detector.media
14.01.2022 12:12
Мовний омбудсмен у 2021 році отримав 3574 звернення про порушення мовного закону
Мовний омбудсмен у 2021 році отримав 3574 звернення про порушення мовного закону
Кожне четверте-п'яте звернення надійшло від киян.

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь у 2021 році отримав 3574 звернення про порушення мовного закону. Про це він сказав в ефірі «Українського радіо», яке цитує пресслужба мовного омбудсмена.

За його словами, кожне четверте-п'яте звернення про порушення надійшло від мешканців Києва. Найчастіше скаржилися на відсутність українських версій інтернет-магазинів, на обслуговування недержавною мовою, фіксували порушення у сферах освіти, зовнішньої реклами.

Також серед скарг – недотримання закону про мову окремими депутатами місцевих рад, зокрема Київради. Через це уповноважений звернувся до керівництва Києва та області з проханням затвердити міську і обласну програми розвитку державної мови.

«Я публічно звертаюсь до керівництва Києва і Київської області, негайно втрутитися в цю ситуацію, затвердити міську і обласну програми розвитку української мови, як це зроблено в інших областях (для прикладу, на Харківщині та Кіровоградщині), запровадити мережу безкоштовних курсів з вивчення української мови, забезпечити необхідними умовами іспитові майданчики і центри проведення іспитів на рівень володіння державною мовою для потенційних державних службовців. І, звичайно, здійснювати постійний та позаплановий контроль тих сфер, які є проблемними», – сказав Тарас Кремінь.

Нагадаємо, з 16 липня 2021 року в Україні набули чинності чергові норми мовного закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної», що передбачають збільшення присутності української мови в публічному просторі. Ці норми стосуються сфери культури й розваг, туристичної сфери, книговидавництва та роботи книгарень, кіновиробництва, демонстрування фільмів у кінотеатрах і на телебаченні.

Також із 16 січня 2022-го всі друковані видання мають виходити українською. Вони можуть видаватися іншими мовами за умови, що одночасно з відповідним тиражем видання іноземною мовою видається тираж державною. Також у місцях продажу друкованих ЗМІ не менше 50% назв мають бути українською.

Фото: facebook.com/govuamova

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY