Протести у Казахстані: влада вимкнула інтернет та блокує сайти популярних медіа

Протести у Казахстані: влада вимкнула інтернет та блокує сайти популярних медіа

5 Січня 2022
3162

Протести у Казахстані: влада вимкнула інтернет та блокує сайти популярних медіа

3162
Протестувальники захопили та підпалили низку адміністративних будівель, зокрема представництво президента в місті Алмати.
Протести у Казахстані: влада вимкнула інтернет та блокує сайти популярних медіа
Протести у Казахстані: влада вимкнула інтернет та блокує сайти популярних медіа

У Казахстані на тлі масових протестів вимкнули інтернет та мобільний зв'язок, також недоступні сайти популярних у країні медіа.

Кореспонденти «Интерфакс-Казахстан» повідомляють, що інтернет та телефонний зв’язок вимкнули у столиці Нур-Султан і в місті Алмати. Громадяни, які перебувають за межами країни, повідомляють, що їм важко зв'язатися зі своїми рідними в Нур-Султані та Алмати за допомогою телефонного зв'язку та через популярні месенджери.

Зв'язок у Казахстані почали блокувати ще 4 січня. У середу, 5 січня, за даними неурядової організації NetBlocks, яка відстежує блокування інтернету в різних країнах, розпочався «загальнонаціональний інтернет-блекаут».

Також у країні припинилося мовлення кількох найбільших телеканалів, зокрема КТК, НТК та «Первого канала Евразия».

2 січня 2021 року в Казахстані розпочались мітинги проти різкого підвищення цін на скраплений газ, пізніше вони переросли в масові протести в усій країні з економічними та політичними вимогами. Зокрема, протестувальники почали вимагати відставки уряду та президента.

4 січня в Алмати сталися сутички протестувальників із поліцією, була захоплена низка адміністративних будівель.

Під час сутичок за офіційними даними були затримані сотні осіб, точна кількість постраждалих не озвучується. На кілька годин також затримували керівника місцевої служби «Радіо Свобода» Касима Аманжола, потім його відпустили без пояснень.

Президент країни Касим-Жомарт Токаєв упровадив у столиці країни Нур-Султані, в місті республіканського значення Алмати, а також у Мангістауській та Алматинській областях режим надзвичайного стану на період до 19 січня та комендантську годину, яка діятиме з 23:00 до 07:00.

5 січня уряд Казахстану на тлі протестів було відправлено у відставку.

Фото: «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3162
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду