зірка: від Катерини Павленко з Go_A в першому епізоді до Олега Винника в фіналі. Очолювала «зоряну сотню» співачка Наталія Могилевська, яку називали «зоряним капітаном», а вів шоу Володимир Остапчук.

Уже багато років звання «головного вокального шоу країни» належить «Голосу країни», який виходить на каналі «1+1». Однак у новому сезоні, який стартує на початку 2022 року, його позиції можуть похитнутися. По-перше, це буде вже дванадцятий сезон поспіль, і важко чекати від ветерана ефіру чогось захоплюючого. По-друге, зірка шоу Тіна Кароль залишила пост наставниці. Співачка була там так довго і привнесла в шоу стільки особистого, що деякі глядачі почали сприймати шоу як її авторську програму. Отже, вважають, що нема Тіни — нема й «Голосу країни». По-третє, в потилицю дихають конкуренти, і «Співають всі», схоже, один з найсерйозніших. Формат шоу на «Україні» для українських глядачів новий, тому цікавий. При цьому багато колишніх та теперішніх суддів проекту «Голос країни» були в журі «Співають всі», тому шанувальники «Голосу» могли почуватись комфортно. Все вирішить другий сезон нового проєкту, до старту якого бажано позбутися ляпів першого.

Конкурсанти

З підбором учасників у «Співають всі» не було проблем. За правилами до конкурсу допускаються виконавці, старші за шість  років. У першому сезоні наймолодшій учасниці було сім, найстаршим (їх було кілька) — 56 років. Географія проєкту охоплювала не лише Україну: приїхали конкурсанти з Казахстану, Куби та Ізраїлю. Серед учасників шоу були як початківці, так і професіонали: викладачі вокалу, хірурги, студенти, барісти і навіть співачка з електрички. Біографія учасника помітно впливала на його оцінку. Передбачено, що судді сильніше розчулювалися, коли на сцені з'являлися діти. Також фурор викликала 35-річна Наталія Слаква з Верхівцевого, яка підробляє співом в громадському транспорті. Вона єдина з учасників отримала заохочувальні призи у вигляді оплаченого відпочинку і можливості записати пісню в студії. Судячи з відгуків у соцмережах, ця історія глядачам сподобалася. 

А ось інша заготовка викликала цілу бурю емоцій, і ще може відгукнутися і всьому шоу, і Могилевській окремо. У п'ятому випуску на сцену вийшла 55-річна Марина Левченко з Києва, яку багато суддів впізнали як директорку співачки Злати Огневич. Марина натякнула, що роки летять, тому вона залишила на час комфортне робоче місце і вирішила показати, на що вона ще здатна. Судді радісно підтримали колегу по цеху і вивели її в лідери. А потім виявилося, що у Марини і юних виконавців з групи Liberty, які виступали в тому ж випуску, однакова кількість балів. Тому Могилевська мусила сама вирішити, хто пройде до фіналу. Після двох хвилин сльозогінних коливань вона вирішила дати шанс Марині. А ще за хвилину директорка добровільно знялася з конкурсу і поступилася дорогою молоді. Хто б міг подумати, але глядачі поставилися до цієї виключно сценарної історії дуже серйозно. Інтернет повний злісних коментарів на тему несправедливого суддівства Могилевської на користь старих знайомих. Вишенькою на торті став той факт, що в шоу активно рекламувалася мережа шкіл Наталії Могилевської для талановитої молоді. Користувачі склали два плюс два і дійшли висновку, що у керівниці школи, яка за ідеєю повинна всіма силами підтримувати юних талантів, слово не сходиться зі справою. Так що наступного разу авторам шоу доведеться ретельніше вибудовувати баланс між законами жанру і бізнесом зірок.

Судді, наряди і критика

Перед початком шоу суддів не представили глядачам, тому з'ясувати, хто конкретно засідає в журі, непросто. Навіть якщо глядач добре знає, скажімо, актрису і співачку Ганну Трінчер або співака Арсена Мірзояна, їх можна легко не впізнати: Ганна в новому образі, Арсен в окулярах — і все, проїхали. Титри з їхніми іменами з'являлися на екрані тільки тоді, коли члени журі щось коментували. Але зі ста людей до мікрофона добиралися від сили півтора десятка. У підсумку в багатоголосому хорі користувачів, які обговорюють шоу в мережі, найголосніше було чути крики «хто всі ці люди» і «роздайте суддям бейджики».

Одягнені судді дуже різноманітно і яскраво, і тому їх образи легко запам'ятати. І саме тому кидається в очі, що вони вдягнені в одні й ті ж наряди по два випуски шоу. Мабуть, знімали матеріал відразу для двох випусків в один день. Але показували їх із різницею в тиждень, і тому здається, що у авторів шоу просто не вистачило грошей на стилістів — чи вони не зважили на це. Що, погодьтеся, не дуже добре: це ж шоу, було б добре, аби людям було на що подивитися.

Одним із найцікавіших моментів шоу були суперечки суддів між собою та їхні коментарі щодо учасників — офіційні і неофіційні. Тобто глядачі могли почути не тільки звернення судді до учасника, а й деякі репліки зірки, які вона говорила «на вушко» сусідові. Роль поганого поліцейського взяла на себе співачка Анастасія Приходько, за що колеги в ефірі неодноразово називали її «ліцензованою змією проекту». Настя критикувала всіх підряд за що завгодно. То їй не сподобалися червоні шкарпетки учасника, які вона назвала «неповагою до сцени», то їй здалося, що учасник «чіпав себе за причинні місця», а одного учасника зустріла словами: «Я не люблю таких чоловіків». Обговорювати справедливість зауважень Приходько сенсу немає, вони — частина шоу. Проблема в тому, що в середині проекту ця частина загубилася: Настя якось знітилася і перестала критикувати учасників. Глядачі, які очікували їдких зауважень Приходько, залишилися ні з чим. Схожа історія сталася з травесті-дівою Монро, коментарі якої були кумедними і дотепними. Але якщо в першому випуску Монро заповнювала собою весь екран, то в інших випусках її стало значно менше. У деяких епізодах взагалі було не зрозуміло, чи є вона серед суддів, чи ні. Звичайно, в журі сто людей, а Іво Бобул, наприклад, ятрить не слабкіше Приходько. Йому теж потрібно дати слово. Але втрата фаворитів позначалася на якості епізодів шоу.

Багато разів Настя Приходько і ще кілька суддів, що спеціалізувалися на критиці, балансували на межі фолу, але все ж залишалися в рамках дозволеного. Однак як мінімум двічі члени журі злегка перегнули палицю. У першому випадку це була Анастасія Приходько. «Я б на його місці взяла псевдонім. Бобрик — це якось не по-чоловічому», — поділилася вона думкою щодо одного з учасників шоу. Досить дивно критикувати людину і робити висновки про її мужність виключно через прізвище; в школі таке часто буває, але тут усі начебто дорослі люди. У другому випадку відзначилася «зоряний капітан» Наталя Могилевська, імідж якої в проекті — виваженість, толерантність і спокій. Але при цьому вона проводила одну з учасниць словами: «Зараз вона схудне, повернеться до нас і всіх підкорить. Ось Кондратюк Тіну Кароль тричі не взяв, вона хотіла до нас з Кузьмою в “Шанс”. А зараз вона схудла, виглядає ідеально». Ймовірно, Могилевська хотіла підтримати учасницю, але замість цього влаштувала сеанс бодішеймінга і поставила в незручне становище колег. Адже якщо відсутність зайвої ваги — критерій успішності, то у половини зіркових суддів у цьому плані серйозні проблеми. 

Критерії оцінки й репертуар

Однією з часто повторюваних претензій до шоу, які глядачі залишали в коментарях, були незрозумілі критерії оцінки виконавців. Вокальні дані, артистизм, образ і навіть кількість суддів, що встали зі своїх крісел, здавалося, не мали особливого значення. Всі судді могли хором підспівувати учаснику, але голосувала за нього лише половина. Чому? Самі члени журі вимірювали свої симпатії наявністю або відсутністю «мурашок по тілу». Саме шоу позиціонують як «народне». Частково, мабуть, через масовість, частково через прагнення бути «ближче до народу».  Але навіть для народного шоу «мурашки» — це не зовсім прозорий критерій. Хіба можна визначити, в кого вони є  і з яких причин немає? А без чітких пояснень принципів відбору учасників на всіх етапах шоу важко уникнути сумнівів у компетентності журі. Судячи з коментарів у соцмережах, вони вже з'явилися після першого сезону, і в подальшому можуть посилитися. Можливо, якби судді пояснили б глядачам, що мають право на суб'єктивну оцінку і взагалі можуть вирішувати долю учасників, користуючись виключно своїми уявленнями про справедливість, було б краще. Інакше їх хочеться запитати, чи не підсуджують вони певним конкурсантам, і чи не роблять вони це спеціально, аби  роздмухувати скандали навколо шоу. 

Наприклад, у другому випуску була така історія. Суддям настільки сподобався учасник Вася Демчук, що заради нього Могилевська змінила правила і дозволила співати в батлі не двом, а відразу трьом конкурсантам. Вася передбачувано переміг, а Микола Бобрик, якій мав усі шанси потрапити в фінал, так образився, що цього не змогли приховати навіть при монтажі.

В репертуарі шоу були пісні і українською, і російською, і англійською, але переважали все ж українські. Навіть кубинець Марсель Гастон із Dos Machos, який виступав на конкурсі, вивчив три слова українською. І претензій до вибору композицій у суддів практично не було. Запам’яталися лише три зауваження. 

Перше видала Настя Приходько, яка не проголосувала за учасника тільки тому, що «не любить, коли переспівують Queen». Тобто Віктора Павліка та Едіт Піаф можна, а Мерк'юрі — в жодному разі. Другу претензію озвучив Сергій Танчинець із групи «Без обмежень». «Ваша пісня і емоції — це музична естетика, якої ми намагаємося позбутися в Україні. Ми намагаємося позбутися радянської пісні», — звернувся він до однієї з учасниць після виступу. Все б нічого, але йшлося про пісню «Пошлю его на ..», яку в оригіналі виконує Лоліта Мілявська. Всім би хотілося позбутись російської попси, так,  але до чого тут радянська естетика, не зрозуміло. При цьому той же Танчинець ані слова не сказав щодо виступу співачки Odara, яка заспівала саме радянську пісню про лісового оленя. Так що і критерії боротьби з минулим виявилися розмитими. Але в умовному конкурсі дивних претензій суддів переміг радіоведучий Слава Дьомін, який накинувся на сімнадцятирічну Валерію Фурман за те, що вона вже співала свою пісню на інших конкурсах і є «професійною учасницею всіх шоу». Це дивовижне зауваження, адже про те, що учасники повинні бути цнотливими в плані інших конкурсів, у правилах «Співають всі» не написано. Крім того, чомусь ніхто інший подібних закидів не отримував, хоча, наприклад, згадані Вася Демчук та Микола Бобрик брали участь як мінімум у «Голосі країни».

Але в підсумку всіх примирив переможець — шістнадцятирічний одесит Муаяд Абдельрахім, хлопець рідкісного таланту. Він був першим учасником, який під час відбору отримав 100 балів, тобто змусив проголосувати всіх суддів. Навіть Настю Приходько.

«Я співав у мами в машині. Ну, як співав? Мама говорила, що я вию», — поділився Муаяд спогадами про перші кроки у вокалі. Його виконання і розповідь про себе були настільки щирі, що навряд чи знайдеться хоч один глядач, який засумнівається в чесності перемоги. Щоправда, після такого фіналіста буде складно знайти когось, хто може так само одностайно сподобатися і глядачам, і журі в наступному сезоні.

Фото: marieclaire

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7387
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду