Моніторинг мовного омбудсмена виявив 97 порушень законодавства, найбільше – у Харкові

Моніторинг мовного омбудсмена виявив 97 порушень законодавства, найбільше – у Харкові

9 Листопада 2021
2163
9 Листопада 2021
10:58

Моніторинг мовного омбудсмена виявив 97 порушень законодавства, найбільше – у Харкові

2163
Перевірки відбувались у Києві, Харкові, Одесі та Дніпрі, зокрема в кінотеатрах, магазинах, судах, комунальних підприємствах, міськрадах, вокзалах тощо.
Моніторинг мовного омбудсмена виявив 97 порушень законодавства, найбільше – у Харкові
Моніторинг мовного омбудсмена виявив 97 порушень законодавства, найбільше – у Харкові

Секретаріат Уповноваженого із захисту державної мови здійснив виїзні моніторинги, в ході яких виявив 97 порушень мовного законодавства за 10 місяців 2021 року. Про це повідомляється на сайті мовного омбудсмена.

Моніторинг відбувався у Києві, Харкові, Одесі та Дніпрі – у кінотеатрах, магазинах, судах, комунальних підприємствах, міськрадах, вокзалах тощо (повний перелік – тут). Було складено 71 акт про порушення мовного законодавства.

Серед виявлених порушень:

  • 4 порушення статей 9, 12 Закону (обов’язок володіти державною мовою та застосовувати її під час виконання службових обов’язків для представників органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій державної і комунальної форм власності): 1 порушення – у Києві, 1 – в Дніпрі, 2 – в Харкові.
  • 2 порушення статті 16 Закону (застосування державної мови в органах правопорядку, розвідувальних органах, державних органах спеціального призначення з правоохоронними функціями): 1 – в Одесі, 1 – в Дніпрі.
  • 9 порушень статті 23 Закону щодо мови оголошень, афіш, інших інформаційних матеріалів про культурно-мистецькі та видовищні заходи: 5 – в Одесі, 4 – в Харкові.
  • 5 порушень статті 26 Закону щодо частки книжкових видань державною мовою у загальній кількості назв книжкових видань, наявних у продажу в кожній книгарні або іншому закладі, що здійснює книгорозповсюдження, яка має становити не менше 50 відсотків: 3 – в Одесі, 1 – в Дніпрі, 1 – у Харкові.
  • 35 порушень статті 28 Закону щодо державної мови у сфері інформації для загального ознайомлення: 2 – в Києві, 6 – в Одесі, 18 – у Харкові, 9 – у Дніпрі.
  • 34 порушення статті 30 Закону щодо обслуговування та надання інформації про товари та послуги державною мовою: 12 – в Одесі, 12 – у Харкові, 10 – у Дніпрі.
  • 8 порушень статті 36 щодо застосування державної мови у сфері транспорту: 1 – у Києві, 1 – у Харкові, 3 – у Дніпрі, 3 – в Одесі.

Загалом зафіксовано 4 порушення законодавства про державну мову у місті Києві, 25 – у Дніпрі, 30 – в Одесі, 38 – у Харкові. 

Нагадаємо, за даними мовного омбудсмена Тараса Кременя, в Україні жодну людину чи інтернет-магазин не оштрафували за порушення мовного закону.

Фото: mova-ombudsman.gov.ua, istockphoto.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2163
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду