Мовний омбудсмен у 2021 році отримав 3574 звернення про порушення мовного закону

Мовний омбудсмен у 2021 році отримав 3574 звернення про порушення мовного закону

14 Січня 2022
1708
14 Січня 2022
12:12

Мовний омбудсмен у 2021 році отримав 3574 звернення про порушення мовного закону

1708
Кожне четверте-п'яте звернення надійшло від киян.
Мовний омбудсмен у 2021 році отримав 3574 звернення про порушення мовного закону
Мовний омбудсмен у 2021 році отримав 3574 звернення про порушення мовного закону

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь у 2021 році отримав 3574 звернення про порушення мовного закону. Про це він сказав в ефірі «Українського радіо», яке цитує пресслужба мовного омбудсмена.

За його словами, кожне четверте-п'яте звернення про порушення надійшло від мешканців Києва. Найчастіше скаржилися на відсутність українських версій інтернет-магазинів, на обслуговування недержавною мовою, фіксували порушення у сферах освіти, зовнішньої реклами.

Також серед скарг – недотримання закону про мову окремими депутатами місцевих рад, зокрема Київради. Через це уповноважений звернувся до керівництва Києва та області з проханням затвердити міську і обласну програми розвитку державної мови.

«Я публічно звертаюсь до керівництва Києва і Київської області, негайно втрутитися в цю ситуацію, затвердити міську і обласну програми розвитку української мови, як це зроблено в інших областях (для прикладу, на Харківщині та Кіровоградщині), запровадити мережу безкоштовних курсів з вивчення української мови, забезпечити необхідними умовами іспитові майданчики і центри проведення іспитів на рівень володіння державною мовою для потенційних державних службовців. І, звичайно, здійснювати постійний та позаплановий контроль тих сфер, які є проблемними», – сказав Тарас Кремінь.

Нагадаємо, з 16 липня 2021 року в Україні набули чинності чергові норми мовного закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної», що передбачають збільшення присутності української мови в публічному просторі. Ці норми стосуються сфери культури й розваг, туристичної сфери, книговидавництва та роботи книгарень, кіновиробництва, демонстрування фільмів у кінотеатрах і на телебаченні.

Також із 16 січня 2022-го всі друковані видання мають виходити українською. Вони можуть видаватися іншими мовами за умови, що одночасно з відповідним тиражем видання іноземною мовою видається тираж державною. Також у місцях продажу друкованих ЗМІ не менше 50% назв мають бути українською.

Фото: facebook.com/govuamova

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1708
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду