У Києві під час перевірки СБУ побили казахського опозиціонера – правозахисниця

У Києві під час перевірки СБУ побили казахського опозиціонера – правозахисниця

8 Січня 2022
4141

У Києві під час перевірки СБУ побили казахського опозиціонера – правозахисниця

4141
Представники Служби безпеки кажуть, що були ввічливими.
У Києві під час перевірки СБУ побили казахського опозиціонера – правозахисниця
У Києві під час перевірки СБУ побили казахського опозиціонера – правозахисниця

У Києві погрожують представникам казахської опозиції. Одного з них жорстоко побили. Про це у своєму дописі на фейсбуці розповіла президентка фундації «Відкритий діалог», правозахисниця Людмила Козловська.

За цією інформацією, люди, які мали при собі посвідчення СБУ, тиснули на представників руху «Демократичний вибір Казахстану». Заманбека Тлеулієва (на фото праворуч) побили та вибили йому кілька зубів. Він є одним з координаторів ДВК. Іншого координатора ДВК Єлдоса Насімбекова змушували відмовитися від політичної діяльності та погрожували йому депортацією. 

У СБУ ці факти заперечили, повідомляє «Радіо Свобода». Там підтвердили, що Служба безпеки проводить «спілкування з окремими громадянами Казахстану», серед яких був і Тлеулієв. При цьому в СБУ стверджують, що її співробітники поводилися ввічливо та коректно і нікого не затримували. Щодо підстав перевірки, то у СБУ є питання щодо законності перебування деяких казахів у країні. 

Людмила Козловська опублікувала подробиці щодо побиття активіста.

«06.01.2022 співробітники СБУ побили біля під'їзду будинку Заманбека Тлєулієва [...], - зазначає правозахисниця. - В результаті у активіста Тлеулієва численні забої, 4 вибиті зуби і один серйозно пошкоджений зуб. Співробітники СБУ вживали нецензурну лексику, погрожували Тлєулієву негайною депортацією за ведення опозиційної діяльності в Казахстані і на території України. При цьому були присутні співробітники поліції України, які також вели відеофіксацію того, що відбувається».

Тільки після того, як пан Тлеулієв почав викликати поліцію, один із присутніх показав посвідчення СБУ на ім'я Єгора Косова. Активіст подав заяву до поліції, де описав дії співробітників СБУ. 

Інші представники Служби безпеки 6-го січня прийшли додому до Єлдоса Насімбекова, який теж є координатором штабу ДВК в Україні. Як повідомила Людмила Козловська, співробітники СБУ змусили його написати розписку про «відмову від зайняття політичною діяльностю в Казахстані та відсутність претензій до дій співробітників СБУ». Керував співробітниками СБУ начальник сектору, підполковник Капітанюк Олександр Михайлович, зазначила правозахисниця.

Тим часом у Казахстані ситуація лишається напруженою. За даними МВС країни, затримано вже понад чотири тисячі учасників протестів. При цьому на території всієї держави силовики застосовують зброю. Точна кількість жертв досі невідома.

Фото: фейсбук/Людмила Козловська

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4141
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Влад
838 дн. тому
Однозначно сбу падонки
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду