Правозахисники закликали Казахстан не порушувати право на свободу інформації

Правозахисники закликали Казахстан не порушувати право на свободу інформації

6 Січня 2022
2327

Правозахисники закликали Казахстан не порушувати право на свободу інформації

2327
Серед їхніх вимог – забезпечити доступ до інтернету.
Правозахисники закликали Казахстан не порушувати право на свободу інформації
Правозахисники закликали Казахстан не порушувати право на свободу інформації

Українська правозахисна спільнота заявляє про стурбованість напруженою ситуацією в Казахстані. Про це йдеться у спільному зверненні за підписом ІМІ, КримSOS, Центру Zmina та інших організацій.

«Закликаємо владу Казахстану припинити порушувати взяті на себе міжнародні зобов’язання щодо дотримання прав людини у відповідь на протести та спрямувати всі зусилля на мирне врегулювання ситуації та побудову діалогу з суспільством»,  зазначається у заяві.

Правозахисники звертають увагу на загострення ситуації у країні, де силовики почали застосовувати зброю. Вони підкреслюють: кількість жертв досі не встановлено. 

«В країні періодично блокують доступ до мережі інтернет — як до дротового, так і мобільного зазначається у тексті.  Деяких журналістів затримали під час виконання їхніх професійних обов’язків. Порушення права на свободу слова, свободу пошуку інформації, свободу висловлювання, об’єднань та асоціацій і свободу мирних зібрань у Казахстані викликає серйозне занепокоєння ситуацією».

Владу Казахстану закликають забезпечити повну безпеку усіх журналістів під час роботи, не допускати їх затримання та негайно розслідувати всі випадки порушення прав журналістів.

Нагадаємо, протести у Казахстані почалися другого січня через підвищення цін на газ. Нині ситуація у країні лишається нестабільною. Після заклику президента Казахстану в країну вводять свої війська держави, які входять до Організації договору про колективну безпеку: Росія, Білорусь, Вірменія, Киргизстан та Таджикістан.

У країні перебої з інтернет-зв’язком, недоступні інформаційні сайти, а новини доводиться дізнаватися переважно з телеграм-каналів. На які джерела інформації варто посилатися, читайте тут.

Фото: https://t.me/kazfreee

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2327
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду