Після публікації УП про санкції СБУ щодо телеканалу «Наш» Грановський звернувся до парламентського Комітету

Після публікації УП про санкції СБУ щодо телеканалу «Наш» Грановський звернувся до парламентського Комітету

1 Лютого 2022
2170
1 Лютого 2022
21:08

Після публікації УП про санкції СБУ щодо телеканалу «Наш» Грановський звернувся до парламентського Комітету

2170
Члени Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова дискутували, чи достатньо фактажу для реагування на новину «Української правди».
Після публікації УП про санкції СБУ щодо телеканалу «Наш» Грановський звернувся до парламентського Комітету
Після публікації УП про санкції СБУ щодо телеканалу «Наш» Грановський звернувся до парламентського Комітету

Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова розглянув звернення директора ТОВ «Наш 365» Владіміра Грановського про занепокоєння щодо можливості внесення Службою безпеки України телеканалу «Наш» до санкційного списку.

Засідання відбулося у вівторок, 1 лютого.

Як повідомив під час засідання голова Комітету Нестор Шуфрич, приводом для звернення стала публікація «Української правди». У новині УП за 27 січня із посиланням на «співрозмовників УП у правоохоронних органах» повідомляється: «Служба безпеки України готує документи для внесення в санкційний список телеканалу "Наш", що належить політику Євгенію Мураєву».

Коментуючи цю публікацію, Нестор Шуфрич підкреслив, що застосування санкцій до акціонерів і телеканалів в Україні вже стало традицією. Телеканал «Наш» він вважає таким, що має значну підтримку.

«В УП була опублікована інформація, що набула широкого резонансу. Служба безпеки збирає матеріали щодо акціонерів телеканалу "Наш", щоб подати [їх] на РНБО, — сказав голова Комітету. — І, як можливий наслідок, — припинення мовлення, що, на жаль, стає вже такою традицією, застосування санкцій щодо акціонерів і окремих каналів і припинення їхнього мовлення. Телеканал "Наш" користується великою підтримкою і навіть до нього можуть бути застосовані такі заходи, що передбачають припинення мовлення».

Читайте також: Нестор Шуфрич: «Я сподіваюсь, що шостий канал

"по беспредєлу" в Україні вже не закриють»

Доповідаючи про публікацію УП, Нестор Шуфрич підкреслив, що йдеться про потужний інтернет-ресурс, редакція якого відповідально ставиться до джерел інформації.

«Є конкретне звертання, поширене на носії, які в трійці інтернет-ресурсів країни, — уточнив пан Шуфрич. — Тобто це не зелена преса і не підкилимний телеграм-канал, який невідомо кому належить. Це потужний інтернет-ресурс, потужне джерело інформації, яке дуже прискіпливо ставиться до джерел інформації».

З огляду на резонанс публікації Нестор Шуфрич запропонував звернутися до Служби безпеки для уточнення інформації, поданої УП. З огляду на важливість питання такий крок, на його думку, не є тиском на СБУ: «Зі свого досвіду можу сказати, що тиснути на СБУ майже неможливо. Якби ми звернулися до ДБР і попросили розслідувати такі можливі факти щодо СБУ, то це вже був би тиск. А в даному випадку ми просто просимо їх надати факти того, що було опубліковано на сайті УП і що викликало занепокоєння у журналістів [каналу "Наш" — ДМ]».

Секретар Комітету, голова підкомітету з питань захисту прав та свобод журналістів і працівників засобів масової інформації Сергій Швець звернув увагу, що у публікації УП недостатньо фактів для реагування з боку Комітету. Зокрема, він вказав на те, що джерела редакції вказано як «співрозмовники УП у правоохоронних органах» — навіть без зазначення їхніх посад.

«За такими формулюваннями стоїть безвідповідальність», — сказав Сергій Швець.

Комітет постановив взяти до відома «цю історію» та залишити без розгляду. У разі ж отримання підтверджень щодо публікації УП члени Комітету висловили готовність заслухати представників СБУ і телеканалу «Наш».

Завершуючи розгляд питання, Нестор Шуфрич висловив сподівання, що інформація, про яку йшлося в УП, не відповідає дійсності і що йому вдалося «знизити напругу» щодо перспектив мовлення телеканалу «Наш».

Нагадаємо, пропагандистський телеканал «Наш» поширює расистські й ксенофобські висловлювання.

Петиція з пропозицією застосувати санкції проти телеканалу «Наш» набрала 25 тисяч підписів. Зараз ця ініціатива перебуває на етапі розгляду та опублікована на сайті президента. Блогер та активіст Сергій Стерненко ініціював акцію 2 лютого з вимогою застосувати санкції проти екснардепа Євгенія Мураєва та його телеканалу «Наш».

Секретар РНБО Олексій Данілов сказав, що питання щодо санкцій проти телеканалу «Наш» обговорюється, але рішення залежить від президента Володимира Зеленського.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2170
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду